Miercuri,
01.02.2023
Parțial Noros
Acum
0°C

FOTO VIDEO Donații pentru Ucraina, din Sibiu: „Începem să nu mai avem loc”

FOTO VIDEO Donații pentru Ucraina, din Sibiu: „Începem să nu mai avem loc”

Oameni cu saltele în brațe, munți de hârtie igienică, sucuri, haine și medicamente, zâmbete largi și copii pregătiți să renunțe la jucării de pluș – așa a arătat prima zi de donații într-o hală de 300 de metri pătrați din Sibiu, pentru ucrainenii care se refugiază în țara noastră.

Am pornit spre hala de pe strada Tractorului la ora 16:00, cu teama că nu voi mai găsi pe nimeni cu care să stau de vorbă, în ultima oră în care centrul de donații mai era deschis, potrivit programului de pe internet. Chiar înainte să ajungem la hală au început să apară pe ziduri pancarte care ne arătau drumul spre centrul de donații și o mașină ieșea din curtea în care trebuia să ajungem și noi. N-am apucat să virăm spre intrare că un coleg din presă m-a sunat: „Ați ajuns? Haideți că e nebunie aici.”

Am parcat rapid și ultimii câțiva zeci de metri până la intrarea în hală i-am făcut pe jos. La tot pasul am întâlnit oameni care zumzăiau în jurul nostru, fiecare cu câte o cutie în care fie adăugau haine, pantofi sau obiecte de igienă, fie o închideau și plecau cu ea în brațe spre centrul de colectare.

Pe măsură ce plecau două, trei mașini, ajungeau altele în locul lor, iar în cele câteva zeci de minute petrecute acolo, voluntarii nu au stat nici o secundă. Ajutau mereu donatorii, le preluau cutiile, sortau donațiile – sticle la sticle, medicamente la medicamente, haine la haine.

Sute de sibieni au donat la flux continuu, toată ziua

Am fost surprinsă de numărul mare de sibieni care veneau și plecau, constant. În mulțime am zărit, bucuroasă, o figură cunoscută. Oana, o fostă colegă de facultate, a decis să ajute la primire și sortare.

„Nu m-am așteptat să fie atât de mulți donatori și crede-mă ce vezi acum e nimic. Toată ziua au venit mulți, mulți, nu mai conteneam să sortăm tot ce primeam. E foarte emoționant să vezi cum această comunitate frumoasă e din nou împreună atunci când e nevoie de ea”, mi-a povestit încântată, cu promisiunea că și mâine va veni la centru să ajute cu tot ce poate. Apoi a plecat rapid în altă direcție, pentru că veniseră alte câteva cutii și trebuia să le sorteze.

Am făcut o plimbare rapidă printre rândurile de obiecte și munții de sticle de apă sau suc și hârtie igienică. Am găsit jucării frumoase, care păreau chiar noi, creioane colorate, hăinuțe de copii și o suzetă. Am văzut și numeroase așternuturi de pat, perne și pilote, iar în cele câteva zeci de minute petrecute acolo au venit chiar și vreo patru saltele.

Au donat cu lacrimi în ochi

Un sibian a venit vesel, cu plase și cutii în brațe, dar a plecat înlăcrimat. A fost atât de fericit să poată oferi din puținul său celor care acum au mai multă nevoie decât el. Atunci când l-am întrebat ce l-a convins să adune lucruri și să le dea refugiaților, i s-au umezit ochii.

„Eu stau la cinci case mai încolo, nu puteam să nu vin. Nu e ok ce se întâmplă. Am și eu copil mic și nu pot să accept că toate acestea se petrec acum din cauza unui om care pur și simplu se plictisea”, a mărturisit dl. Fălămaș.

Un alt bărbat a venit cu copilul în brațe și cu multe daruri – haine, produse de igienă, tot ce a avut pe acasă și s-a gândit că ar ajuta, pentru că „nu vrea să ajungă nimeni în situația asta”. L-am întrebat dacă îi va povesti micuțului peste ani despre această perioadă.

„Știe deja”, mi-a spus. „S-a dus în cameră și a ales jucării pe care să le doneze copilașilor ucraineni.”

Donațiile continuă și mâine. Puteți să fiți voluntari

Am plecat de acolo o oră mai târziu, iar mașinile încă veneau în curte, pline de donații. Toate bunurile strânse la hală vor merge acolo unde este nevoie de ele, nu vor pleca din centru înainte să fie cerute în mod clar. Asta pentru că, spune Corina Fulea, unul din organizatorii campaniei, se poate întâmpla ca donațiile, dacă ajung unde nu este nevoie de ele, să fie abandonate pe marginea drumului în loc să fie folosite.

„Nu vrem să trimitem doar așa, pentru că multe lucruri ajung să fie abandonate pe marginea drumului la granițe și nu vrem asta”, explică tânăra.

„Nu ne-am așteptat la un asemenea răspuns. Noi ne-am uitat la televizor, am văzut ce se întâmplă și ne-am adunat o gașcă de vreo 15 persoane, task force cum îi spunem noi. Știam de grupul Vă ajutăm din Sibiu și în două-trei ore eram deja sute de oameni strânși. Am început să cerem cazare, lucruri, am centralizat datele și astăzi suntem aici. Oamenii au venit cu tot ce am avut nevoie inclusiv markere, saci și cutii. Cu autoritățile sibiene nu prea am interacționat. Am primit însă ajutor fantastic de la companii, firme private, pensiuni, inclusiv din zona satelor, oamenii s-au mobilizat într-un mod incredibil”, povestește sibianca.

În continuare, este nevoie de ajutor de orice fel, pentru că și mâine centrul de donații este deschis. De la ora 12 puteți să mergeți cu donații sau chiar mai devreme ca voluntari, pe strada Tractorului, la numărul 10.

Foto: Melinda Gall

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi contra

Acum 11 luni

Frumoasa initiativa. Dar majoritatea ucrainienilor se afla in tranzit prin Romania urmand se plece in Italia, Germania, Franta... Le este suficienta apa si ceva de mancare. Cred ca de multe din produsele adunate o sa-si bata cineva joc...
Raspunde

Ptr. Gigi Contra

Acum 11 luni

Daca erai ,,dumneata ‘’ ce faceti in locul lor? Te duci unde crezi ca iti este mai bine .Nu conteza ce vor sa faca important este ca sunt oameni cu suflet mare care le poate sa le ofere din putinul fiecaruia ce are. As vrea sa va puneti in locul lor. Si pe urma sa comentati.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@ptr. gigi contra

Acum 11 luni

Prietene, e prea mare isteria! Nu-si are rostul! Nu-si au rostul atatea baxuri de hartie igienica! Cat credeti c[ oe sa ca.... ce? Si altele aiurea! Aflatul in treaba!

Raspunde

@ptr. gigi contra 2

Acum 11 luni

Si apropo... de ce pui dumneata intre ghilimele? Hop si el cu ironia! Ia hartia igienica si sterge-te la gura cu ea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus