După 12 ani, timp în care a fost lăsat pradă intemperiilor și eroziunii, imobilul în care funcționa fostul Liceu CFR Sibiu are o perspectivă. Odată lămurită situația juridică, noul proprietar – primăria Sibiu, și-a propus să facă un studiu pentru a vedea ce trebuie făcut în vederea reintroducerii clădirii în rețeaua școlară a Sibiului.
În primăvara anului 2010 Inspectoratul Școlar Județean Sibiu anunța comasarea Liceului CFR cu Liceul COMPA, toți elevii care învățau aici mutându-se forțat pe strada Henri Coandă. Motivul ținea de revendicarea Consistoriul Evanghelic privind retrocedarea imobilului. Din acel moment un gard înalt a împrejmuit curtea școlii și totul a fost lăsat în voia naturii. Buruienile și copacii a crescut suficient cât să ascundă aproape complet fațada clădirii, care și ea arată semne masive de eroziune și distrugere. În urmă cu 12 ani aici învățau sute de elevi care sperau să devină mecanici, ingineri, lăcătuși, electricieni, constructori, chimiști sau geografi.
În curtea fostei școli stă fânul necosit
Inițial Comisia specială pentru retrocedare a dat dreptate Primăriei Municipiului Sibiu, Biserica Evanghelică contestând decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. Și aici tot primăria a avut câștig de cauză. În cele din urmă, după aproape 12 ani, clădirea fostului Grupul Școlar Transporturi Căi Ferate Sibiu a reintrat în proprietatea municipalității. Oficialii Bisericii Evanghelice spuneau că, indiferent de decizia instanței, clădirea tot școală urma să fie.
Ce va face primăria Sibiu cu clădirea fostului Liceu CFR
Bugetul primăriei Sibiu pentru anul 2022 prevede, în premieră, alocarea unei sume de bani pentru ”Consolidarea și reabilitarea clădirii la fostul Liceu CFR”. Reporterul Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților municipalității un punct de vedere pe această temă.
Doar sigla a mai rămas din Liceul CFR
”Imobilul în cauză a fost revendicat de vechiul proprietar în baza unei legi speciale, privind retrocedarea unor bunuri care au aparținut cultelor religioase din România. Aceste cereri de revendicare sunt gestionate de o Comisie care funcționează pe lângă Guvernul României. După analiza cererii de retrocedare în natură, Comisia a respins cererea vechiului proprietar, iar acesta a contestat în instanță decizia. Litigiul s-a finalizat în anul 2021 prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție care a menținut hotărârea Comisiei speciale. Astfel, imobilul format din trei corpuri și anexe a intrat în proprietatea Municipiului Sibiu”, au transmis reprezentanții primăriei.
Investiții masive
Cât privește investițiile planificate aici în anul în curs, acestea vizează doar expertize și documentații. Scopul principal este de vedea în ce stare se află imobilul și trebuie făcut pentru a putea primi elevi din nou.
”În bugetul local aprobat pentru anul 2022, pe lista de investiții a Serviciului de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar a fost alocată suma de 280.000 de lei pentru realizarea expertizei tehnice, a auditului energetic și a documentațiilor de avizare a lucrărilor de investiții pentru reabilitarea imobilelor fostului Liceul CFR în vederea amenajării de spații pentru învățământ. Din aceste documentații vor rezulta lucrările necesare pentru reabilitarea clădirilor”, au mai declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanții primăriei Sibiu.
PET-uri și buruieni în locul elevilor
Din punct de vedere al procedurilor administrative, vor mai trece ani de zile până ce glasul elevilor va răsuna din nou pe coridoarele școlii.
Până la realizarea studiilor menționate mai sus, iată câteva imagini cu starea clădirii în februarie 2022.
Fostele săli de clasă și laboratoare sunt pline de gunoaie
Clădirile prezintă semne clare că au nevoie de consolidări
Foto principal: colaj TS/www.pasaulineskeliones.lt
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 5592
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Cardiolog
Acum 7 ore
Nadia
Acum 7 ore
Dr Who Han :)
Acum 7 ore
Emil