Sâmbătă,
20.07.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
27°C

Închis de 9 ani, Liceul CFR a ajuns la Înalta Curte. „Tot școală vrem să facem acolo”

Închis de 9 ani, Liceul CFR a ajuns la Înalta Curte. „Tot școală vrem să facem acolo”

Clădirea fostului Liceu CFR sau cu denumirea oficială de „Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Căi Ferate Sibiu" rămâne în proprietatea Primăriei. Biserica Evanghelică a contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia Comisiei speciale pentru retrocedare.

Biserica Evanghelică insistă să ia în proprietatea sa clădirea în care sute de elevi sibieni învățau până în anul 2010 să fie mecanici, ingineri, lăcătuși, electricieni, constructori sau chimiști sau geografi. De 9 ani clădirea este părăsită, înconjurată de buruieni și un gard, timp în care se află în litigiu între Primăria Sibiu și Parohia evanghelică.

liceu cfr 5

liceu cfr 4

În octombrie 2015, prim-preotul Parohiei Evanghelice spunea pentru Turnul Sfatului că urmărește cu atenție situația clădirii și că biserica este deschisă la o colaborare cu primăria Sibiu pentru a se găsi un proiect viabil, de viitor, din care toată comunitatea să aibă de câștigat. Dar preciza că nu se poate face nimic întrucât situația juridică a imobilului nu era clară la acel moment.

http://www.turnulsfatului.ro/2015/10/25/buruienile-din-banca-a-patra-de-la-geam/

Am vrut să aflăm care mai este situația imobilului astăzi și am discutat cu Victor Drăgan, administrator de patrimoniu în cadrul Bisericii Evanghelice din Sibiu. Acesta ne-a spus că în prezent Primăria rămâne proprietarul imobilului.

liceu cfr 3

„Suntem încă în litigiu. Am contestat decizia Comisiei speciale pentru retrocedare, care ne-a respins cererea de retrocedare , și suntem la Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu știm încă data când va fi examinată cererea noastră”, ne-a spus Drăgan. Potrivit lui, dacă decizia finală va prevedea retrocedarea clădirii, Biserica Evanghelică tot școală ar vrea să facă acolo.

„Primăria e stăpâna până la o decizie finală. Dacă se va decide retrocedarea: să se facă tot o școală. Nu mai putem avea pretenția de a fi același profil, dar ca idee - tot o școală vrem să funcționeze acolo”.
În ceea ce privește o estimare a costurilor privind reabilitarea clădirii și a spațiului aferent, având în vedere starea în care se află, Victor Drăgan ne-a spus că nu aceasta nu a fost făcută.

În prezent, fostul Liceu CFR de la intersecția străzii Johan Sebastian Bach și Calea Gușteriței rămâne după un gard înalt de metal, iar curtea - plină de buruieni. Imobilul e într-o stare avansată de degradare. Unicile schimbări care au apărut în ultimii ani aici au fost instalarea unei table pe care scrie „Atenție! Cad țigle” și astuparea unei găuri în gardul de beton, semn că pe teritoriul fostei instituții de învățământ erau găsiți deseori oameni ai străzii.

liceu cfr tigle

liceu cfr

Amintim că Liceul CFR a fost înfiinţat în 1947. După 1990 a devenit Grup Şcolar Industrial de Transporturi Căi Ferate Sibiu, iar din anul 2010 instituția a fost mu­tată în sediul unde astăzi se află Liceul Tehnologic "Henri Coandă". În februarie 2010 Primăria Sibiu a aprobat în regim de urgenţă, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, comasarea mai multor unităţi de învăţământ la propunerea IȘJ Sibiu, printre care Liceul CFR.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

9 comentarii

Koko Schilaci

Acum 5 ani

Sibienii geniali, iubitori de Romania, voteaza in veselie pseudo valorile FDGR, in timp ce acestia au dat afara copiii din jumatate din liceele orasului care le-au fost retrocedate. Oare ca parinte al unui astfel de copil ai vota pe cei care ti-au nenorocit liceul/scoala/gradinita copilului? Bai, sasii nostri care au mai ramas sunt mai romani decat romanii din Vaslui si Videle dragoste pentru ciordix!
Raspunde

Clauza Ioanică

Acum 5 ani

Sunt curios sa aflu ce temei legal are ca argument Biserica Evanghelică pentru retrocedare, atâta timp cât Legea 112 nu mai are obiect. Din momentul in care legea 112 a fost anulată, persoanele indreptățite să își revendice bunurile pot fi despăgubite de stat doar financiar si nu fizic (in cazul de față dându-le clădirea înapoi). Nu putem vorbi serios de un litigiu intre Primăria Sibiu si Biserica Evanghelică fiindcă sunt aceiasi oameni interesati si care au impresia că vor face ce vor pe vecie in Sibiu. E adevărat, naivii pot crede in buna intentie a celor două institutii, nu românii cu adevărat patrioti. Mi se pare penibil ca in 2019 să inchidem ochii la mârșăvii de genul ăsta si sa considerăm că ăsta este pretul platit pentru a beneficia de un scut in fața ciumei roșii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

B.Utoru

Acum 5 ani

Cât o fi Sasu în floare, nici în p--- nu ne doare (Folcor săsesc din SB)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

elena barbu

Acum 5 ani

Ar fi bine sa fie intrebat si fostul primar care a lucrat numai contra Sibiului.
Raspunde

Cetățean arogant

Acum 5 ani

Aici s-ar putea renova și muta Palatul copiilor. Sa se mai termine cu retrocedările astea care au păgubit sibienii și au îmbogățit o mana de oameni smecheri.
Raspunde

Erlkonig

Acum 5 ani

io-te, numa copy-pate-uri din manualul de propaganda al psd
Raspunde

Nicolae Donescu

Acum 3 ani

Un lucru este mai greu de înțeles. Cum poate o instituție religioasă (o parohie evanghelică) să aibă pretenții asupra unei clădiri, fost sediu al unei instituții de învățământ? A fost acea clădire construită de respectiva parohie? Sau a avut-o în proprietate înainte ca aceasta să fie sediul unui liceu? Presupun că parohia a fost proprietară pe terenul respectiv, după care acesta i-a fost confiscat și atribuit instituției de învățământ, ulterior fiind construită clădirea liceului. Ori, în acest caz vorbim de o clădire de utilitate publică, ridicată de un alt investitor decât fostul proprietar al terenului și în acest caz restituirea în natură a terenului pe același amplasament (retrocedarea) este interzisă prin lege. Dacă parohia are pretenții asupra terenului, aceasta poate fi despăgubită fie prin plata contravalorii terenului respectiv (dacă această plată nu s-a făcut deja la data exproprierii, au fost multe cazuri de acest fel, dar s-a uitat de acest amănunt), fie prin atribuirea unui teren situat pe alt amplasament, dar cu o valoare echivalentă.
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 3 ani

neata, te ai trezit si tu ?
Raspunde

Tavi

Acum 2 ani

Adevarul este ca Sibiul a fost contruit de Sasi si nu de Romani. Centrul pe care se plimbau Romani era strada 9 mai din orasul de jos si nicidecum centrul de astazi care era rezervat Sasilor. Se pare ca adevarul nu va place, de aceia nu vreti sa intelegeti ca rotrocedarea este corecta si legala. Daca voi trebuia sa primiti de la Stat o casa sau un teren confiscat in Sibiu sau in Glamboaca cred ca intelegeati ca retrocedarea este necesara si corecta. Se pare insa ca suntem obisnuiti cu Spaga si nu vrem in nici un caz sa schimbam ceva in viata noastra de zi cu zi. Deschidetiva ochi si vedeti ce trebuie sa vedeti, punetiva in situatia respectiva si raspundetiva singuri ce este corect si legal. Nu va lasati indusi in eroare de unul si altul care face pe aici dezinformare politica. P.S. Mitropolia Romaneasca din Sibiu detine mai mult de jumatate din centrul Sibiului!.. In acest caz nu mai deranjeaza pe nimeni pentru ca este ceva normal. Pai daca este normal pentru Mitropolia Romaneasca, de ce sa nu fie normal si pentru Mitropolia Evangelica???????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus