Joi,
01.12.2022
Parțial Noros
Acum
-1°C

Certificatul COVID şi testul negativ nu mai sunt obligatorii la intrarea în România. PLF rămâne în vigoare până la abrogarea legislaţiei.

Certificatul COVID şi testul negativ nu mai sunt obligatorii la intrarea în România. PLF rămâne în vigoare până la abrogarea legislaţiei.

Persoanele care intră pe teritoriul României nu mai au obligaţia să prezinte la intrarea în ţară certificatul verde COVID sau rezultatul negativ al unui test pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, adăugând însă că Formularul de Localizare a Pasagerului (PLF) va rămâne în vigoare până la abrogarea legislaţiei.

"Astăzi este prima zi în care efectele stării de alertă instituită în România în urmă cu doi ani s-au încheiat. În privinţa certificatului verde şi altor condiţii de intrare în ţară care erau utilizate în contextul pandemiei de COVID-19, în urma hotărârii CNSU de ieri care ridica starea de carantină pentru persoanele care nu prezentau certificatul verde sau teste negative la intrarea în ţară, ca o consecinţă a acestei hotărâri, nicio persoană care va pătrunde pe teritoriul României fără să aibă certificat verde sau un astfel de test nu va avea nevoie de carantină. Ca atare, rămâne util ca document, pe care cetăţenii români îl pot utiliza în alte ţări care au menţinut această formulă, necesitatea certificatului verde. Rămâne, aşadar, un document util, dar nu necesar pentru a intra în România fără să intri în carantină", a precizat Dan Cărbunaru, citat de Agerpres.

El a arătat că valabilitatea certificatelor verzi COVID eliberate de autorităţile române până-n prezent rămâne, conform OUG nr. 68/2021, până la 31 decembrie anul acesta.

"Dar, repet, consecinţa directă a Hotărârii CNSU este că nu va duce pe nimeni în carantină, dacă nu va prezenta un certificat verde la intrarea în România. Deci, nu va mai fi un document obligatoriu pentru cetăţenii români la intrarea în ţară, de asemenea, nici testarea nu se mai include în condiţiile pe care cei care intră în România le vor avea de îndeplinit pentru a evita carantinarea", a completat Cărbunaru.

Totodată, el a explicat, în privinţa Formularului de Localizare a Pasagerului, că acest document rămâne în vigoare până la abrogarea OUG nr.129/2021.

"Pentru cei care intră în România va trebui să fie completat. După cum ştiţi, introducerea PLF în România a apărut ca urmare a unui context european, în care tot mai multe state l-au introdus pentru a putea veni în sprijinul celor care erau afectaţi sau în risc de a fi contaminaţi de virusul SARS-CoV-2. Şi, în acest moment, din câte am fost informat, există demersuri de a renunţa şi România la un astfel de document. Până când, însă, nu se va întâmpla acest lucru, deci pe toată perioada de valabilitate a acestui act normativ, OUG 129/2021, rămâne în vigoare. Deci, facem un apel în continuare ca cetăţenii români să continue să îşi proceseze, să-şi completeze aceste formulare până când actul normativ în vigoare va fi abrogat", a mai declarat Cărbunaru. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Rammstein

Acum 8 luni

Iohannis, tu cate formulate d-astea ai completat ?...ca doar mai esti încă cetățean român... Nu va e rusine ,auzi abrogarea unei proștii...aveti nevoie de bani hoților?...E proasta lumea acum să va dea în judecată..sa ceara statului român cate un milion de euro asa ca să vă învățați minte!!...judecătorii vor da câștig din prima tuturor!!.. Cretină țară condusă de analfabeți!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus