Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
31°C

O sibiancă cu dizabilități și-a expus picturile la Muzeul Brukenthal. „Pentru Alexandra pictura înseamnă terapie”

O sibiancă cu dizabilități și-a expus picturile la Muzeul Brukenthal. „Pentru Alexandra pictura înseamnă terapie”

Muzeul Național Brukenthal găzduiește începând din această săptămână expoziția specială „Terapie pentru un nou început”. Este vorba despre o expoziție cu tablouri pictate de Alexandra Ursu, persoană cu dizabilități, rezidentă la Centrul de Abilitare și Reabilitare Sfântul Nectarie din Mediaș. Povestea Alexandrei este una tristă, dar tânăra a găsit puterea să se exprime prin artă, prin picturi viu colorate care construiesc o lume fericită, lumea în care ea reușește să exteriorizeze cel mai bine ceea ce simte.

Alexandra provine dintr-un mediu defavorizat și suferă de mai multe afecțiuni printre care hipoacuzie (n.r. deficiență de auz) și dislalie hipoacuzică (n.r. dificultăți de pronunțare a cuvintelor). Când avea doi ani, a intrat în sistemul de protecție socială și mai multe centre sociale au fost pentru ea casă până în momentul în care a împlinit 18 ani. A încercat să se întoarcă la familia ei, dar nu a stat foarte mult pentru că abuzurile și cerșetoria au făcut-o să-și caute un loc în care să găsească liniștea de care avea nevoie. În prezent, Alexandra are 28 de ani, iar de șapte ani este rezident la Centrul de Abilitare şi Reabilitare „Sfântul Nectarie” Mediaș, loc pe care tânăra îl consideră „acasă”.

Citește și: O pictoriță amatoare din Mediaș va expune la București

Nu se exprimă bine prin cuvinte, dar o face prin artă

Muzeul Național Brukenthal, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sibiu, i-a oferit tinerei oportunitatea de a-și prezenta picturile într-o expoziție care a fost vernisată astăzi, 2 martie. Tablourile pictate de Alexandra transformă obișnuitul în poveste și ilustrează o lume colorată, plină de speranțe și iubire în care tânăra a crezut tot timpul, chiar și în cele mai dificile momente din viața ei.

Prezentă la vernisajul expoziției a fost și directoarea centrului de Abilitare şi Reabilitare „Sfântul Nectarie” Mediaș, Daniela Halmaghi, care a vorbit în numele tinerei, căci Alexandra se exprimă greu în cuvinte, dar poate fi descoperită prin picturile sale, prin care se exprimă cel mai bine.

„Dat fiind faptul că problemele ei de exprimare fac parte din ea, la fel cum și pictura face parte din ea, o să vorbesc în numele Alexandrei. Are 28 de ani, vine din comuna Bruiu și din păcate a fost abandonată de părinți încă de la vârsta de doi anișori. A crescut în mai multe centre de plasament și din anul 2014 este la centrul nostru, unde încercăm să îi construim o familie, încercăm să o ajutăm să se exprime și să-și găsească liniștea pe care nu a avut-o. Meritul este în totalitate al ei. Noi am fost doar cei care am putut să-i cumpărăm o pânză sau să-i cumpărăm acuarele, dar ideile, munca sunt ale ei. Așa cum spune și numele campaniei din care face parte expoziția, Toleranță mai mult decât iubire, credem că este nevoie de toleranță, de acceptare, de susținerea oamenilor care se pot exprima prin diferite feluri, prin cuvinte, prin pictură, prin muzică. Alexandra este un om de valoare”.

Prezent la eveniment a fost și directorul DGASPC Sibiu, Claudiu Stupar, care a menționat faptul că pictura este pentru Alexandra terapie și că această expoziție demonstrează cât de important este ca persoanele cu dizabilități să poată fi integrate în societate prin astfel de activități.

„Arta reprezintă crearea conștientă a ceva frumos sau semnificativ folosind priceperea și imaginația. Arta este expresia unui conținut emoțional, fiecare copil este special în felul lui, de aceea ajutăm copiii să-și descopere preferințe și talente și suntem datori să îi sprijinim. Pentru Alexandra pictura este terapie. Creșterea copilului, adultului cu nevoi speciale este un adevărat maraton. Expoziția Alexandrei ne ajută să conștientizăm importanța integrării sociale prin artă a persoanelor cu dizabilități și să promovăm artiștii, chiar și amatori”.

Despre campania „Toleranță mai mult decât iubire”

La mijlocul lunii februarie, Muzeul Național Brukenthal a inițiat campania de conștientizare prin cultură „Toleranță mai mult decât iubire”. Campania este o modalitate prin care reprezentanții muzeului își doresc să atragă atenția asupra violenței domestice, dar și asupra vulnerabilității în fața abuzului.

Activitățile se desfășoară prin conturile de Facebook și Instagram ale Muzeului Național Brukenthal. Colecțiile Muzeului Național Brukenthal cuprind picturi ale căror teme ilustrează sărăcia, bătrânețea, vulnerabilitatea în fața abuzurilor sau inadecvarea la criteriile estetice consacrate. Postările sunt alcătuite dintr-un poster tematic și un conținut informativ adaptat mediului de comunicare.

Expoziția Alexandrei face parte din această campanie și susține astfel egalitatea de șanse și exprimarea prin artă. Toți cei care vor să admire tablourile pictate de tânără o pot face până în data de 24 aprilie. 

Citește și: „Toleranță mai mult decât iubire” - o campanie despre sărăcie, violență și vulnerabilitate, la Muzeul Brukenthal 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus