Marţi,
04.10.2022
Ploi Scurte
Acum
7°C

Aleksei Navalnîi, găsit vinovat pentru fraudă. Disidentul rus riscă încă 13 ani de închisoare

Aleksei Navalnîi, găsit vinovat pentru fraudă. Disidentul rus riscă încă 13 ani de închisoare

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce a opoziţiei ruse împotriva Kremlinului şi care ispăşeşte în prezent o sentinţă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz despre care susţine că este instrumentat politic, a fost recunoscut vinovat marţi într-un alt caz, de această dată de escrocherie, pentru care riscă încă 13 ani de închisoare, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Navalnîi a comis o înşelăciune sau furtul bunurilor altora de către un grup organizat", a declarat Margarita Kotova, în cursul pronunţării hotărârii judecătoreşti de un tribunal care s-a deplasat la sediul închisorii din Pokrov, unde se află încarcerat disidentul de aproximativ un an.

Procurorii ruşi încearcă să-l transfere pe Navalnîi într-un penitenciar de securitate maximă pentru încă 13 ani de închisoare pentru escrocherie şi sfidare a instanţei, notează Reuters.

Navalnîi, care a fost încarcerat în ianuarie 2020, imediat la sosirea sa la Moscova din Germania, unde primise îngrijiri timp de cinci luni după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok în Siberia, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un penitenciar la est de Moscova pentru încălcarea condiţiilor eliberării condiţionate într-un caz despre care atât el, cât şi opoziţia rusă susţine că a fost montat de Kremlin.

Procuratura consideră drept escrocherie colectarea de donaţii în conturile Fundaţiei de luptă împotriva corupţiei (FBK), înfiinţată de Navalnîi (care a fost calificată de autorităţile ruse drept extremistă şi interzisă anul trecut) şi în conturile personale ale unor asociaţi ai lui Navalnîi, împotriva cărora au fost deschise de asemenea dosare penale, dar care se află în prezent în străinătate, notează Radio Svoboda pe pagina sa web.

"Fondurile au fost colectate pentru un scop deliberat nerealist - nominalizarea lui Navalnîi drept candidat pentru alegerile prezidenţiale în Rusia", a formulat acuzaţia procurorul. Din zecile de mii de oameni care au făcut donaţii pentru Navalnîi şi FBK, doar patru apar ca victime în dosar şi nu toţi au susţinut acuzarea pe parcursul procesului, conform postului de radio citat.

Navalnîi nu îşi recunoaşte vinovăţia, calificând dosarul drept unul politic de la un capăt la altul. În zilele audierilor în acest caz, judecătoarea Margarita Kotova a vorbit la telefon de mai multe ori cu unul dintre responsabilii administraţiei prezidenţiale ruse, Evgheni Vladimirov, susţine un asociat al lui Navalnîi, Ivan Jdanov, care a obţinut desfăşurătorul acestor discuţii.

Navalnîi însuşi, vorbind în cadrul dezbaterii, a citit datele şi orele exacte ale acestor apeluri şi a sugerat că procesul său se află sub controlul Kremlinului, conform Radio Svoboda şi Meduza.io.

"Nu aveţi decât să cereţi 113 ani de închisoare pentru mine. Oricum nu mă veţi speria", a declarat Navalnîi în timpul procesului, de profesie avocat, care a atras atenţia procurorului că pentru escrocherie legislaţia rusă prevede pedepse cu mult mai mici decât s-a cerut pentru el.

În ultimul său discurs, Navalnîi s-a pronunţat împotriva războiului în Ucraina, acuzând autorităţile ruse de declanşarea acestuia şi a spus că FBK nu va înceta sa funcţioneze, ci va "deveni global". 

foto Sergei Fadeichev TASS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus