Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Alo, deschideți poarta? Bisericile fortificate rămân fortificate

Alo, deschideți poarta? Bisericile fortificate rămân fortificate

”Duminică am plecat prin Sibiu, prin județ, să vizităm bisericile fortificate”. Așa își începe relatarea un sibian care a avut ambiția de a vedea, la finalul săptămânii trecute, cât mai multe biserici fortificate din județ, într-o singură zi.

La Pelișor a intrat pe sub gard, pentru că poarta era închisă, iar la telefon nu răspundea nimeni. La Alma Vii era încuiat. La Moșna a sunat degeaba la sonerie, minute în șir. La Biertan a ajuns cu 15 minute înaintea închiderii și, spune el, n-a mai fost lăsat să intre.

”Au îngrijit sașii 700 de ani și cade după români în 30”

”Pentru mine a fost dezamăgitor. Și acolo unde am putut intra, la Pelișor, a fost o cruntă dezamăgire. Totul e în paragină, iarba nu e tăiată. Nu mai e iarbă, sunt buruieni de un metru. Totul arată deplorabil, zidurile stau să cadă. Au îngrijit sașii 700 de ani și cade după români în 30”, spune sibianul dezamăgit că a pierdut o zi întreagă, ca apoi să-și facă numai gânduri pesimiste.

La Pelișor, spune el, nu a găsit pe nimeni, așa că a intrat pe sub un gard. ”Buruiana e de doi metri. Cât timp îți ia s-o pui la pământ?”, se întreabă omul. ”La Alma Vii era închis. N-am văzut să pot suna, iar la Moșna nu era decât o sonerie, la care am sunat câteva minute”, povestește omul.

A ajuns și la Biertan, una din cele mai impunătoare din județ. ”Mai erau 15 minute din program, iar persoana de acolo nu mi-a mai dat voie să intru”, spune omul.

”Unele sunt vizitate de 2 turiști pe lună, dar acei doi turiști au pretenția să fii acolo”

Aflate în proprietatea și administrarea Consistoriului Evanghelic, prin Fundația Biserici Fortificate, cu sediul la Sibiu cele câteva zeci de biserici fortificate sunt greu de întreținut. Multe dintre acestea se află date în concesionare către alte asociații și fundații, iar din cauza pandemiei s-au născut noi blocaje.

”Sursele de finanțare ale acestor parteneri contractuali sunt generate de venituri din turism și sau din activități educaționale, culturale. Că urmare a restricționării deplasărilor pe plan intern și internațional, această sursă de venit este și va fi afectată, pe când obligațiile de plata ale partenerilor contractuali rămân în vigoare, ceea ce va duce, inevitabil, la confruntarea acestora cu serioase probleme financiare”, explica Fundația Biserici Fortificate situația financiară a acestora în plină pandemie.

Numai în județul Sibiu sunt peste 30 de biserici fortificate și pe lângă faptul că fiecare are povestea și propria stare de degradare, nu toate sunt deschise publicului și nu toate mai sunt administrate de către această fundație. Așa că fiecare caz trebuie tratat separat, ne îndeamnă unul din administratorii cetăților.

”Situația e foarte complicată. Unele sunt vizitate de 2 turiști pe lună, mai ales acum, în ultimii doi ani, dar acei doi turiști au pretenția să fii acolo, iar dacă acei doi turiști nu te găsesc acasă, să deschizi poarta, atunci te reclamă peste tot pe internet, de nu mai calcă nimeni. Pe de altă parte, nimeni nu poate trăi din biletul de intrare primit de la doi turiști. Acolo unde există bilet de intrare, pentru că în cele mai multe nici nu există un tarif”, explică custodele.

Banii din PNRR ajung pentru câteva coli de hârtie printate

O soluție ar fi un plan general de reabilitare și punere în circuitul turistic, însă ar fi vorba de câteva zeci, dacă nu sute, de milioane de euro. Iar Fundația Biserici Fortificate rezistă financiar mai cu seamă din donații.

Ministerul Turismului a introdus în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un proiect care sună mai mult decât promițător: ”Ruta bisericilor fortificate”. Doar că în spatele numelui nu este mare lucru.

 Deputatul PNL Christine Thellmann s-a interesat de acest punct din PNRR și s-a interesat care e posibilitatea ca măcar câteva să fie finanțate prin banii europeni care ajung în țară prin PNRR. Răspunsul zero.

Pentru ”Ruta bisericilor fortificate” s-au alocat 600 de mii de euro și nu cuprinde decât flyere și programe printate care urmează să fie date turiștilor.

Concret, se dorește ”digitalizarea valorilor aferente, marcarea și semnalizarea rutei și a obiectivelor incluse în cadrul rutei, marketing, management”, fără a se pomeni însă de o renovare, modernizare sau reabilitare.

Responsabili pe proiect urmează să fie Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Economiei Antreprenorialului și Turismului și Unitățile Administrativ Teritoriale afectate de investiție. Soluțiile de digitalizare, al căror cost reprezintă 90% din suma totală alocată digitalizării (90% din 0,6 mil euro), se încadrează în domeniul de intervenție 011 - Soluții TIC, servicii electronice și aplicații guvernamentale.

”Susțin acest proiect, chiar vreau să fie realizat. Satele transilvane cu biserici fortificate constituie un sit în Patrimoniul UNESCO. Juridic și legal, însă, bisericile fortificate nu sunt în administrarea nici a UAT-urilor, nici a ministerelor, ci aparțin de bisericile diferitelor culte religioase. Bisericile fortificate din centrul Transilvaniei aparțin Consistoriului Evanghelic. Ca viceprimar la Mediaș m-am confruntat, într-un proiect, cu situația de a nu putea include pentru finanțare aceste lăcașe”, Christine Thellmann, într-o interpelare adresată ministrului Investițiilor și proiectelor europene, de la acea vreme, Dan Vîlceanu.

Vizită cu programare, cel mai bine

Pe site-ul Kirchenburgen.org sunt notate pe o hartă dinamică toate obiectivele săsești care există în Transilvania, nu numai cele din județul Sibiu. Fiecare obiectiv are o fișă cu câteva date, dar, ce e cel mai important, are și un nume și număr de contact. E vorba de persoana care poate fi căutată pentru a vedea dacă obiectivul poate fi vizitat și în ce condiții.

Biserica fortificată din Biertan, de exemplu, are program de vizitare, altele însă, în marea majoritate, nu, și atunci vizitele trebuie anunțate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Popdan

Acum 2 ani

Am crezut ca site-ul kirchenburgen.org are si o sectiune in care sa ai informatii mai detaliate despre fiecare biserica fortificata (anul constructiei si reabilitarile facute in timp, o descriere a comunitatii locale din vechime si acum,etc.) .Doar un telefon de contact si rare programe de vizitare nu sunt suficiente pentru o parte fascinanta a istoriei sasilor.
Raspunde

Sparrow

Acum 2 ani

Acum de alte chestii le arde oamenilor, acum ISTORIA se scrie pe TikTok si Facebook ......
Raspunde

Rodica

Acum 2 ani

... si tot de acolo o sa dispara!

Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

”Au îngrijit sașii 700 de ani și cade după români în 30” - afirmatie gratuita si preluata aiurea. Daca sunt în proprietatea și administrarea Consistoriului Evanghelic ce treaba au romanii cu ele ? Tot sasii le administreaza si acum dar prost.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

”Pentru mine a fost dezamăgitor. .... Totul e în paragină, iarba nu e tăiată. Nu mai e iarbă, sunt buruieni de un metru. Totul arată deplorabil, zidurile stau să cadă. Au îngrijit sașii 700 de ani și cade după români în 30” Daca tu ca propietar,care ai cerut retrocedarea si dreptul tau de proprietate implicit folosinta,uzufruct etc...te doare in spate de cum arata proprietatea TA,ce vina au romanii????Ca nu intra cu forta sa-ti ia si sa asaneze mizeria sau nepasarea ta??? Uite ce au facut sasii destepti la Bistrita...au donat primariei ROMANESTI si totul arata ca la carte...Am locuit pe Str. Dogarilor,langa parc cca 1 an.Un loc superb,se termina la capat cu turnul Dogarilor(breslele aveau propriul turn de aparat),foarte bine intretinut. Sunt pt respectarea in integrum a propietatii dar cine are drepturi are si obligatii...
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Foarte buna observația din articol referitoare la fondurile pt consolidare... refacere...etc a acestor monumente.si asta e valabil in toate domeniile din păcate!! Deci sunt fonduri dar acestea se toaca pe ...proiecte!!! N ai un ...proiect care costa...10 lei...nu poți să cosești buruienile pt că nu mai sunt...10 bani pt asta....toate fondurile se cheltuie pe ...proiecte ..acte aiurea etc!!! Pe toți îi auzi vb numai și numai de proiecte...și pe nimeni de realizări!!!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

dacă proiectele alea ar avea aceeași finalizare ca cel privind restaurarea bisericii evanghelice ... Asta ar trebui să conțină proiectele, cum să se obțină finanțare ulterioară. Sunt bani de la UE, dar nu se dau pe vorbe. Poate le fac tot cei cu biserica evanghelică, acolo le-a ieșit
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus