Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

FOTO VIDEO Am văzut unde ne refugiem în caz de război – pivnițe vechi de peste 30 de ani și ascunzători de lux în clădirile noi

FOTO VIDEO Am văzut unde ne refugiem în caz de război – pivnițe vechi de peste 30 de ani și ascunzători de lux în clădirile noi

Am fost curioși să vedem cum arată câteva dintre buncărele în care, în caz de calamitate ori război, ne-am putea ascunde, în Sibiu. Din cele pe care le-am putut vizita, unele sunt de-a dreptul generatoare de claustrofobie și trecute parcă deja printr-un război, în timp ce altele, cele făcute de firme private îndeosebi, sunt spațioase și bine întreținute.

Locuitorii Sibiului au la dispoziție cel puțin 46 de buncăre în care se pot ascunde în caz de calamitate ori - pentru că acesta este cel mai intens discutat subiect în ultima perioadă - în caz de război. Am căutat câteva dintre clădirile care au fost construite cu astfel de ascunzători în dotare și am descoperit buncăre vechi de peste 30 de ani, unele complet neîntreținute, altele îngrijite de cei care au primit prima cheie pentru ușa care deschide buncărul.

Interesant de știut e faptul că și Promenada Sibiu are un buncăr de mari dimensiuni și că nu toate buncărele care există în orașul nostru se regăsesc și pe lista oficială, pentru că sunt create de firme private – două astfel de buncăre se află pe Calea Dumbrăvii, la numerele 40 și 71.

Adăposturi vechi de peste 30 de ani

Pe Intrarea Siretului, un bloc cu patru scări are tot atâtea buncăre. Este vorba despre blocul cu numărul 6, unde fiecare scară, de la A la D, are câte un astfel de subsol aferent.

Primul buncăr pe care l-am vizitat a fost cel de la scara A. Am sunat la interfon la primul apartament de pe listă și am întrebat dacă putem vedea adăpostul. Un sibian în vârstă ne-a poftit să îl vizităm, fără să pună prea multe întrebări. Ne-a spus doar că ușa e deschisă și să ne vedem de treabă.

Am coborât în pivnița veche în care cu greu se mai închideau și ușile. Iar chiar la ușa de la intrare un cablu gros și lung bloca ușa, astfel că nu puteam să o închid dintr-o singură mișcare, în cazul în care ar fi fost un caz de forță majoră. Vechi și prăfuit, buncărul nu mi-a dat o senzație de siguranță, ci mai degrabă m-a făcut să mă simt claustrofobă. Arăta exact ca o pivniță clasică, uitată de vreme. Neavând prea multe de văzut aici, pentru că nici luminile nu mergeau toate, am plecat către următoarea atracție.

„Noi întreținem buncărul, cine altcineva?”

Ne-am încercat norocul la scara C, unde am avut parte de un tur ghidat. Toate buncărele au fost date în folosință în același timp, spune un sibian, fost cadru al armatei, care a avut plăcerea de a ne prezenta buncărul pe care personal îl întreține de mai bine de 30 de ani.

„Toată lumea de pe scară are cheie. Am primit-o în 91 când ne-am mutat aici, dar nu ne-a explicat nimeni ce să facem cu ea sau mai știu eu ce. Dar evident că știm deja ce avem de făcut, dacă va fi ceva grav, toți cei care stau în zonă o să vină aici, e loc destul. Avem instalație electrică, avem chiuvetă, două WC-uri într-o parte, la fel și în partea cealaltă, dar nu cred că va fi cazul. Un război nu se face cu toba, așa. M-am speriat la început, într-adevăr, însă mi-am dat seama că nu am de ce”, ne-a povestit bărbatul.

Avem de toate, nu e nici o problemă. Loc este, ușile sunt funcționale, le putem închide. La tubul de aerisire am scos ușița, ca să se aerisească în pivniță.

Adăpostul are patru toalete, uși funcționale, un canal care duce la suprafață și tuburi de aerisire cu motoare electrice care, „eu știu, mai funcționează nu mai funcționează. Există și se pot folosi la o adică”, ne-a explicat sibianul.

„Dar cine mai crede că mai funcționează construcțiile astea, când există bombe care sparg în cinci metri de beton? Asta e apă de ploaie aici, mai câștigați sunt, poate, cei care nu stau în buncăr dacă vine ceva.”

Pe lângă baie este un canal prin care se poate ieși la suprafață, în cazul în care blocul se năruiește și nu se mai poate ieși pe unde s-a intrat inițial. Fiind construit din plăci de beton, rămășițele blocului nu ar ajunge până la gura care dă spre exterior.

Astfel de ieșiri se găsesc la toate adăposturile civile. Iată exemplul celor de la Promenada Sibiu și al unui buncăr de pe Șoseaua Alba Iulia:

Cum procedăm în cazul în care se dă alarma

Oamenii nu știu care este procedura în cazul în care ar fi nevoie ca buncărele să fie folosite. Nu le-a explicat nimeni nimic, în afara faptului că dacă se întâmplă ceva, prima dată vor intra femeile și copiii din toată zona aferentă buncărelor. Însă dacă cineva se va asigura că regulile sunt respectate și că intră cine trebuie în buncăr, nu se știe.

Am aflat răspunsul la aceste întrebări, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu:

„În cazul declanşării sistemului de alarmare, populaţia se va îndrepta spre cel mai apropiat adăpost sau va utiliza spaţiile de adăpostire existente la locurile unde îşi desfăşoară activitatea cotidiană”, explică reprezentanții ISU.

Citește și Unde ne ascundem în caz de război? În Sibiu există 46 de buncăre

Tot ISU explică și cum putem identifica zonele care au adăposturi.

„Identificarea de către populaţie a adăposturilor de protecţie civilă se realizează în baza marcajului stabilit prin Protocolulul adiţional nr. I din 10 iunie 1977 la convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protecţia victimelor conflictelor armate internaţionale şi constă într-un triunghi echilateral albastru pe fond portocaliu. Informații detaliate privind stabilirea însemnului se regăsesc în HOTĂRÂRE nr. 630 din 29 iunie 2005 pentru stabilirea semnului distinctiv naţional prin care se identifică personalul şi se marchează mijloacele tehnice, adăposturile, alte bunuri de protecţie civilă, uniforma şi cartea de identitate specifice personalului specializat cu atribuţii în domeniul protecţiei civile”, se arată în răspunsul transmis de ISU Sibiu redacției.

Există însă o problemă. Blocurile de pe Intrarea Siretului, cel puțin, nu au acest semn distinctiv.

Buncăre de lux în clădirile construite recent

Știind de buncărele private de pe Dumbrăvii, care nu se găsesc pe lista oficială, am vrut să vedem cu ce sunt mai deosebite, așa că am coborât în parcarea subterană, în căutarea buncărului. Liftul ne-a dus direct într-un mic hol în care o ușă marcată cu semnul distinctiv pentru clădirile care au astfel de spații la subsol ne ducea direct către buncăr.

Cu un aspect nou și modern și o cale specială de acces către exterior, singurul minus pe care aș fi putut să i-l atribui a fost gura din perete care ducea către scara ce ne lega cu lumea de sus – era prea mică pentru ca oricine să poată trece prin ea, astfel că persoanele cu o construcție fizică mai puțin atletică nu ar fi avut sub nici o formă posibilitatea să treacă pe acolo.

Cel mai mare buncăr al Sibiului se află la subsolul Promenada Sibiu, având capacitatea de a adăposti 254 de persoane. Spațiul va deservi comunității din apropierea mall-ului, în cazul unor situații urgente.

„Adăpostul civil respectă cele mai moderne standarde de construcție, fiind parte integrantă a clădirii centrului comercial ridicat în anul 2019. Spațiul are o suprafață de 254 mp, cuprinde 2 camere, poate deservi o capacitate de 254 locuri și are toate dotările necesare unei astfel de construcții tip, având o instalație modernă de climă și aerisire și este permanent întreținut, fiind parte dintr-una din cele mai moderne clădiri din Sibiu”, au transmis reprezentanții mall-ului, la solicitarea reporterului Turnul Sfatului.

Promenada Sibiu a ridicat acest adăpost în conformitate cu toate aspectele legislative reglementate de Legea 481/2004 si HG 862/2016 și îl pune la dispoziția tuturor celor în nevoie.

Ce trebuie să conțină un buncăr

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență, un adăpost de protecție civilă trebuie să fie dotat, în perioada în care este utilizat, cu următoarele:

-           Bănci sau scaune;

-           Rezervor de apă potabilă (bidoane sau butoaie PVC) sau apă minerală îmbuteliată;

-           Lanternă electrică;

-           Telefon;

-           Mijloc de comunicare locală sau centrală (aparat radio, televizor etc.);  

-           Recipiente pentru resturi menajere; 

-           Geantă sanitară;

-           Căşti de protecţie;    

-           Instrucţiuni cu reguli de comportare pe timpul adăpostirii care să fie afişate la loc vizibil în adăpost;      

-           Sistem de filtroventilaţie;

-           Uşi etanşe.

Pe timp de pace, adăposturile pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Kukuruku

Acum 1 an

Luptăm bă, nu ne băgăm prin pivnițe :)
Raspunde

Gig

Acum 1 an

Zise Mucea pana cand ii bubuie o bomba la fund si apoi sa vezi cum se ascunde ca soarecele.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Eh, am trait si revolutia, cand se tragea in spre blocul meu, nu ar fi ceva extrem de nou...
Raspunde

Ricky

Acum 1 an

La Promenada te poti adaposti fara certificat verde?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Nu, conform multor vaccinati care isi doreau moartea nevaccinatilor
Raspunde

Rosu

Acum 1 an

Dam foc la hotare, otravim fantanile , dar padurile s-or cam rarit, le gasim mai greu.
Raspunde

Doamne Fereste

Acum 1 an

Spuneti o rugaciune si Doamne Fereste si Pazeste!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus