Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Stoltenberg: NATO nu vrea un război deschis cu Rusia

Stoltenberg: NATO nu vrea un război deschis cu Rusia

NATO nu îşi doreşte un "război deschis cu Rusia", a declarat vineri pentru AFP secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la Antalya, în sudul Turciei.

"Avem responsabilitatea de a împiedica extinderea acestui conflict (între Rusia şi Ucraina - n.r.) dincolo de frontierele Ucrainei şi ca el să devină un război deschis între Rusia şi NATO", a spus el în marja Forumului Diplomatic organizat de preşedinţia turcă.

Potrivit Agerpres, Stoltenberg a justificat astfel refuzul Alianţei Nord-Atlantice de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a proteja populaţia de bombardamentele ruse.

O astfel de măsură "ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruseşti", iar asta "ne-ar duce aproape sigur la un război deschis", a spus el.

Într-o declaraţie separată pentru Reuters, Stoltenberg a afirmat că crearea de coridoare umanitare în Ucraina pentru evacuare şi ajutor este "minimul" ce poate fi făcut acum, adăugând că este important că miniştrii de externe rus şi ucrainean s-au întâlnit.

El a mai spus că retorica nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin este "periculoasă" şi "necugetată" şi a reiterat că Alianţa nu va trimit trupe sau avioane în Ucraina.

"Cred în continuare că este important să lucrăm intens la o soluţie politică, diplomatică. Minimul este să se creeze coridoare umanitare prin care oamenii să poată pleca şi prin care poate fi transportat ajutorul umanitar", a adăugat Stoltenberg.

O zonă de excluderea aeriană deasupra Ucrainei "va duce cel mai probabil la escaladarea într-un război deplin între NATO şi Rusia", a atras el atenţia.

Stoltenberg a făcut din nou apel la Putin "să pună capăt acestui război nebun" şi să găsească "o soluţie politică".

Şeful NATO urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi după primele discuţii între miniştrii de externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmitro Kuleba la Antalya. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

Xilo

Acum 2 ani

Pai atunci sa nu mai impuna sanctiuni si sa discute cu Rusia. Ucraina a fost tarata in razboi, de NATO si globalisti, sa nu uitam.
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 2 ani

S-ar putea intelege din aceasta declaratie ca dansii prefera razboi "neoficial", prin state proxy... Dar in mod sigur eu am inteles gresit
Raspunde

Danut

Acum 2 ani

Minciuni. NATO controlata de Americani nu vrea PACE. Au interese mari sa continue acest razboi, ca nu degeaba l-au provocat.
Raspunde

Gogonele

Acum 2 ani

Marea grija a americanilor a fost intotdeauna ca Rusia sa stea departe de restul Europei. Asta e strategia lor de mult, stiu bine ca daca Rusia si Europa ar fi in relatii bune, ei nu ar mai fi necesari si ar intra in colaps.... dar, in prostia lor tipica, fiindca globalistii nu sunt foarte inteligenti, au impins Rusia spre China ! Perfect... acum au o putere de 3 ori mai mare, decat ar fi fost Rusia impreuna cu Europa. UE e doar o victima a acestor americani... suntem ocupati de ei, prin NATO.
Raspunde

Papuc

Acum 2 ani

comentare de comunisti. Varza
Raspunde

Sb

Acum 2 ani

Trolache vezi că este mai valoroasă hârtia igienică decât copeicile stăpânul tău de la Kremlin.
Raspunde

Alexe Mariana

Acum 2 ani

Fac parte din generația veche care am" beneficiat" de învățământul politic obligatoriu menit sa ne distrugă gândirea libera sau critica. Nu pot înțelege cum au apărut acești comentatori probabil tineri, cu o gândire absolut deviata, care repeta fraze șablon pe care sigur nu le înțeleg.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus