Luni,
26.09.2022
Ploi Scurte
Acum
12°C

Pay it forward – sibienii pot să plătească în avans o masă sau o cafea pentru un ucrainean

Pay it forward – sibienii pot să plătească în avans o masă sau o cafea pentru un ucrainean

Grupul civic Help for Ukraine lansează la Sibiu un proiect pilot prin care încearcă să vină și mai mult în ajutorul refugiaților, dar și în ajutorul micilor antreprenori care și-au deschis larg ușile încă de la primele semne de război. Prin conceptul Pay it forward, localnicii care vor să facă un gest frumos vor putea să plătească în avans o cafea sau o masă caldă pentru un ucrainean.

Proiectul a fost inspirat de ideea „Cafea în așteptare” care există deja în întreaga lume. Practic, oricine va dori, va putea să anunțe la casa de marcat sau la bar că dorește să achiziționeze un produs, dar va plăti două – celălalt va merge la un refugiat care va avea nevoie de el.

„Fiecare din noi simte nevoia să contribuie, să ajute și să își facă datoria umană în această tragedie de proporții la care suntem, indirect, parte. Putem face asta și simplu, ajutând pe cei care ajută. Micii antreprenori sibieni, abia dezmeticiți de valurile de restricții asociate pandemiei, au fost primii care au zis DA. Din puținele resurse, dar cu mult suflet, au pregătit sute de pachete cu alimente, le-au dus în gări, în centrele de primire din vămi și unde s-a strigat o nevoie. Când le intră pe ușă femei cu copii cu ochi triști de dorul taților rămași în zona de conflict, le ospătează gratuit și le zâmbesc cu încurajare. Dau de la ei, de la familiile și angajații lor, pentru cei care acum nu mai au case, familii și toată viața lor încape într-o valiză”, a declarat Roxana Fediuc, inițiatorul acestui proiect.

„Să ajutăm, așadar, ca o comunitate unită, în care fiecare individ rezonează cu ceilalți. Când intrăm dimineața să ne luăm cafeaua pentru birou, mai plătim una, în avans, să fie dăruită unui refugiat. Mai punem o farfurie de mâncare pe notă, la restaurant, atunci când ne bucurăm de redeschidere cu familia. Acele afaceri locale care s-au implicat în ajutorare vor continua s-o facă, știind că în spatele lor se găsește sprijinul unui oraș de oameni buni, cărora le pasă.”

Ideea a fost lansată recent și încă se dezvoltă, astfel că momentan nici un restaurant nu se află pe listă. Odată ce se vor înscrie, toate locațiile disponibile vor fi pe site-ul help4ua.ro. Mai multe detalii puteți să aflați și la numărul de telefon 0765 972 270

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Munteanu

Acum 6 luni

Multi sibieni nu-si permit o cafea si o mas ala restaurant nici pt. ei, daramite pt. un ucrainian. Unii nu mai stiu ce sa mai inventeze ca sa scoata bani pe vremurile astea tulburi!
Raspunde

Sparrow

Acum 6 luni

Si eu sunt refugiat ucrainian, poate cineva sā imi plāteascā o masa la Golden Tulip ? N-am mai mâncat o salata de andive cu scoici de nu mai tin minte ......
Raspunde

"Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti"

Acum 6 luni

Felicitări pentru inițiativa, bravo grupului Help for Ukraine! Felicitări și celor care acum, în postul Sfintelor Paști, aleg sa lase ura și sloganurile politice la oparte și sa facă un gest creștinesc : sa ajute refugiații din Ukraina! Acești refugiati au rămas fără masa, fără casa, si-au pierdut agoniseala de-o viata, iar acum sunt nevoiți sa ia totul de la zero.
Raspunde

Danut

Acum 6 luni

Adevarat, insa aproapele este familia ta, copiii tai apoi vecinul tau, colegul tau de munca, apoi concetatenii din orasul tau, apoi toti romanii, iar mai apoi toata lumea. In aceasta ordine. Daca cineva iti bate la usa si iti cere sa il ajuti, o faci, normal, crestineste. Dar o faci cu cine are nevoie de ajutor nu aiurea, de ochii lumii. Sa umbli de nebun sa ajuti pe cei care nu iti solicita ajutorul, avand situatie financiara buna, sau fiind doar in tranzit, numai de dragul unei campanii propagandistice care urmareste inarmarea si continuarea conflictului, este o mare ticalosie. Iar cat timp tu iti batjocoresti aproapele (vecinul, colegul) si il clevetesti si il parasti ca te miri ce a facut, unde iti mai este atunci "iubirea de aproapele"? Cand tu lupti impotriva romanilor tai, si pentru altii strini, nu este iubire de aproapele, este IUBIRE de STAINI, este xenofilie. De buna seama este o ticalosie, doar ca progresistii care au pus la cale aceasta campanie nu sunt credinciosi, deci nu stiu ce si cum este cu facerea de bine. Pentru ca se spune "sa nu stie stanga ce face dreapta", adica sa NU TE LAUZI la toata lumea cu ce faci tu. Ajuti si o faci in tacere, in liniste nu in mass-media. Doar Dumnezeu, tu si cel ajutat sa stie asta. Altfel se cheama ca o faci de ochii lumii. Dar astea sunt lucruri prea complicate deja pentru ateii progresisti care isi fac topuri cu cine este mai de ajutor ucrainienilor, din care multi nu au nevoie de ajutor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus