Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
13°C

MAE: Nivelul de alertă pentru Ucraina, ridicat. Evitați deplasările în această ţară

MAE: Nivelul de alertă pentru Ucraina, ridicat. Evitați deplasările în această ţară

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că nivelul de alertă pentru Ucraina a fost ridicat, în contextul ultimelor evoluţii de securitate, şi "recomandă puternic" cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în această ţară, anunță Agerpres. De asemenea, MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular neesenţial de la misiunea diplomatică şi o parte a oficiilor consulare din Ucraina.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, au fost luate toate măsurile privind repatrierea "pe bază voluntară" a membrilor de familie ai personalului diplomatic şi consular din cadrul misiunilor diplomatice şi consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce priveşte Ambasada României la Kiev şi Consulatul General al României de la Odessa.

Conform nivelului de alertă actual, MAE "recomandă puternic" cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina şi manifestarea unei atenţii deosebite.

"De asemenea, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă. În egală măsură, MAE sfătuieşte cetăţenii români, inclusiv reprezentanţii mass-media, să fie vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure şi să-şi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene", menţionează Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, prin misiunea diplomatică şi oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români.

Acestora li se recomandă să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuţi - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).

La Departamentul Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară - telefon 0040 -751.084.537.

Într-o enumerare graduală a nivelurilor de alertă, "Manifestaţi atenţie deosebită" este penultimul înainte de "Părăsiţi imediat ţara". Clasificarea este următoarea:

MAE reaminteşte că România nu recunoaşte anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, "care rămân, conform dreptului internaţional, părţi integrante ale Ucrainei".

Sursa: Agerpres

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 7 luni

Nu pricep ceva: Desi peste tot se spune ca o invazie rusa in Ucraina e iminenta,nu s-a intrunit ONU,intr-o reuniune de urgenta,asa cum s-ar fi cuvenit.Pina una-alta vad doar scumpiri ''datorate'' iminentei invazii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus