Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Peste 90 de copii sibieni au fost consultați gratuit în Hosman de 25 de specialiști în cadrul Caravanei cu medici

Peste 90 de copii sibieni au fost consultați gratuit în Hosman de 25 de specialiști în cadrul Caravanei cu medici

O caravană formată din 25 de medici și rezidenți a ajuns sâmbătă, 19 februarie, în Centrul Social Casa Paul din Hosman pentru a oferi consultații gratuite și ecografii copiilor. În cadrul acestei acțiuni au fost consultați peste 90 de micuți, o parte dintre ei plecând acasă cu un diagnostic și ci tratament sau recomandări de investigații amănunțite. Caravana a fost organizată de Asociația Elijah în parteneriat cu Primăria Nocrich. Alături de medici a sosit și Victor Miron cu Biblioteca Mobilă BookTruck, pentru a-i introduce pe copii în magia cititului. Acțiunea se va repeta în toamna acestui an, pentru adulți.

Caravana cu medici și BookTruck s-a oprit sâmbătă, 19 februarie la Elijah/Hosman, având ca parteneri Asociația Asociatia Elijah și Primăria Nocrich.

Citește și „Misiunea de zece ani a Asociației Elijah în Sibiu: „ Fără educație nu putem face nimic”

Scopul acestei caravane este de a duce medicina modernă în mediul rural din România. Este formată dintr-o echipă de medici specialiști rezidenți și studenți care desfășoară acțiunile rurale în  colaborare cu autoritățile locale. O fac de 8 ani și au organizat 80 de caravane de specialitate pentru toate vârstele. De data aceasta caravana a fost una pediatrică și au oferit consultații pediatrice gratuite și examinări ecografice.

caravana de medici elijah hosman

În colaborare cu Asociația Elijah, 25 de medici și rezidenți, au consultat sâmbătă, în Centrul Social Casa Paul/ Elijah din Hosman, peste 90 de copii. Mare parte dintre ei au fost din localitatea Hosman.  Pentru cealaltă parte de copii transportul a fost asigurat de către reprezentanții Primăriei Nocrich.

O parte dintre copii au plecat cu diagnostic și tratament

Scopul acestei acțiuni este de a acorda îngrijiri medicale de bază, popularizarea screening-ului și informarea persoanelor din zonele rurale sărace. De asemenea, este organizată pentru că satul românesc se confruntă cu una din cele mai mari crize de personal medical și, în general cu foarte mari probleme de acces la serviciile medicale, în special populația de etnie romă.

Elijah caravana de medici

Citește și „VIDEO/ Doi elevi ai Școlii de Muzică Elijah Sibiu sunt singurii selectați din România pentru un concert la Filarmonica din Paris”

Caravana s-a pornit din Cluj la ora 5.00 dimineața. La ora 9.00, totul a fost pregătit pentru consultații. Alina, Lili, Geanina și Florin pedagogii Asociației Elijah, s-au organizat imediat, o parte dintre ei preluând pacienții de pe listele de programări. Ceilalți au plecat în sat să anunțe din nou sosirea Caravanei. Într-o ora, în fata Centrului era plin de copii. Așteptau liniștiți să fie strigați și să intre, pe rând, în cabinete.

Copiii, însoțiți de părinții lor, au fost consultați, diagnosticați iar unii dintre ei au plecat cu rețete sau recomandări de analize amănunțite. Pedagogii Elijah vor verifica din acest moment ca fișele de consultații să ajungă la medicii de familie ai copiilor, să li se elibereze rețetele compensate iar ei să urmeze tratamentul. În urma consultațiilor, s-au depistat câteva boli care necesită monitorizarea atentă a câtorva copii și urmarea foarte strictă a tratamentelor recomandate de medicii specialiști pediatri.

Copiii s-au bucurat de Biblioteca Mobila Book Truck

Caravana nu a venit singura ci însoțită de Biblioteca Mobila Book Truck, biblioteca magică. Victor Miron a venit cu al sau Book Truck și cu poveștile celor mai îndrăgite cărți ale copiilor. Book Truck încurajează copiii din mediul rural să citească. Accesul la cărți este primul pas pentru deprinderea de a citi iar citul este o șansă la o viață mai fericită și mai lungă. Victor știe asta și nu s-a împăcat cu lipsa bibliotecilor de la sate. A creat o bibliotecă mobilă și o conduce, la propriu, printr-o grămadă de locuri izolate pentru ca oamenii sau copiii de acolo să descopere și să se bucure de cărți.

Caravana a fost o acțiune de impact în comunitatea  de pe Valea Hârtibaciului,  iar Asociația Elijah a smuls promisiunea reîntoarcerii în toamna aceasta și pentru adulți.

Întreaga acțiune a fost posibilă cu susținerea ING, Servier, Synevo și Bayer. Partener: Samsung Medical.

Caravana de medici Elijah

copii in caravana de medici

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Jinks

Acum 2 ani

Ce înseamnă **... peste 93 de copii...**? Aproape 94? Ori lipsește virgula (brrr!), ori cifra reală ar putea fi 2781. Când CAP-urile de dinainte raportau producțiile la hectar, foloseau mereu cuvăntul peste, dar măcar cifrele erau rotunde.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus