Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
15°C

Proiect: săptămână de lucru de 4 zile. Angajaţii ar urma să lucreze 10 ore pe zi, pentru a avea un weekend de 3 zile

Proiect: săptămână de lucru de 4 zile. Angajaţii ar urma să lucreze 10 ore pe zi, pentru a avea un weekend de 3 zile

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege care introduce și în România săptămâna de lucru de 4 zile, pentru ca angajații să beneficieze de un weekend de trei zile.

Proiectul a fost înregistrat în data de 3 martie și modifică Legea nr.53/2003 – Codul Muncii. Este semnat atât de senatori, cât și de deputați ai PNL și USR, inițiator principal fiind senatorul PNL Daniel Fenechiu, scrie economedia.ro

Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.

În prezent, Codul Muncii prevede că, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, potrivit legislației actuale.

Inițiatorii propun că această repartizare să poată fi și de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus.

Inițiatorii afirmă că măsura va susține productivitatea muncii, tinerilor absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanelor între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile, o să le fie mai uşor să se integreze la acest program, în timp ce persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi.

„După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În acelaşi timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, mai arată expunerea de motive.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

7 comentarii

Trotineta

Acum 3 luni

Eu vreau săptămâna de lucru de 2 zile, câte 20 de ore pe zi. Pentru că sunt tânăr și pot. Unde vă pot contacta dragă domnule Fistichiu?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Trotineta

Acum 3 luni

Scuze. Domnule Fenechiu. Autocorrectul ;)
Raspunde

Sparrow

Acum 3 luni

" cei dragi" Ce inseamnā asta ? Eu vreau timp liber sā mi-l petrec SINGUR. Mi-a ajuns de cei dragi....Pana peste cap !
Raspunde

L

Acum 3 luni

O mare porcarie....sa te tina sclav la lucru sa nu mai ai timp de nimic in cursul saptamanii ca sa fii super obosit in weekend sa dormi sau sa le faci lor consumatie. Este bine cum este acum, un echilibru intre viata profesionala si privata. Se va lucra doar marti si miercuri asa.... luni (nici iarba nu creste ), joi ( ii zi scurta ), sa vedeti atunci productivitate...
Raspunde

Munteanu

Acum 3 luni

Bine punctat. In cursul saptamanii esti mahmur: muncesti, manci, ca... si dormi... In week-end iei cu asalt supermarketurile, cumperi toate prostiile sau pleci sa te recreezi unde inghiti toate prostiile care ti se ofera.
Raspunde

Rosu

Acum 3 luni

Da cu pauzele cum facem, ca nu zice. Pentru ca, sa nu uitam: pauzele lungi si dese - cheie marelor succese!
Raspunde

Popa

Acum 3 luni

Multe le mai fata mintea unora... Fiti convinsi ca au alte interese, nu se gandesc la bietul palmas...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus