Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
3°C

FOTO - Câte daune pot să apară în 12 ani. Primăria a câștigat în instanță fostul Liceu CFR și acum vrea să-l repare

FOTO - Câte daune pot să apară în 12 ani. Primăria a câștigat în instanță fostul Liceu CFR și acum vrea să-l repare

După 12 ani, timp în care a fost lăsat pradă intemperiilor și eroziunii, imobilul în care funcționa fostul Liceu CFR Sibiu are o perspectivă. Odată lămurită situația juridică, noul proprietar – primăria Sibiu, și-a propus să facă un studiu pentru a vedea ce trebuie făcut în vederea reintroducerii clădirii în rețeaua școlară a Sibiului.

În primăvara anului 2010 Inspectoratul Școlar Județean Sibiu anunța comasarea Liceului CFR cu Liceul COMPA, toți elevii care învățau aici mutându-se forțat pe strada Henri Coandă. Motivul ținea de revendicarea Consistoriul Evanghelic privind retrocedarea imobilului. Din acel moment un gard înalt a împrejmuit curtea școlii și totul a fost lăsat în voia naturii. Buruienile și copacii a crescut suficient cât să ascundă aproape complet fațada clădirii, care și ea arată semne masive de eroziune și distrugere. În urmă cu 12 ani aici învățau sute de elevi care sperau să devină mecanici, ingineri, lăcătuși, electricieni, constructori, chimiști sau geografi.

Liceul CFR Sibiu plin de buruieni

În curtea fostei școli stă fânul necosit

Inițial Comisia specială pentru retrocedare a dat dreptate Primăriei Municipiului Sibiu, Biserica Evanghelică contestând decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. Și aici tot primăria a avut câștig de cauză. În cele din urmă, după aproape 12 ani, clădirea fostului Grupul Școlar Transporturi Căi Ferate Sibiu a reintrat în proprietatea municipalității. Oficialii Bisericii Evanghelice spuneau că, indiferent de decizia instanței, clădirea tot școală urma să fie.

Ce va face primăria Sibiu cu clădirea fostului Liceu CFR

Bugetul primăriei Sibiu pentru anul 2022 prevede, în premieră, alocarea unei sume de bani pentru ”Consolidarea și reabilitarea clădirii la fostul Liceu CFR”. Reporterul Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților municipalității un punct de vedere pe această temă.

liceul CFR Sibiu după retrocedare

Doar sigla a mai rămas din Liceul CFR 

”Imobilul în cauză a fost revendicat de vechiul proprietar în baza unei legi speciale, privind retrocedarea unor bunuri care au aparținut cultelor religioase din România. Aceste cereri de revendicare sunt gestionate de o Comisie care funcționează pe lângă Guvernul României. După analiza cererii de retrocedare în natură, Comisia a respins cererea vechiului proprietar, iar acesta a contestat în instanță decizia. Litigiul s-a finalizat în anul 2021 prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție care a menținut hotărârea Comisiei speciale. Astfel, imobilul format din trei corpuri și anexe a intrat în proprietatea Municipiului Sibiu”, au transmis reprezentanții primăriei.

Investiții masive

Cât privește investițiile planificate aici în anul în curs, acestea vizează doar expertize și documentații. Scopul principal este de vedea în ce stare se află imobilul și trebuie făcut pentru a putea primi elevi din nou.

”În bugetul local aprobat pentru anul 2022, pe lista de investiții a Serviciului de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar a fost alocată suma de 280.000 de lei pentru realizarea expertizei tehnice, a auditului energetic și a documentațiilor de avizare a lucrărilor de investiții  pentru reabilitarea imobilelor fostului Liceul CFR în vederea amenajării de spații pentru învățământ. Din aceste documentații vor rezulta lucrările necesare pentru reabilitarea clădirilor”, au mai declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanții primăriei Sibiu.

Liceul CFR Sibiu

PET-uri și buruieni în locul elevilor

Din punct de vedere al procedurilor administrative, vor mai trece ani de zile până ce glasul elevilor va răsuna din nou pe coridoarele școlii.

Până la realizarea studiilor menționate mai sus, iată câteva imagini cu starea clădirii în februarie 2022.

Sală de clasă în Liceul CFR Sibiu

Fostele săli de clasă și laboratoare sunt pline de gunoaie

Clasa în liceul CFR Sibiu

Clădirile prezintă semne clare că au nevoie de consolidări

holul central liceul cfr sibiu

interior liceul cfr sibiu

sala liceul cfr sibiu

intrare liceul cfr sibiu

Foto principal: colaj TS/www.pasaulineskeliones.lt

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

Mister

Acum 1 an

Si cine plateste aceste pagube? tot noi din taxe si impozite. Ce-l care a revendicat sau a dat decizia sa se inchida liceul nu are nici o vina?
Raspunde

Mircea

Acum 1 an

Numai bine dupa ce se va renova cu 20 de milioane de euro va putea fi inchiriat la o scoala norvegiana/finlandeza/suedeza pe bani putini ca sa faca si oamenii ceva profit.
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Dupa cum arata imaginile din interior, probabil dintr-un instinct dictat de decizia de retrocedare a imobilului cunoscut ca si liceul CFR, zici ca fosti elevii sunt urmasii triburilor migratoare. Intr-o situatie similara se gaseste si cladirea in care a functionat fostul Liceu pedagogic si scoala 1. Erori istorice cu pierderi greu de cuantificat pentru comunitatea sibiana.Administratia orasului investita prin voturile cetatenilor ar trebui sa raspunda pentru aceste decizii.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Decizia a fost a justiției, ce treaba are administrația locală? :)))
Raspunde

Ceferistul

Acum 1 an

am vazut poze dintr-o scoala din Cernobil si nu arata asa dezastruos.
Raspunde

Sibianul

Acum 1 an

Normal, ar trebui să plătească Consistoriul Evanghelic toată paguba produsă școlii. Trebuie ca primăria să îi dea în judecată pentru cei 12 ani de paragină. Oare nu aveau nici o obligație.... să întrețină în stare de funcționare școala? Dar la noi ca la nimeni, tot noi o să plătim pentru tot. Cineva trebuie să plătească pentru dezastrul produs școlii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gheo

Acum 1 an

gindire de cocolar
Raspunde

Lucia

Acum 1 an

Consistoriul a revendicat imobilul si pana la sentinta definitiva , care i-ar fi dat castig de cauza ,nu avea drept asupra lui. De ce sa plateasca pt ce nu ii era recunoscut de drept ? Cel bun de plata este cel care il avea in posesie pana la sentinta definitiva si l-a lasat de izbeliste.
Raspunde

Nicolae P.

Acum 1 an

De vina este Inspectoratul Scolar Sibiu care a tinut sa desfiinteze o scoala, cum a mai desfiintat si altele.
Raspunde

Mariana

Acum 1 an

Adevărat, cei care au revendicat clădirile ( Liceul CFR, Liceul Pedagogic ) ar trebui trași la răspundere pentru stadiul deplorabil în care arată aceste clădiri. Oare nu învățau și copiii sau nepoți lor ?
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Mintea bolnava si egoul putred din acesti mormoloci ajunsi in functii,deseori aduc la astfel de situatii,la mijloc,daca nu e interesul personal,e trufia.

Raspunde

Bene

Acum 9 luni

Retrocedam, retrocedam, bun. Si apoi ce facem? Vezi fostul liceu Pedagogic pe care s-a pus lacătul de zeci de ani . Nu există lege care să te oblige pe tine cel care ai intrat în posesie să menții ceea ce ai primit? Daca nu? La loc comanda. Vezi și reședință de de vară a mitropolitului, fost casă a pionierilor. În toate aceste trei cazuri sunt implicate trei culte religioase, evanghelici, catolici, ortodocși. !!!???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus