Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Premieră: 23 de instituții sibiene s-au asociat și cumpără împreună produse mai ieftine și mai repede

Premieră: 23 de instituții sibiene s-au asociat și cumpără împreună produse mai ieftine și mai repede

De la Consiliul Județean, la Aeroport sau Muzeul Astra, 23 de instituții publice din județul Sibiu au lansat o licitație comună, în vederea achiziționării de produse de papetărie.

În termeni tehnici, este vorba de prima procedură de achiziție publică lansată de Unitatea de achiziții publice centralizate (UCA), înființată la nivelul Consiliului Județean Sibiu în octombrie anul trecut.

Această unitate are drept scop organizarea de licitații de bunuri și servicii necesare mai multor autorități contractante (instituții publice). Prin achiziția ”la comun” a unor astfel de bunuri și servicii se urmărește atât obținerea unor prețuri mai bune (fiind vorba de cantități mai mari), cât și eficientizarea acestor operațiuni (nu mai organizează separat o licitație Consiliul Județean, separat o licitație Muzeul Astra, ci se organizează o singură procedură pentru toți, prin urmare timpii se reduc etc).

La această primă licitație pentru achiziția de produse de papetărie s-a ajuns în urma în urma unui ”proces riguros de consultare a autorităților contractante subordonate și de centralizare a nevoilor acestora”. ”Astfel, a fost identificată oportunitatea atribuirii unui prim acord-cadru pentru articole de birotică, produse de papetărie și furnituri de birou, consultarea de piață privind această achiziție desfășurându-se în luna decembrie 2021”, se arată într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului de către Consiliul Județean Sibiu.

23 de instituții: de la dosare cu șină sau hârtie la plicuri și cutii de arhivare

Prima licitație comună prin intermediul UCA a fost publicată în Sistemul electronic al achizițiilor publice (SICAP) pe 4 martie 2022. Prin această procedură se urmărește atribuirea unui contract-cadru de furnizare de papetărie, contract care urmează a fi încheiat pentru o perioadă de trei ani și care are o valoare estimată între 1,7 și 3,4 milioane de lei, la care se adaugă TVA. Termenul de depunere a ofertelor de către cei interesați a fost fixat pentru ziua de 18 aprilie 2022.

Cei care vor câștiga acest contract vor trebui să furnizeze – conform documentației de atribuire – 94 de tipuri de produse de papetărie. De la hârtie de copiator de diferite dimensiuni, la caiete, pixuri, radiere, perforatoare, la benzi adezive, plicuri și bibliorafturi.

Cele 23 de instituții care s-au ”asociat” în cadrul acestei proceduri prin intermediul UCA sunt Consiliul Județean și toate instituțiile din subordinea acestuia: Aeroportul, CNM Astra, Direcția generală de asistență socială, ”Cindrelul – Junii Sibiului”, centrele școlare pentru educație incluzivă, Drumuri și Poduri SA, toate spitalele (cel județean, TBC și de Psihiatrie), Salvamontul, Filarmonica etc.

Deschisă și primăriilor

Unitatea de achiziții publice centralizate își propune să organizeze astfel de proceduri comune și pentru alte tipuri de beneficiari, precum sunt primăriile din județul Sibiu. Aderarea acestor unități teritorial-administrative la proceduri comune de achiziție va depinde, însă, de disponibilitatea aleșilor din fiecare localitate.

Deocamdată, UCA funcționează și cu sprijinul altor instituții publice din domeniu. ”Pentru înființarea UCA Sibiu și pregătirea și organizarea primelor două proceduri de achiziție de către UCA Sibiu, Agenția Națională de Achiziții Publice oferă Consiliului Județean Sibiu asistență zilnică prin intermediul unei echipe formate din reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții și consultanți ai consorțiului condus de Ernst & Young, în cadrul proiectului SIPOCA 625 «Sprijin în implementarea SNAP prin consolidarea capacității administrative a ANAP și a autorităților contractante»”, mai arată reprezentanții CJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus