Luni,
28.11.2022
Ceata
Acum
0°C

Istoric ucrainean, legat de Sibiu: ”Acest atac, previzibil, este încercarea disperată a lui Putin de a revitaliza Uniunea Sovietică”

Istoric ucrainean, legat de Sibiu: ”Acest atac, previzibil, este încercarea disperată a lui Putin de a revitaliza Uniunea Sovietică”

Un istoric ucrainean a stat de vorbă cu reporterul Turnul Sfatului despre situația la momentul actual în ucraina și posibilitatea ca localnicii să emigreze în masă, după ce, în această dimineață, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială în Ucraina. Profesorul a fost la Sibiu timp de mai mulți ani, participând la Conferința Militaria Medievalia organizată la noi în oraș.

Wolodymyr Hucul este istoric și professor la Uzhgorod National University din Ucraina. Spune că situația în regiunea sa, la momentul actual, este ținută sub control și că nu este speriat, însă nu exclude posibilitatea ca războiul să ajungă și în zona sa. În cazul în care va fi nevoit, va emigra, dar nu acum.

Întrebat dacă oamenii se așteptau ca Rusia să atace, profesorul a mărturisit că era ceva inevitabil.

„Așteptările oamenilor erau împărțite, însă pentru majoritatea nu a fost o surpriză. Acest atac era previzibil. Este încercarea disperată a lui Putin de a revitaliza Uniunea Sovietică”, explică acesta.

„Nu este momentul să plecăm” 

Despre posibilitatea ca oamenii să decidă să plece din Ucraina, după apariția mai multor imagini pe internet cu mașini care se îndreaptă spre graniță, istoricul ucrainean spune că deocamdată nu crede că vor pleca în masă. Nu este momentul.

„Pentru civili decizia de a pleca este îndreptățită, dacă lucrurile se vor înrăutăți. Însă cred că pentru moment nu este cazul de o plecare în masă”, spune Wolodymyr Hucul. „Eu nu plănuiesc să emigrez. Dar dacă este vital, orice opțiune va fi bună, inclusiv emigrarea în România.”

În regiunea Trans-Carpatică, unde se află și el în acest moment, nu se aud explozii, dar profesorul confirmă faptul că în zone precum Lviv sau Ivano-Frankivsk au fost într-adevăr atacuri aeriene.

„Aici nu au fost încă atacuri aeriene, lucrurile sunt liniștite. Eu acum sunt la muncă, spre exemplu, nu am stat acasă, pentru că în regiunea mea mă simt în siguranță în acest moment. Însă au fost bombe aruncate în Lviv și Ivano-Frankivsk”, explică profesorul.

Durata războiului depinde de reacțiile Vestului

Întrebat dacă războiul va fi unul de durată sau se va încheia în câteva zile, Wolodymyr Hucul a evitat să dea un răspuns clar. „Din postura de istoric, nu pot să fac astfel de predicții. Este foarte ușor să mă înșel. Depinde foarte mult de reacțiile Vestului.”

Istoricul ucrainean spune însă că posibilitatea ca situația să degenereze și să se transforme într-o conflagrație mondială este „foarte mare”.

Vă reamintim că preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Ucraina. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

Kievul a cerut comunităţii internaţionale "să acţioneze imediat" şi să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei cât mai rapid.

Citește și Live update RĂZBOI ÎN UCRAINA: Operațiune de asalt asupra aeroportului din Kiev. Sedii ale Ministerului Apărării, lovite cu rachete

Foto: Facebook/Wolodymyr Hucul

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus