Documente necesare accesării de fonduri europene nerambursabile, Strategia de dezvoltare și Planul de mobilitate ale Sibiului sunt în lucru, asigură Primăria Sibiu, fără să dea prea multe detalii. Ambele documente trebuiau finalizate de mai bine de o lună.
Primăria Sibiu anunță că în primele patru zile ale săptămânii trecute au avut loc primele consultări și dezbateri referitoare la actualizarea Strategiei Integrate pentru Dezvoltare Urbană cu o serie de ”actori” locali. În cursul zilei de ieri au avut loc discuții on-line și pe subiectul Planului de mobilitate urbană, se mai arată într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului
Strategia trebuia predată de o lună
Ce nu se specifică în comunicat este faptul că ambele documente anunțate a fi în lucru sau la primele consultări ar fi trebuit deja finalizate, în cadrul unor contracte de consultanță cu o valoare totală de aproximativ 600.000 de lei.
Astfel, contractul pentru elaborarea Strategiei integrate de dezvoltare urbană durabilă a fost semnat în 23 martie 2021 pentru suma de 273.000 de lei, cu Civita Strateghy & Consulting SA, filiala românească a unei companii multinaționale cu sediul principal în Estonia. Strategia la care Primăria anunță acum primele consultări ar fi trebuit predată Sibiului cel mai târziu pe 23 ianuarie 2022, conform clauzelor contractuale inițiale.
De și mai mult timp se lucrează la Planul de mobilitate urbană a Sibiului. Pentru actualizarea acestuia, Primăria i-a angajat în 28 ianuarie 2021 pe cei de la Foreign Investment Projects Consulting SRL București, care i-au prezentat drept subcontractanți pe olandezii de la MobyCon BV. 380.000 de lei este valoarea contractului de consultanță care prevede că Planul actualizat referitor la mobilitatea Sibiului ar fi trebuit predat încă din 28 ianuarie 2022.
Deocamdată, Primăria Sibiu nu anunță care sunt noile termene de finalizare a acestor documente strategice.
Strategia integrată de dezvoltare a Sibiului trebuia finalizată în ianuarie. O lună și ceva mai târziu, Primăria anunță primele consultări pe marginea acestei strategii. Sursa foto: Primăria Sibiu
Ce pot ști sibienii acum
La discuțiile de săptămâna trecută despre Strategia de dezvoltare a orașului au participat membri ai Consiliului Local Sibiu, ”actori și instituții relevante de pe plan local și din localitățile învecinate, reprezentanți ai ONG-urilor locale și alți factori interesați”. Infrastructură și protecția mediului, cooperarea cu localitățile învecinate, educație și economie, dezvoltare socială, sănătate, sport și agrement, cultură, turism și patrimoniu sunt domeniile pe care au fost purtate discuțiile, arată reprezentanții Primăriei.
”În cadrul dezbaterilor au fost prezentate rezultatele studiilor care au identificat situația curentă, precum și principalele proiecte propuse pentru fiecare domeniu, participanții fiind invitați să ofere feedback, dar și propuneri și sugestii de proiecte care să fie incluse în Strategie”, comunicat Primăria Sibiu
În cursul zilei de ieri, au avut loc noi discuții, în format on-line, pe subiectul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, mai anunță reprezentanții administrației locale. Au participat ”reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu, ai ONG-urilor, cei ai UAT-urilor care fac parte din ADI Transport Metropolitan Sibiu, echipa elaboratorilor Planului Urbanistic General și a Strategiei de Dezvoltare, reprezentanți ai companiei de transport public Tursib și cei ai Ordinului Arhitecților din România”. ”O a doua întâlnire a fost organizată pentru Consiliul Local Sibiu”, se mai arată în comunicatul remis de Primărie pentru cititorii Turnul Sfatului.
Aflat în lucru de 14 luni, Planul de mobilitate urbană durabilă a Sibiului poate fi prezentat sibienilor sub forma unui carton de prezentare. Sursa foto: Primăria Sibiu
În afară de rezultatele chestionarelor la care sibienii au fost invitați să participe, discuțiile referitoare la mobilitate au reluat discuțiile purtate și acum patru ani: tranziția către o mobilitate verde, un aer mai curat într-un Sibiu care să fie mai prietenos cu oamenii care îl locuiesc și nu cu mașinile pe care le folosesc sibienii pentru a se deplasa. ”Accesibilitatea pietonală și prioritizarea acestui tip de deplasare, dezvoltarea rețelei de piste pentru biciclete, siguranța infrastructurii de transport, protecția mediului cu focus pe reducerea poluării rezultate din volumul de trafic – acestea sunt doar câteva dintre temele discutate”, se mai arată în comunicat.
“Actualizarea acestor documente este necesară în contextul în care, față de propunerile avansate în cele aprobate în 2017, au survenit mai multe modificări și reorientări în politicile publice, bazate pe direcțiile și directivele europene și naționale pentru dezvoltarea sănătoasă a orașelor, dar și inițiative noi, adaptate la specificul orașului și nevoilor comunității. Ne dorim ca aceste strategii să fie efectiv documente de lucru, care să ne ajute să gândim integrat și inteligent dezvoltarea Sibiului și în următorii ani”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu
Pentru sibieni, discuțiile devin relevante în viitor. ”Subliniem faptul că, în momentul în care cele două documente actualizate se apropie de forma finală, acestea vor fi supuse consultării publicului larg care va fi invitat să le studieze și să formuleze opinii și sugestii. Vom anunța public această sesiune de consultare”, se mai arată în comunicatul Primăriei Sibiu.
Captură dintr-o discuție on-line. Sursa foto: Primăria Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3997
Ultimele comentarii
Acum 38 minute
Adi
Acum 52 minute
Omul invizibil
Acum 59 minute
Cisnădian din Cartierul Arhitecților
Acum 1 oră
Sibianul
Acum 1 oră
Zeno Popovici