Sâmbătă,
24.09.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Cel mai negru și improbabil scenariu posibil: Sibiul sub un atac nuclear. Dezastrul ar fi de dimensiuni apocaliptice

Cel mai negru și improbabil scenariu posibil: Sibiul sub un atac nuclear. Dezastrul ar fi de dimensiuni apocaliptice

Incertitudinea militară dintre Ucraina și Rusia produce în ultimele zile zeci de scenarii care sunt analizate de analiști militari, politicieni și jurnaliști, însă deasupra tuturor planează o întrebare la care toată lumea este de acord cu un singur răspuns: Imposibil.

Un război nuclear este greu de acceptat în situația în care marile puteri dețin mii de focoase nucleare, iar utilizarea în oricare parte a lumii a bombei atomice ar produce un lanț apocaliptic.

Poate deveni Sibiul o țintă cu armament nuclear din cauza Corpului Multinațional Sud-Est al NATO?

Hari Bucur-Marcu, fost responsabil în perioada 1990 – 2003 în aspecte esențiale ale reformei Armatei României, cu deosebire în relația cu NATO, fost șef de secție învățământ și instrucție în cadrul NATO, a declarat pentru Turnul Sfatului că o astfel de supoziție are puține șanse să se apropie de realitate.

„Sibiu a fost ales ca garnizoană/sediu al Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est mai ales datorită proximității aeroportului din Sibiu cu terenul de instrucție extins de la Cincu. Acesta a fost argumentul militar cel mai serios. Dacă vă gândiți că Sibiu devine astfel „țintă” a armelor de distrugere în masă, ce ar viza instalațiile NATO de aici, nu este cazul. Cu cât este mai mare probabilitatea ca un asemenea comandament să devină țintă pentru rachete intercontinentale, să zicem, cu atât se vor lua măsuri mai credibile de contracarare a unei asemenea amenințări”, a explicat Hari Bucur-Marcu în cadrul unui interviu acordat Turnul Sfatului la sfârșitul anului trecut.

Calcul: 215.875 de morți și 280.632 de răniți

Mai multe site-uri calculează rapid efectul pe care l-ar produce în teritoriu explozia în aer sau la sol a unei bombe atomice. În funcție de mărimea focosului nuclear, lovitura ar produce în județul Sibiu de la 25 de mii de victime, până la uciderea în proporție de aproape 100% a întregului oraș.

În situația în care Sibiul ar fi lovit de un focos de 15 kilotone folosit de SUA în atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki ar produce 25.178 de decese și peste 40 de mii de răniți, în situația în care ar fi setat să explodeze la impactul cu solul.

În cazul unei explozii în aer daunele ar fi de două ori mai mari: peste 40 de mii de morți și peste 65 de mii de răniți, conform Outrider.com.

”Țar”, cea mai puternică bombă atomică a Rusiei, distrugeri pe o rază de peste 100 de kilometri

”Bomba Țar”, cea mai mare armă nucleară deținută de Rusia ajunge la 100 de megatone și ar produce efecte, în cazul unei explozii deasupra Sibiului, nu numai în județul nostru, ci și în Alba, Hunedoara, Brașov, Vâlcea și Brașov. Site-ul outrider.org calculează peste 200 de mii de decese în situația unei explozii deasupra Sibiului și peste 280 de mii de răniți.

Ce înseamnă o astfel de explozie:

Raza mingii de foc: 6,1 km (117 km²)

Relevanța daunelor la sol depinde de înălțimea de la care se produce detonarea. Orice din interiorul acestei mingi de foc este vaporizat instantaneu.

Raza de deteriorare moderată a exploziei: 32,6 km (3.350 km²)

Majoritatea clădirilor rezidențiale în acest areal se prăbușesc, rănile sunt fatale, decesele sunt larg răspândite. Șansele ca un incendiu să se declanșeze în cazul zonelor comerciale și rezidențiale sunt mari, iar clădirile deja extrem de deteriorate prezintă un risc ridicat de propagare a incendiului.

Raza de radiație termică (arsuri de gradul 3): 73,7 km (17.080 km²)

Arsurile de gradul trei se extind pe toate straturile pielii și sunt adesea nedureroase, deoarece nervii sunt deja distruși. Arsurile pot provoca cicatrici grave și pot necesita amputare.

Este de așteptat ca în această zonă geamurile de sticlă să se spargă, informează Nuclearsecrecy.com.

Ce state dețin arme nucleare

Inițiativa ICAN, premiată cu Premiul Nobel în 2017, informează că în lume sunt în total 13.080 de focoase nucleare, dintre care Rusia deține cele mai multe: 6.255. Este urmată de SUA, cu 5.550 de focoase, iar la mare distanță se află țări precum China (350), Franța (290), Marea Britanie (225), Pakistan (165), India (156), Israel (90) și Coreea de Nord (între 40 și 50 de focoase nucleare).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 8046

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Neinteresant

Acum 7 luni

Cea mai periculoasa arma reprezinta inflatia... Toate se scumpesc, vor deveni tot mai frecvente actiunile de tip furt, omoruri si alte violente ar trebui sa fie principala noastra preocupare
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 7 luni

actiunile de tip furt, omoruri si alte violente ar trebui sa fie principala ta preocupare? învață să scrii românește
Raspunde

Zuzi

Acum 7 luni

Comandamentul NATO de la Sibiu nu este o tinta pentru un "first strike" rusesc, dar scutul de la Deveselu in mod sigur este . Este foarte periculoasa perceptia ca scutul este doar un element defensiv . Scutul poate elimina teoretic amenintarea nucleara a Rusiei, un atac nuclear al SUA devenind astfel o idee atractiva . Ideea este ca in anii 80 americanii si-au modificat doctrina militara a "echilibrului nuclear" si au avansat principiul unui conflict conventional cu URSS , care sa nu implice neaparat armele nucleare. Aceeasi doctrina este valabila si azi. Suprematia conventionala a SUA este de necontestat, desi CHina incepe sa devina o amenintare, in timp ce Rusia , neavand resursele economice comparabile cu cele americane, au investit mult in capacitatile aerospatiale, descurajarea nucleara devenind "miezul" doctrinei militare rusesti.Din aceasta asimetrie militara poate izbucni un conflict militar periculos. Atmosfera din zilele noastre se aseamana mult cu anii dinaintea primului razboi mondial: aliante militare, cursa inarmarilor, ascensiunea unor noi puteri(China), nationalism economic, subestimarea adversarului.
Raspunde

Xxx

Acum 7 luni

Cred că nu mai știți cum sa panicați oamenii! Asta cu covidul se cam răcește așa că...începeți sa deliranți! Puteați fi mai exacti să scrieți...." Redacția TS sun un atac nuclear!!! Dezastru apocaliptic...rămîne Sibiul fara analfabeți"!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 7 luni

Măcar s-ar termina rapid, nu ne-ar chinui 2 ani ca cu mizeria asta de pandemie (de restricții, ca virusul în sine nu a afectat decât o mică parte din oameni)
Raspunde

Kokos

Acum 7 luni

@ Redactia Turnul Sfatului Chiar trebuie sa publicati asemenea aberatii ? Chiar duceti lipsa de subiecte ? Sunt destui analfabeti functionali care va citesc si intra in panica !

Raspunde

A

Acum 7 luni

Cel mai negru scenariu este sa cititi acest site
Raspunde

Dan

Acum 7 luni

Cea mai mare arma e combinatia frica si prostie.
Raspunde

Ze bomb

Acum 7 luni

Este o imbecilitate să îți închipui că rușii ar folosi pentru eliminarea comandamentului de la Sibiu o rachetă cu focos nuclear. În primul rând acest comandament nu este încă funcțional, este în plin proces de constituire, rușii știu că nu aici se iau deciziile. Și în al doilea rând nu ar fi nevoie de o lovitură nucleară, ar fi de ajuns o rachetă clasică pentru a elimina acel comandament. Nimeni nu sare peste pașii clasici și să-și cheltuie ultima carte, cea mai tare. Asul se păstrează la urmă, pentru că el ține în șah adversarul. Așa că toată ideea asta este o aberație iresponsabilă. Speriați lumea degeaba.
Raspunde

Rosu

Acum 7 luni

Doamne fereste! Io vara trecuta mi-am schimbat tigla de pe casa.

Raspunde

Marcel

Acum 7 luni

Un articol prost ales! Nu era cazul să fie publicat!Alin Bratu este un profan in materie! Cred că face jocul altcuiva pentru a abate atenția și sibienilor de la probleme curente adevărat importante: sărăcia și mizeria in care ne-au adus alesul prezidențial, guvernul și parlamentul! Despre asta de ce nu scrie? Are ordine de la ""împărăție ""? Un mitocan și un impotent intelectual care nu trăiește în prezent! Comandamentul NATO o să fie operațional peste 2-3ani! Știu și rușii asta! Deocamdată sunt șantiere in lucru! Domn' redactor trezește- te din beție și fă-ți meseria pentru care primești leafa! Lasă analiza politico-militara pentru cei care se pricep și o înțeleg! Nu tu un mocofan și un mucea care a văzut armată doar la televizor!
Raspunde

Slugile Globalismului

Acum 6 luni

Ne-am facut scut uman pentru globalisti.... asta ne e soarta. Scut pentru globalisti.... sa ai libertatea sa taci din gura cand deranjezi, sa accepti sa iti schimbe sexul copilului, daca se crede de sex opus, sa fie gay... sa se inmulteasca cu cine vor ei. Cam despre asta vorbim. Am ajuns carne de tun, pentru inumani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus