Joi,
11.08.2022
Parțial Noros
Acum
24°C

Ce-a căutat Raluca Turcan acolo? Liberalii, acuzați de propagandă pe seama orfanilor ucraineni

Ce-a căutat Raluca Turcan acolo? Liberalii, acuzați de propagandă pe seama orfanilor ucraineni

Dana Morăraș, consilier județean din partea PSD, a cerut liberalilor sibieni să înceteze să-și mai facă imagine pe seama situației refugiaților ucraineni. Și a dat exemplul celor 28 de orfani cazați la Prod, unde liberalii au prezentat pe rețelele de socializare cum au mers să ajute.

Dana Morăraș a deschis subiectul situație de la Prod în contextul în care de la începutul crizei refugiaților spune că a fost implicată în gestionarea acesteia, la nivelul Mediașului, orașul ei de domiciliu. Soțul Danei Morăraș este din Cernăuți, iar faptul că este vorbitor de ucraineană l-a transformat într-o persoană foarte solicitată în acest context. Inclusiv în gestionarea situației celor 28 de copii de la un orfelinat din Kyiv, aduși - prin intermediul autorităților ucrainene și cu sprijinul a trei asociații - la Prod (sat care aparține de comuna Hoghilag).

”Sper ca această propagandă politică pe seama copiiilor să înceteze”

Una din asociațiile implicate și care oferă și găzduire orfanilor este condusă de Thomas Kraus, consilier județean din partea PNL. La finele săptămânii trecute, președinta PNL Sibiu, Raluca Turcan, alături de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, și alți membri de partid au postat pe paginile lor de Facebook faptul că au mers să sprijine situația micilor refugiați ucraineni: au anunțat că au dus ”două laptop-uri, un pc all-in-one, produse de igienă, fructe, dulciuri și răcoritoare și o modestă contribuție”, după cum, de exemplu, a scris pe pagina ei de Facebook deputatul Raluca Turcan.

Dana Morăraș a acuzat că acțiunea de ajutorare s-a transformat în propagandă politică. Ea a arătat că, până la acțiunea liberalilor, dar și în continuare, copiii cazați la Prod au beneficiat de sprijinul multor persoane: de la medici vorbitori de limbă rusă, la femeile din sat care au decis să ofere masa de prânz în fiecare zi. ”Vreau să percepeți un lucru: sunt oameni care nu au dorit să fie menționați public, dar care au ajutat și ajută mult. Iar eu nu aș fi spus nimic dacă nu aș fi văzut o propagandă ieftină. Dacă ați fi mers dumneavoastră, în calitate de președinte al Consiliui Județean, cu persoane din staff-ul CJ sau de la Direcția generală de asistență socială și protecția copilului nu aș fi avut nimic de spus. Nu știu ce a căutat Raluca Turcan, Echipa galbenă și așa mai departe, ca să «ducem două laptopuri» și ce a mai fost. Dar, scopul a fost atins, opinia publică a văzut că liberalii se implică”, a spus Dana Morăraș la finele ședinței Consiliului Județean Sibiu de joi.

Postarea Ralucăi Turcan referitoare la acțiunea de la Prod

Dana Morăraș a spus că reprezentanții autorităților ucrainene au cerut discreție în ceea ce privește situația orfanilor. ”Sper să fie auzită vocea mea. Și sper ca această propagandă politică pe seama copiiilor să înceteze”.

Citește și 28 de copii de la un orfelinat din Kiev sunt cazaţi într-un sat din Sibiu

Cîmpean: stabilim o audiență la sediul PNL

”Nu înțeleg ce îmi reproșați mie. Dacă nu, discutați cui aveți de reproșat. Nu cred că această sală trebuie să fie scena unor discuții de acest fel, poltiice. Întotdeauna am promovat ca la Consiliul Județean Sibiu să facem politica cetățeanului și atât. Altfel vă rog să purtați răfuielile politice în altă parte”, a răspuns Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, după ce a felicitat-o pe Dana Morăraș pentru ceea ce face.

”Dacă vreți să discutăm politic, stabilim o audiență la sediul PNL unde vă pot primi în calitate de vicepreședinte al organizației județene”, Daniela Cîmpean, către Dana Morăraș

Cîmpean a apreciat faptul că criza refugiaților este una complicată și a declarat că instituția pe care o conduce face „numeroase lucruri” în sprijinul refugiaților. ”Și nu le facem să le spunem, ci ca să ajutăm. Vă încurajez să vă implicați, pentru că binele aduce bine. Să nu facem război de acest gen aici, pe marginea acestor oameni sărmani și bătuți de soarta pe care o au acolo. Să îi facem să se simtă bine veniți. Urmăresc nu ca acei copii de la Prod să beneficieze de sprijin, ci oriunde orice ucrainean care stă în Sibiu o zi, două sau un an să poată avea drepturile pe care statul român le garantează”, a adăugat Cîmpean.

Societatea civilă e ”aproape la limită”

Pe subiectul acțiunilor întreprinse de CJ Sibiu în criza refugiaților a intervenit și Anca Mălaiu, consilier județean din partea USR. ”Tocmai ați spus că CJ face foarte multe. Am discutat și cu Oana Fulea (consiliera președintei CJ, desemnată cu gestionarea situației refugiaților la nivelul instituției – n.r.), ar fi bine să fie mai multă transparență. Noi venim din societatea civilă, avem foarte multe legături și cred că e evident că am ajuns la momentul în care capacitatea societății civile e aproape la limită în ceea ce privește ajutorul pentru refugiați”, a arătat Anca Mălaiu.

”Dacă aveți în concret o propunere, iar dacă există norme legale... Oricum facem mai mult”, i-a răspuns Cîmpean, care a propus ca și Anca Mălaiu să fie introdusă în grupurile de lucru gestionate de CJ la solicitarea societății civile. 

Din partea PSD s-a solicitat ca reprezentantul fiecărui partid să facă parte din aceste grupuri. ”Eu aș vrea să îi introduc pe cei care vor să se implice, nu cei care vor să știe sau să verifice”, a replicat Cîmpean.

Sursa fotografiilor: Facebook / Raluca Turcan

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Aha

Acum 4 luni

Fotografia cu refugiați peneliști e genială!!! Slavă PNL!
Raspunde

CX

Acum 4 luni

Cel din stanga e vechi PeSeDist. Ce frumos din partea PeNeLe ca se îngrijește și de orfanii PeSeDe. Am aceasi scarba profundă care mi se dezvolta si cand vad imaginea cu CJ in Dubai.
Raspunde

Aha

Acum 4 luni

Care stânga? Ăla cu mâna pe Miss Penele e Dan Nanu, pedelist cultural, iar în dreapta cum te uiți e un puști cu barbă, adică nu e "vechi". Oricum o dai nu mai există penelisti, ci adunătură. Brătienii vor emigra din cimitir.
Raspunde

Gica contra

Acum 4 luni

La inceput cand societatea civila s-a implicat autoritatile au tacut malc, ba chiar au insistat ca Sibiu nu va avea refugiați. Acum observam ipocrizia conducerii dar mai ales a reprezentantilor guvernului, ce in loc sa sprijine real acesti voluntari pe bune ( nu echipa Mov Galbena, etc) prefera mereu sa se eschiveze... Tipic.. la fel s-a intamplat si cu COVID
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus