Sibienii nu rămân indiferenți în fața suferinței ucrainenilor. Mai multe persoane au anunțat în ultimele ore că oferă cazare celor care vin din zona de război și au nevoie de ajutor, iar unii sibieni chiar au pornit spre granițe pentru a prelua refugiați.
Tot mai multe postări apar pe grupurile de Facebook dedicate ajutorării ucrainenilor care fug din țară și vin în România. Unele dintre ele sunt făcute chiar de oameni din Sibiu care spun că nu pot să rămână indiferenți în fața durerii vecinilor lor.
Corina și Iulia, spre exemplu, sunt două tinere din Sibiu care dețin un apartament în regim hotelier. Au decis că este mai important acum să ofere apartamentul refugiaților, decât să îl închirieze.
„Oferim cazare oricât e nevoie unei familii cu copii sau de 4-5 persoane, chiar și bebeluși, în Sibiu. Ne-am gândit să îl închidem pentru turiști și să cazăm pe cineva care ar avea nevoie. Putem să mergem să îi luăm de unde e nevoie”, spune Corina.
Mai mult decât atât, sibianca promite să ajute familiile cu copii, alături de prietenele care sunt la rândul lor mămici, oferindu-le hăinuțe, jucării și orice altceva vor mai avea nevoie.
Video LIVE de la Vama Siret, unul din locurile cu flux foarte mare de refugiați intrați în țară:
„Nu poți sta deoparte”
Un medic rezident din Sibiu oferă de asemenea un spațiu celor care au nevoie, pentru că „nu poți sta deoparte când vezi prin ce clipe trec oamenii respectivi”.
„Pot oferi cazare pentru o familie cu copii în Sibiu. Pot asigura și transportul de la orice punct de graniță. De mâncare și haine nu se pune problema. Jucării n-am, am în schimb o pisica dornică de oaspeți, dar putem cumpăra”, spune Dragoș în postarea sa, de pe grupul Uniți pentru Ucraina.
L-am întrebat dacă îi e teamă că ce se întâmplă acum în Ucraina s-ar putea întâmpla în curând și în țara noastră. „Nu mi-e teamă, dar nici nu putem exclude asta. E o probabilitate că n-ar ataca un stat NATO (cum ni se prezintă), dar nu o certitudine. Nu ai de unde să știi ce planuri au”, mărturisește tânărul sibian.
„Nu las teama să mă cuprindă”
Ela este o altă sibiancă pregătită de găzduiască refugiați. Ea spune că încearcă să gândească pozitiv și să nu uite de compasiune, un sentiment care a convins-o și că a ajuta ucraineni în acest moment este esențial.
„Mă gândesc că noi, oamenii, putem decide: facem rău sau bine. Eu mă pun mereu în locul altuia și mă ghidez după instincte. Primim ceea ce oferim și doresc să ofer ajutor, așa cum pot. Compasiunea este un sentiment pe care, dacă nu-l avem... înseamnă că trăim în van”, spune ea.
A spus că nu se lasă ghidată de frică și că se gândește în aceste momente inclusiv la animalele de companie ale celor care fug din calea războiului.
„Nu las teama să mă cuprindă, sunt situații care nu depind de noi și cu teama nu rezolvăm nimic. Este o situație urâtă atunci când este vorba de război... suferă oameni fără nicio vină. Mă gândesc chiar și la animalele de companie”, povestește Ela.
Ajutor pentru copiii cu SMA
Grupurile de suport pentru familiile copiilor cu SMA atrag atenția că situația este CRITICĂ în Ucraina, spune Adela Mohanu, mămica unui copil diagnosticat cu atrofie musculară spinală (SMA), anunțând că cel puțin trei familii din Sibiu și Timișoara pot să preia în acest moment familii cu copii care au această boală genetică rară.
„Multe familii se ascund în pivnițe sau alte locuri neamenajate, fără curent electric. Reamintim că, pentru copiii cu boli genetice rare, cum este SMA, suportul cu aparatură medicală specializată este esențial! Putem oferi cazare temporară în România (Sibiu și Timișoara) pentru trei familii SMA din Ucraina”, arată Adela în postarea făcută pe pagina personală de Facebook.
Sibianca spune că lucrurile sunt mult mai complicate pentru acești copii și familiile lor, cu atât mai mult cu cât au nevoie constantă de curent electric la care să fie conectată aparatura medicală atât de importantă pentru bunăstarea lor.
„Războiul este încă și mai crunt pentru persoanele fragile. Cum poate fugi cineva aflat în scaun cu rotile? Ce buncăr are rampe pentru persoane cu dizabilități? Lucrurile sunt și mai grave pentru copiii care au nevoie de suport medical și vrem să ajutăm familiile cu copii cu amiotrofie spinală, pentru că suntem în situația lor și știm foarte bine ce înseamnă asta. Diferența dintre viață și moarte, pentru ei, nici nu trebuie să fie un glonț, un obuz. E, pur și simplu, lipsa curentului electric pentru aparatura medicală.”
„Ideea de a le pune casele noastre la dispoziție a fost a unei alte mame care are un copil cu SMA, după ce citise pe grupurile de suport despre situația familiilor din Ucraina. Știm că e un ajutor cu bătaie lungă, știm cât de greu le este în acest moment să plece din țara aflată sub asediu și, din păcate, nu putem face nimic în direcția asta. Dar odată ajunși în România, îi sprijinim cu tot ce putem, inclusiv cu asistență medicală. Cred că trebuie să fim dispuși să facem mai mult decât o poză de profil pe Facebook”, explică Adela Mohanu, pentru Turnul Sfatului.
„Și noi vrem să ajutăm”
Aproape fiecare postare făcută de sibieni este completată de comentarii de la alți localnici care își oferă ajutorul, oricare ar fi acela – unii vor să dea alimente sau haine, alții spun că au completat formularul prin care anunță că au camere disponibile.
„Și noi suntem din Sibiu și vrem să ajutăm cum putem. Am completat formularul”, spune Elisa.
„Dacă se organizează local acțiuni de voluntariat, sunt dispusă să mă implic”, mai comentează o sibiancă.
O tânără s-a oferit să doneze jucării și haine, ca răspuns la postarea lui medicului rezident sibian. „Dacă găsești pe cineva te rog să mă anunți, vreau să dau niște jucării dacă ajută cu ceva copiii și dacă mai e nevoie de haine”, spune aceasta.
Citește și Cel mai mare angajator din Sibiu oferă ”locuri de muncă adecvate” ucrainenilor care fug de război
Ajutor pentru animalele de companie ale ucrainenilor
Asociația Animal Life din Sibiu anunță că va face tot posibilul să ofere ajutor refugiaților care vin cu animalele de companie în România. În acest moment se poartă discuții cu mai multe astfel de asociații pentru a vedea în ce măsură vor putea să ajute.
„Acum discut cu colegii mei și colegi din alte organizații. Ne vom pregăti să ajutăm cu tot ce putem, inclusiv cazat oameni care vin cu animalele lor. Bănuiala mea este că mai mult decât atât nu se va putea face o perioadă. Cred că sunt foarte mulți oameni buni care vor ajuta”, spune Andreea Roseti, președintele asociației sibiene.
Ea spune că este posibil ca inclusiv Humane Society International să se implice în acest demers.
Mii de refugiați ucraineni au intrat în România prin punctele de frontieră în această perioadă, iar traficul în vămi în ultimele ore a crescut cu 120%.
AICI se înscriu sibienii care vor să ofere orice fel de ajutor.
AICI puteți să vă înscrieți dacă doriți să ajutați cu cazare, la nivel național.
AICI se fac înscrierile pentru voluntariat, la nivel național.
Foto: newsbucovina.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: ajutor Ucraina Sibiu , refugiați sibiu , cazare refugiați sibiu , refugiati ucraina , război ucraina , Sibiu , Ucraina , stiri sibiu
Vizualizari: 5997
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Elena
Acum 1 oră
Sibiu.Adrian
Acum 1 oră
Lutte
Acum 1 oră
Cristian Sibian
Acum 1 oră
UnPSDist mandru