Luni,
20.05.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Mobilizare impresionantă a românilor la graniță. Sibian: „Majoritatea refugiaților vor o noapte de cazare și merg mai departe”

Mobilizare impresionantă a românilor la graniță. Sibian: „Majoritatea refugiaților vor o noapte de cazare și merg mai departe”

Medve Sandor este unul dintre sibienii care au plecat ieri spre Vama Siret, pe unde foarte mulți refugiați ucraineni au intrat în România. Tânărul povestește că lucrurile sunt bine organizate și oamenii nu au nevoie de prea multe ci, mai degrabă, de o noapte de cazare înainte să meargă mai departe.

Sibianul este momentan în Suceava, la Hotel Bucovina, unde sunt aduși refugiații, de aici fiind și preluați ulterior pentru transportul în alte zone ale țării.

„Sunt cât se poate de bine organizați la graniță aș putea să zic. E multă lume, dar aproape toți cei care vin din Ucraina vor maxim o noapte de cazare și să meargă mai departe. Oamenii sunt aduși direct de la graniță cu autocar în Suceava, unde așteaptă la hotel și merg mai departe spre București sau Oradea în mare parte”, spune acesta.

Bărbatul povestește că încă nu a adunat destul de multe persoane care să aibă nevoie de transport înspre Sibiu, ca să poată închiria un autocar, așa cum planificase inițial, așa că a renunțat la idee.

„Am anulat autocarul pentru că e chiar imposibil să găsești 30+ de oameni. Până acum nici zece nu am găsit, deci nu are sens.”

„De aseară până acum încă nu am găsit nici o familie care să aibă nevoie de locuință pentru o durată mai lungă. Am venit aici pentru că trebuia să aducem nouă persoane în Sibiu, dar până am ajuns au plecat deja... deci nu e chiar așa ușor să ajuți. E bine însă dacă lumea are rude unde să meargă, asta contează. Băiețelul de 14 ani care trebuia să ajungă la Sibiu a plecat chiar înainte ca eu să ajung la graniță”, povestește Medve.

Mai mulți sibieni au donat deja haine, mâncare, produse de igienă, jucării pentru copii și orice altceva ar avea nevoie refugiații care vor ajunge la Sibiu.

„Mulțumim tuturor celor care ne-au contactat să își ofere ajutorul când au văzut că pleacă Sanyi spre vamă, e copleșitor și emoționant câte lume dorește să ajute, cu bani, cazare, lucruri, hrană, telefonul meu a sunat înconținuu de azi-dimineață! A cumpărat și câteva lucruri din banii primiți, însă va cumpăra mai multe după ce va ști mai bine ce e nevoie. Am ajutat alte câteva persoane cu bani de motorină ca să plece încolo. E imposibil ca atâta bine și o asemenea energie să nu ducă spre un deznodământ bun”, relatează Corina, una din sibiencele care s-au implicat în campania pornită la Sibiu pentru refugiați. Două centre de colectare sunt deschise de astăzi, unde pot fi lăsate mai multe donații.

Citește și Sibienii se oferă să găzduiască familii din Ucraina. „Nu poți sta deoparte când vezi prin ce clipe trec”

Fotografie din Hotel Bucovina, Suceava

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Florin O

Acum 2 ani

Observ ca nu posteaza nimeni comentarii la articolele emotionante!
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

Eu cred ca acesti refugiati vor sa plece cat mai repede spre Occident. Prea putin ii intereseaza biscuitii si jucariile din donatii... Cati vor sa ramana in Sibiu? Vor sa plece cat mai departe de Ucraina, sa-si obtina statutul de rufugiati in state occidentale...
Raspunde

Misu

Acum 2 ani

Comentez eu.. nici măcar când fugi dintr-o țară aflată în război nu alegi România. Oare de ce? ;)
Raspunde

Danciu

Acum 2 ani

Na ... trist. Romania nici macar nu este o tara in care sa doresti sa te refugiezi ? Nu cred ca e de mirare ca pana si locuitorii acesti tari (numite Romania) se "refugiaza" destul de abitir. Stingeti lumina.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus