Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Un oraș din China cu 9 milioane de locuitori a fost pus în lockdown

Un oraș din China cu 9 milioane de locuitori a fost pus în  lockdown

Oraşul chinez Shenyang, cu nouă milioane de locuitori, a fost plasat marţi în lockdown, în contextul în care China se confruntă în această perioadă cu cea mai gravă recrudescenţă epidemică înregistrată după 2020, punând la grea încercare aşa-numita sa strategie ''zero-COVID'', potrivit AFP, citat de Agerpres.

Oraşul industrial Shenyang, unde se află sediile multor fabrici, inclusiv cel al constructorului german de automobile BMW, şi-a plasat rezidenţii în izolare la domiciliu începând de marţi.

Oraşul este capitala provinciei Liaoning, învecinată cu Jilin, epicentrul valului epidemic actual, provocat de varianta Omicron.

Ministrul chinez al Sănătăţii a raportat marţi 4.770 de noi cazuri pozitive la nivel naţional. Un bilanţ foarte redus în comparaţie cu alte ţări din lume, dar ridicat pentru China şi strategia sa ''zero-COVID''.

Graţie lockdownurilor, plasării în carantină la sosirea pe teritoriul ţării şi a monitorizării deplasărilor, această ţară a ţinut sub control epidemia timp de doi ani, ceea ce le-a permis chinezilor să ducă o viaţă aproape normală.

Însă această strategie, care a redus numărul deceselor - 4.638 de morţi de la debutul pandemiei, potrivit statisticilor oficiale -, a afectat economia gigantului asiatic.

Preşedintele Xi Jinping a lansat un apel săptămâna trecută pentru ''minimalizarea'' impactului epidemiei asupra economiei, respingând în acelaşi timp o relaxare semnificativă a strategiei ''zero-COVID''.

La Shanghai, unde numărul cazurilor pozitive este de ordinul sutelor în fiecare zi, autorităţile locale optează pentru o carantinare foarte exactă a clădirilor în care sunt raportate cazuri de COVID-19, în locul plasării în carantină generală a întregului oraş.

În Jilin, provincia cea mai afectată, autorităţile chineze au anunţat luni că au recepţionat 10.000 de doze de medicamente anti-COVID-19 produse de Pfizer. Este probabil pentru prima dată când medicamentul Paxlovid este utilizat în China.

De săptămâna trecută, provincia impune restricţii de deplasare. Locuitorii nu au voie să-şi părăsească localitatea, iar mai multe oraşe izolează populaţia la domiciliu.

Metropola tehnologică Shenzhen, cu 17,5 milioane de locuitori, a anunţat luni o relaxarea progresivă a unui lockdown strict, după ce a relaxat deja anumite restricţii în scopul minimalizării impactului asupra uzinelor şi a portului local.

Ministrul chinez al Sănătăţii a semnalat vineri că doar 51% dintre persoanele de peste 80 de ani din China continentală au primit cel puţin două doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19.

Acest fapt reprezintă o sursă de îngrijorare având în vedere că în teritoriul semi-autonom Hong Kong, un important focar epidemiologic supraaglomerează spitalele şi face victime în rândul persoanelor vârstnice. 

foto depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

...

Acum 2 ani

Marile corporatii europene sa faca bine sa inceapa mutarea fabricilor inapoi acasa in UE macar acum in al 12-lea ceas. Covid + razboi (in care China are o pozitie cam ambigua) + criza economica o sa ne faca sa ajungem sa cersim de la chinezi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus