Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
5°C

Ucraina cere o încetare a focului pentru reparaţii la Cernobîl, AIEA susţine că nu există niciun pericol iminent

Ucraina cere o încetare a focului pentru reparaţii la Cernobîl, AIEA susţine că nu există niciun pericol iminent

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri că forţele ruse trebuie să înceteze focul imediat pentru a permite repararea unei linii de alimentare cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, deoarece o pană de curent prelungită poate provoca scurgeri radioactive, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de alimentare a centralei nucleare de la Cernobîl timp de 48 de ore. După aceea, sistemele de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclear epuizat se vor opri, făcând iminente scurgerile de radiaţii", a arătat Kuleba pe Twitter.

Compania energetică naţională anunţase ceva mai devreme că alimentarea electrică a centralei este complet întreruptă în urma unor acţiuni militare ruse.

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a transmis la rândul său că imposibilitatea răcirii combustibilului nuclear epuizat poate duce la eliberarea unor substanţe radioactive.

Germania nu are informaţii despre scăpări de radiaţii de la Cernobîl, a comunicat tot miercuri un purtător de cuvânt al ministerului mediului de la Berlin.

Franţa menţine contactul cu Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), în încercarea de a evalua situaţia instalaţiei de la Cernobîl, din Ucraina, a declarat Gabriel Attal, purtător de cuvânt al guvernului de la Paris.

"Încercăm să clarificăm aceste rapoarte", a spus Attal, adăugând că Franţa cere Rusiei să coopereze.

AIEA a comunicat că întreruperea alimentării cu energie la Cernobîl nu afectează în mod critic siguranţa centralei unde s-a produs în 1986 cea mai mare catastrofă din istoria industriei energetice nucleare. "Sarcina calorică a bazinului de combustibil epuizat şi volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără necesitatea alimentării cu curent", apreciază agenţia.

foto depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus