Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
28°C

Legi noi: constructorii cu întârzieri nu mai pot lua alte lucrări până nu recuperează

Legi noi: constructorii cu întârzieri nu mai pot lua alte lucrări până nu recuperează

Guvernul a modificat legislația achizițiilor publice și cea a eliberării avizelor, constructorii cu întârzieri fiind împiedicați, de acum înainte, să ia lucrări noi.

Firmele care contestă rezultatul licitațiilor vor pierde, de acum încolo, cauțiunile pe care trebuie să le depună înaintea judecății, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în seara zilei de vineri. Zi în care Guvernul a efectuat mai multe modificări normative cu scopul de a grăbi implementarea proiectelor publice.

Pierderea cauțiunii (2% din valoarea estimată a contractului, dar nu mai mult de anumite praguri, cel maxim fiind de 220.000 de lei) este apreciată drept o măsură care va descuraja constructorii să depună contestații nejustificate.

Certificate de bună purtare

Sorin Grindeanu anunță că în legea achizițiilor publice a fost introdus și un fel de certificat de bună purtare pentru constructori, eliberat din trei în trei luni în faza de execuție a fiecărui proiect.

"Eliminăm şantajul anumitor companii, care după semnarea contractelor nu se mobilizează şi nu respectă termenele contractuale. Prin acest lucru, eliminăm întârzierile pe termen lung şi indisciplina în faza de execuţie, prin emiterea unor certificate intermediare, un fel de certificat de bună-purtare privind stadiul de execuţie a fiecărui proiect, din trei în trei luni, la 90 de zile. Antreprenorul notificat negativ cu aceste certificate Intermediare nu va mai putea câştiga licitaţii, dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract pe care întârzie”, a anunțat Grindeanu.

La trei certificate intermediare negative, contractul va fi reziliat, caz în care autoritățile contractante vor putea plăti direct subcontractorii și furnizorii. ”Eliminăm claimurile depuse chiar la începutul contractelor. Introducem ordine de începere separate pentru faza de proiectare şi pentru cea de execuţie. Antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că şi-a mobilizat inutil resursele", a declarat Sorin Grindeanu.

Contractele care vor avea o durată de implementare mai mare de șase luni vor avea și clauze de ajustare a prețurilor ”în baza unei formule bine determinate”.

Împotriva birocrației

80% din timpul necesar implementării unei decizii într-un proiect de infrastructură funcțional este consumat cu partea birocratică, susține ministrul Transporturilor. Pentru a reduce birocrația, Grindeanu a anunțat că Guvernul a adoptat o serie de măsuri și în ceea ce privește eliberarea avizelor necesare demarării unor proiecte.

De aceea, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a devenit singura entitate care va mai aproba ”reglementările tehnice specifice privind construcţiile inginereşti pentru infrastructura de transport de interes naţional”.

"Se instituie un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitării pentru emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire şi de zece zile calendaristice pentru emiterea avizelor solicitate prin certificatele de urbanism (ISU, proprietari de utilităţi...). Dacă documentaţia depusă nu este completă, aceste entităţi pot face observaţii doar o singură dată. Ulterior măsurilor pe care beneficiarul le ia conform cerinţelor din document, autorităţile respective nu mai pot emite alte solicitări. Dacă autorităţile nu emit în termenele instituite avizele/autorizaţiile, se consideră că documentaţia depusă de beneficiar este conformă şi completă, iar in acest caz autorităţile în cauză sunt obligate să emită autorizaţiile în termen de cinci zile. Dacă nici acest termen de cinci zile nu este respectat, se va considera că documentele respective au fost emise tacit. Inclusiv în cazul în care funcţionarii Ministerului Transporturilor nu eliberează în timp util autorizaţia de construire, aceasta va putea fi emisă tacit", a mai descris Sorin Grindeanu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

firmele agreate de ciuma roșie vor avea din start certificat de bună purtare. like forever
Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

La Sibiu nu se va aplica legea asta pentru ca toti constructorii amici contractati de primarie sau prefectura nu vor respecta termenele dar vor castiga in continuare contractele ! Macar de ar lucra bine ca de luat banii sint campioni. Responsabilii cu lucrarile publice vor gasi un artificiu(nu artificii de la fsssstivalu de teatru) ca sa rezolve problemele cu firmele prietene.
Raspunde

Friki Riki

Acum 2 ani

"în cazul în care funcţionarii Ministerului Transporturilor nu eliberează în timp util autorizaţia de construire, aceasta va putea fi emisă tacit" Sa vedem acum cum o sa mearga treaba in Romanica, ca unsă. Unsă de șpăgi, normal...
Raspunde

CFDP

Acum 2 ani

De ce nu se doreste aplicarea art.9 lit m,n si o ,din legea 10 /1995 modificata , si se tot proroga la fiecare 2 ani ? m) certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care prestează servicii de proiectare și/sau consultanță în construcții n) certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care execută lucrări de construcții o) perfecționarea profesională continuă a specialiștilor care desfășoară activități în domeniul construcțiilor Cine are interesul de a nu fi aplicata ??? Poate daca s-ar aplica ,s-ar putea putea vedea cine indeplineste conditiile legale. Certificatul de buna purtare ,la ce va fi bun ?? Sunt multe exemple de lucrari intarziate ,si constructorii respectivi ,au luat in continuare lucrari . Constructorii care nu respecta termenele la care se angajeaza trebuie sa suporte consecintele, din nefericire ei sunt acceptati la alte licitatii , si unele le si castiga ????? Oare este corect ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus