Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Poliția Sibiu: Nu sunați fără motiv la 112. Riscați amenzi între 2.000 și 4.000 de lei

Poliția Sibiu: Nu sunați fără motiv la 112. Riscați amenzi între 2.000 și 4.000 de lei

Între 2.000 și 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii riscă cei care sună la numărul de urgență 112, fără un motiv real, anunță Poliția, în cadrul unei campanii de conștientizare care se derulează în această perioadă, la nivel național. Motivul – apelurile tot mai dese cu alerte false de bombe, inclusiv în școli.

„Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii vor să atragă atenția cu privire la consecințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte.

Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie,  se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

„Reamintim tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!”, transmit autoritățile.

Alertele false cu bombă

În ultima perioadă, la nivelul Poliției Române, au fost semnalate apeluri la numărul de urgență 112, prin intermediul cărora persoane necunoscute sesizează amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unități de învățământ.

După dispunerea măsurilor operative specifice și efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor. Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19.

Un astfel de eveniment s-a produs și la Sibiu, la începutul acestui an, pe 17 ianuarie, când un copil în vârstă de 13 ani a sunat la 112 pentru a anunța că o bombă se află pe strada 9 Mai, din centrul orașului. Mai multe echipaje ale SRI Sibiu, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și un câine de la Centrul Chinologic Sibiu au fost în centrul orașului, pentru a verifica dacă alerta era adevărată, însă au descoperit că a fost alarmă falsă.

Părinții băiatului, din Nocrich, au fost amendați cu 500 de lei, conform Legii nr. 61/1991 (republicată) pentru nesupravegherea minorului, a anunțat Poliția Sibiu la momentul respectiv.

În anul 2021, structurile Poliției Române au intervenit la 874.662 intervenții la 112, iar în 158.085 de cazuri, apelurile nu s-au confirmat. În județul Sibiu, aproape jumătate dintre apelurile la 112 au fost non-urgente, respectiv 71.001 cazuri.

Citește și Sibienii au sunat de peste 170.000 de ori la 112: Ambulanța pe primul loc, urmată de Poliție și Jandarmerie

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus