Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
0°C

ACTUALIZARE - Focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii de la Albota. „Vom repopula bazinele și vom monitoriza păstrăvul”

ACTUALIZARE - Focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii de la Albota. „Vom repopula bazinele și vom monitoriza păstrăvul”

Instituția Prefectului Sibiu a transmis marți dimineață un comunicat de presă prin care anunță apariția unui focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii de la Albota.       

Actualizare 10:20. Reprezentanții Sobis Solutions, cei care dețin complexul Albota, spun că după ce va trece timpul impus de autorități pentru eliminarea tuturor riscurilor, se vor ocupa de repopularea bazinelor și monitorizarea peștilor pentru ca astfel de situații să nu mai apară.

„Confirmăm faptul că deja de săptămâna trecută s-au luat toate măsurile pentru a bloca răspândirea epidemiei. Nu prezintă nici un pericol pentru consumul uman, dar din păcate prejudiciile le suferă deținătorii de păstrăvării. E în interesul nostru să blocăm răspândirea acestei boli”, spune Roxana Dobrilă, din partea Sobis. 

„Suntem și noi surprinși și nu am făcut încă niște calcule, dar e vorba de o cantitate foarte mare. Avem peste 50 de tone sacrificate forțat, din care majoritatea sunt păstrăvi sănătoși, doar un procent mic este afectat de epidemie. După aceste săptămâni vom aplica toate tratamentele necesare și vom repopula bazinele cu păstrăv sănătos care va fi monitorizat constant.”   

Actualizare. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, dr. Șerban Țichindelean, a declarat pentru Turnul Sfatului că sibienii și turiștii nu trebuie să-și facă griji pentru că ”boala nu se transmite la om”. Precizarea vine în contextul în care păstrăvii de la Albota ajung să fie comercializați și în municipiul Sibiu.

Cât privește numărul peștilor uciși, primele estimări se ridică la 700.000 de bucăți.

”În cursul zilei de astăzi vom avea primele evaluări oficiale. Din primele estimări ale proprietarului se pare că 700.000 de păstrăvi vor fi uciși. Aceasta este doar o primă estimare, nu reprezintă cifrele finale”, a explicat Șerban Țichindelean.

Directorul executiv al DSVSA a mai precizat că nu toți peștii sunt bolnavi, ci doar o parte dintre aceștia au prezentat simptome, însă toți au fost opriți de la comercializare dn timp, astfel încât să fie eliminat orice risc.

Știre inițială:                                  

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) - Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (S.H.V.) la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul păstrăvăriei cu puncte de lucru în localitățile Cârța și Arpașu de Sus. Sursele Turnul Sfatului spun că este vorba despre păstrăvăria Albota, administrată de Sobis Solutions.

Buletinul de analiză emis, ca urmare a recoltării și analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală – Laborator Național de Referință (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv.

„Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori”, a transmis prefectura.

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite de apă fiind lăsate pe uscat.

Zonă de protecție în jurul focarului este stabilită pe o raza de 5 km, cuprinzând localitățile Cârța, Nou Român, Arpașu de Jos, Scoreiu și o zonă de supraveghere, cu o raza de 10 km, care include localitățile Colun, Glâmboaca, Fofeldea, Ilimbav, Săsăuș, Arpașu de Sus, Cârțișoara, Sărata, Porumbacu de Jos din județul Sibiu precum și localitățile Ucea și Victoria, din județul Brașov.

Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în  amontele și avalul bazinelor afectate de boala).

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcția SHV.

Exploatația va fi semnalizată și izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare.

Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat azi, precum și măsurile dispuse la suspiciune se mențin până la închiderea focarului de boală, conform legislației sanitare veterinare in vigoare.

foto depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Cristina

Acum 1 an

Care este impactul asupra consumului preparatelor din acest pește la om? Nu publicați și o opinie avizată de la DSV? Este un subiect care necesită mai multe informații ...
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Scrie in articol : Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, dr. Șerban Țichindelean, a declarat pentru Turnul Sfatului că sibienii și turiștii nu trebuie să-și facă griji pentru că ”boala nu se transmite la om”.
Raspunde

Badea Cartan

Acum 1 an

Pe paraul satului Nou Roman de zeci de ani se degajeaza mizeria de la ferme case sau pur si simplu gunoi de grajd...Acum ceva ani parca au fost si fantanile murdare din cauza acestui aspect,sunt cateva ferme mari de animale in zona,care deverseaza in acele mici paraiase.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus