Duminică,
21.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

Polițiștii anului la Sibiu au doar 26 și 34 de ani. Însă cazurile la care au lucrat anul trecut sunt cunoscute în tot orașul

Polițiștii anului la Sibiu au doar 26 și 34 de ani. Însă cazurile la care au lucrat anul trecut sunt cunoscute în tot orașul

Polițiștii anului 2021 în Sibiu sunt cunoscuți în tot orașul pentru munca lor, cazurile rezolvate fiind de amploare la momentul respectiv.

Cu ocazia Zilei Poliției, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu a acordat joi premiile ”Polițistul anului” pentru activitatea deosebită înregistrată în 2021. Marii câștigători sunt inspectorul de poliție Alexandru Cozma de la Serviciul Investigații Criminale și agentul principal de poliție Ioan Andrei Durca de la Biroul Investigații Criminale – Poliția Municipiului Sibiu.

Alexandru Cozma are doar 26 de ani și provine dintr-o familie apropiată de Poliție. Este născut în Sibiu și și-a petrecut copilăria în cartierul Lazaret. În 2017 a absolvit Academia Forțelor Terestre din Sibiu, beneficiar fiind Ministerul Afacerilor Interne.

”Eu la MAI am vrut de la bun început și am concurat pe locuri ale Ministerului Afacerilor Interne. În 2017 am absolvit cursurile și din 2020 lucrez în cadrul Serviciului Investigații Criminale, după ce am fost repartizat în primă fază în județul Ialomița”, spune Alexandru Cozma.

Unul dintre cele mai importante cazuri la care a lucrat anul trecut, pentru care a și fost premiat, este cel al crimei oribile de pe Cibin. Pentru cei care nu-și amintesc, în luna februarie a anului 2021 un bărbat în vârstă de 58 de ani și-a ucis prietenul de pahar apoi l-a tranșat și l-a aruncat în Cibin, încercând să scape de orice urmă. Alexandru Cozma, alături de colegii lui, s-a ocupat de acest caz, în câteva zile reușind să prindă criminalul, acesta fiind și în prezent în închisoare.

”Lucrez în cadrul compartimentului ”Urmăriri” și mă ocup de persoanele dispărute sau persoanele care comit fapte penale și li se emite mandat de executare a pedepsei închisorii. Cazul la care faceți referire, cel din luna februarie 2021, a fost intens mediatizat. O persoană de sex masculin ne-a sesizat cu privire la dispariția tatălui său. Ulterior, în cadrul anchetei, am depistat persoana dispărută, însă din păcate era decedată. S-a stabilit faptul că a fost omorât, iar în prezent autorul se află în penitenciarul Aiud și este condamnat la 16 ani de închisoare. A fost o muncă foarte intensă din partea mea și a colegilor mei, cu multe ore petrecute atât la birou cât și în teren, dar rezultatul este cel pe care îl știți. Țin să subliniez că fără echipa din spate nu aș fi putut face nimic, am lucrat împreună, ca o adevărată echipă”, spune Alexandru Cozma.

De partea cealaltă, agentul principal de poliție Ioan Andrei Durca de la Biroul Investigații Criminale – Poliția Municipiului Sibiu are 34 de ani, este născut și crescut în Sibiu și lucrează în Poliție din 2017.

”Am crescut în Broscărie și pe vremea aceea se spunea că ar fi o zonă rău-famată. Lucrurile s-au schimbat mult în ultimii 30 de ani. Încă de mic mi-am dorit să mă fac polițist, simțeam că vreau să ajut alte persoane și mă vedeam doar în meseria aceasta. Mi-a plăcut și uniforma și de atunci mi-am zis: Când cresc o să mă fac polițist. În luna ianuarie 2017 m-am încadrat în Poliție, visul meu a devenit realitate. Am urmat cursurile Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” din Câmpina, apoi am fost încadrat pe un post de poliție comunal în Laslea, o comună frumoasă, dar foarte grea, se întinde pe o suprafață mare. După trei ani petrecuți în Laslea mi-am dorit să vin mai spre Sibiu pentru că am familie, copil, și este important să petrec mai mult timp cu ei. În martie 2020 am venit la Sibiu”, a povestit pentru Turnul Sfatului Andrei Durca.

Referitor la cazul prin care s-a evidențiat pe parcursul anului trecut, Andrei Durca a destructurat o grupare din alt județ, specializată în furtul din locuințe. Interesant este că hoții prinși de el foloseau o mașină pentru o singură spargere, apoi scăpau de ea. Și după ce intrau într-o casă luau doar în special aur și bijuterii, pentru a reduce la minim urmele lăsate.

”Am început să lucrez la acest dosar prin luna martie 2021. Este vorba despre un dosar penal constituit în baza mai multor plângeri de la persoane vătămate care sesizau faptul că le-a fost pătruns în interiorul locuințelor prin folosirea de chei ”mincinoase”, cum li se mai spune în Poliție. Este vorba despre niște chei făcute de persoane specializate în furturi, erau profesioniști. În urma mai multor percheziții am ridicat instrumentele folosite la fabricarea acestor chei. Autorii erau specializați în găsirea zonelor foarte aglomerate, unde nu sunt camere de supraveghere pentru a fi foarte greu de identificat. Datorită schimbului de experiență cu lucrătorii de Poliție din alte orașe și județe, am reușit să identific doi autori. Ei se deplasau în județele unde doreau să comită fapte cu autoturisme pe care le achiziționau înainte doar pentru orașul unde doreau să dea spargerea. Ei luau în special aur și bijuterii din locuințe pe care le țineau asupra lor ca să nu fie depistați în trafic, spre exemplu, în caz că erau opriți. Prejudiciul pentru fiecare persoană vătămată se ridica la peste 20.000 de lei. În urma mai multor percheziții, peste jumătate a fost recuperat. Autorii fost prinși și trimiși în judecată”, a explicat pentru Turnul Sfatului agent principal de poliție Ioan Andrei Durca de la Biroul Investigații Criminale.

Andrei Durca ține să precizeze că nu ar fi reușit fără susținerea colegilor, în special a lui Emanuel Dascăl, căruia a vrut să-mi mulțumească public.

Concluzia? Cu sau fără premiul de ”Polițistul Anului”, cei doi sibieni își urmează pasiunea. ”Ce fac eu nu este o meserie, este o plăcere. Vin cu bucurie la serviciu”, spune Andrei Durca, în final.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Badea Ion

Acum 2 ani

Mi se pare mie, sau cam toți au familii cu "legături in poliție"? Inclusiv fetele criminaliste de ieri. Foarte ciudat ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus