Joi,
18.04.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Expoziție cu picturi ale copiilor ucraineni, la Biblioteca Astra. „Toate inimile noastre au graniță cu Ucraina în aceste săptămâni”

Expoziție cu picturi ale copiilor ucraineni, la Biblioteca Astra. „Toate inimile noastre au graniță cu Ucraina în aceste săptămâni”

Mai multe picturi ale copiilor ucraineni au fost expuse joi, 24 martie, în Foaierul Bibliotecii Județene Astra. Evenimentul a fost inițiat de Stanislav Lypovskyi, președintele Organizației pentru Tineret Healthy Ukraine, în colaborare cu Alexandra Mihalcea.

Expoziția „Peaceful Sky Over Ukraine” are tema Războiul văzut prin ochii copiilor și cuprinde mai multe lucrări de pictură realizate de copiii ucraineni incluși într-un program de terapie prin artă, pornit la începutul conflictului armat din Crimeea, în 2014, cu scopul de a-i sprijini pe cei afectați de acesta.

„Urmărind aceste lucrări de pictură, veți înțelege emoțiile puternice prin care au trecut nu doar copii, dar și toți cetățenii Ucrainei. Sunt copii care au văzut războiul cu ochii lor, copii din Mariupol, din Kiev, din Harkov, orașe bombardate în ultimele săptămâni. În lucrările expuse în cadrul expoziției, copiii și-au dezvăluit frica, dar totodată și speranța. Activitățile de desen și pictură îi ajută să depășească emoțiile negative puternice. Expoziția va putea fi vizionată la Biblioteca ASTRA Sibiu timp de două săptămâni, urmând a fi itinerată în orașe din Romania, inclusiv București, apoi va merge în Slovacia, Germania și alte state europene”, a declarat Stanislav Lypovskyi.

La vernisajul expoziției au fost prezenți artistului Dan Perjovschi și scriitorul Radu Vancu. În cadrul evenimentului, traducerea a fost asigurată de Tetiana Toma.

„Ceea ce vine din tragedie este mai mult document decât artă sau frumusețe. Dar pentru că suntem acum într-o bibliotecă, deci într-o zonă intelectuală a educației – fapt pentru care felicit Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, că și-a deschis porțile pentru astfel de evenimente, acesta fiind rolul unei biblioteci – doresc să vă spun ca tot sistemul de educație și cultural-artistic din Europa și, în general, din toată lumea a răpsuns fenomenal la tragedia din Ucraina. Acestă expoziție este o mică picătură dintr-o mare de gesturi extraordinare de solidaritate care salvează frumusetea, cum spunea Radu, sau balansează cumva tragedia.”, a spus  artistul Dan Perjovschi, în deschiderea expoziției „Peaceful Sky Over Ukraine”.

Scriitorul Radu Vancu a menționat faptul că speranța pe care copilașii o aduc prin aceste desene demonstrează faptul că în aceste zile dificile pentru comunitatea din Ucraina, nu trebuie să pierdem speranța că lucrurile vor reveni la normalitate.

„Ucraina este supra-tema planetei în aceste zile. Toate inimile noastre au graniță cu Ucraina în aceste săptămâni din urmă. Ce fac copiii aceștia în desenele lor este să adune toate inimile lumii într-o comunitate care speră din răsputeri că frumusețea mai e posibilă. Aceasta este, de fapt, șansa noastră - faptul că acești copii încă mai văd frumusețea. (...) Pe mine m-a emoționat mult ceea ce spunea dl. Lypovskyi, anume că, după doi ani de lucrat cu copiii, a observat că lumina începe să se întoarcă în picturile și desenele lor. Desenele îi ajută pe ei să vadă lumina și ne ajută și pe noi să vedem frumusețea în continuare, într-o lume care face tot posibilul să distrugă frumusețea. Copiii aceștia sunt inimi care încă speră că lumina mai e posibilă.”, a spus Radu Vancu, scriitor și profesor, în cadrul evenimentului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus