Din cele 62,4 milioane de lei pe care societatea de transport public a Sibiului le estimează drept venituri în acest an, 48 de milioane de lei sunt subvenții virate din bugetul municipiului. Tursib estimează o creștere cu 13% a încasărilor din bilete și abonamente, dar suma nominală este în continuare mult mai mică decât înainte de pandemie.
Tursib propune pentru anul acesta un buget cu mai bine de 14% mai mare decât cel de anul trecut (când veniturile societății au fost de aproximativ 54 de milioane de lei). Procentual, subvențiile din bugetul orașului vor scădea: anul trecut, Tursib-ul estima că are nevoie de subvenții în proporție de 78,80%, iar anul acesta – în proporție de 76,86% din totalul veniturilor.
Comparând însă valorile nominale, subvențiile care țin în funcțiune sistemul public de transport al Sibiului sunt în continuă creștere: 48 de milioane de lei sunt ceruți în 2022, față de 45 de milioane de lei plătiți în 2021, 38,6 milioane de lei - în 2020 și, respectiv, 33,2 milioane de lei, subvenții plătite din bugetul local în 2019.
De ce cresc subvențiile
Creșterea volumului subvențiilor cerute este justificată prin faptul că, din acest an, Tursib va crește și numărul de kilometri efectiv realizați. În plus, creșterile de prețuri la combustibili sunt de asemenea invocate. ”Având în vedere impactul semnificativ al crizei energetice, raportat la faptul că Tursib utilizează ca element principal pentru prestarea serviciilor de transport public local combustibilul - motorină/energie electrică/gaz, dar și creșterea generalizată a tuturor produselor și serviciilor, inclusiv a forței de muncă, a apărut o necesitate de compensare mai mare pentru sustenabilitatea prestării serviciilor la același nivel și respectarea restricțiilor impuse”, se arată în nota de fundamentare a bugetului pe anul în curs al Tursib. Document potrivit căruia, în funcție de evoluția prețurilor la combustibili, peste an ar mai putea fi propuse rectificări bugetare.
Trebuie subliniat că volumul subvențiilor a crescut substanțial din 2019, ca urmare a deciziei luată în acel an de Consiliul local Sibiu, prin care s-a interzis Tursib-ului să mai obțină venituri din efectuarea unor servicii de transport către terți (acele ”curse speciale”).
Subvențiile de 48 de milioane de lei sunt alocate Tursib-ului sub două forme. Prima este cea a ”compensației diferență de tarif” (în cuantum de 26,1 milioane de lei) și are rolul de a acoperi toate costurile generate de gratuitățile acordate la transportul în comun în Sibiu: de la copiii cu vârsta până la șase ani, la elevii care învață în Sibiu și până la pensionari.
Cea de-a doua formă de subvenție este denumită ”compensație diferență de tarif” (21,9 milioane de lei) și este solicitată pentru acoperirea ”costurilor estimate aferente noilor investiții (amortizare, dobândă credite, asigurări CASCO și redevență), inclusiv cheltuielile necesare implementării uniforme a noului sistem de ticketing și management flotă și creșterii estimate a costurilor cu personalul”.
Speră la mai mulți călători ca urmare a scumpirii combustibililor
Restricțiile impuse în pandemia de Covid-19 au redus serios veniturile Tursib din vânzarea de bilete și abonamente. De la 17,8 milioane de lei încasate în 2019, în primul an de pandemie Tursib a mai încasat din bilete și abonamente 13 milioane de lei. Scăderea a continuat și în 2021, când din vânzarea titlurilor de călătorie societatea de transport public a Sibiului a mai încasat sub 12 milioane de lei.
În 2022, însă, cei de la Tursib speră să reînceapă creșterea veniturilor proprii, cu încasări de peste 13,3 milioane de lei din bilete și abonamente. ”Principala sursă a veniturilor proprii pentru Tursib o constituie titlurile de călătorie (bilete și abonamente), iar pentru veniturile provenite din activitatea de bază în sumă de 13,335 milioane lei a fost prevăzută o creștere cu 1,579 mil. lei (+13,43% vs. realizat 2021 ), estimându-se faptul că în anul 2022 vom avea o revenire a veniturilor din vânzarea titlurilor de călătorie, bazându-ne pe costul redus al călătoriei cu autobuzul, raportat la varianta transportului în regim privat”, se arată în nota de fundamentare citată.
Pentru a convinge sibienii să utilizeze transportul public în comun pe care oricum îl subvenționează, noua conducere a Tursib arată că ”societatea va depune toate eforturile să îşi maximizeze veniturile din serviciile prestate prin respectarea orarului, siguranţei și a confortului”.
Din acest an, când sunt așteptate să intre în exploatare și 40 de noi autobuze alimentate cu gaz natural comprimat (raportat la cele 105 autobuze din actuala flotă a companiei), sibienii ar trebui să circule cu autobuze modernizate în proporție de peste 75%. ”Înnoirea flotei de autobuze va asigura condițiile necesare pentru îmbunătățirea sistemului de ticketing și a controlului pentru reducerea numărului de călători frauduloși și a fenomenului de «călătorie la negru», situație care reprezintă un impediment în maximizarea veniturilor proprii”, se mai arată în nota de fundamentare amintită.
În plus, cei de la Tursib speră să își crească veniturile prin a convinge cât mai multe companii din oraș să plătească abonamente pentru angajații lor. Pentru anul în curs nu sunt estimate creșteri ale costurilor biletelor, în acest moment (doi lei costă, în prezent, un bilet Tursib).
Anul trecut, 58% era procentul estimat pentru veniturile din abonamente. Anul acesta, acest procent urcă la 60%
300.000 de lei, din ITP
În afară de subvenții, bilete și abonamente, bugetul pe anul în curs al Tursib este compus și din venituri din chirii. O sumă mai degrabă modică (4.000 de lei) obținută ca urmare închirierii unor spații pentru amplasarea automatelor de cafea și mâncare.
Mai consistentă este suma estimată a se obține din verificările ITP realizate în service-ul propriu – 300.000 de lei. Alți 168.000 de lei sunt estimați a intra în conturile societății din publicitate (spațiile închiriate pe sau în autobuze), iar 5.000 de lei sunt încasările estimate a fi realizate de pe urma transportului de biciclete pe traseul Sibiu – Păltiniș.
Totodată, cei de la Tursib speră să obțină în acest an și 507.000 de lei din vânzarea unui teren aflat pe strada Lucernei, în Sibiu. Nota de fundamentare a bugetului pe anul în curs nu face nicio referire la valorificarea terenului de aproape cinci ha de pe Calea Dumbrăvii (fosta autobază).
Bugetul pe anul în curs al Tursib urmează să fie supus votului consilierilor locali în ședința programată miercuri după-amiază.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: subventii transport public sib , buget tursib , tarife tursib , autobuze tursib , Subvenții Tursib
Vizualizari: 3010
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
BB
Acum 7 ore
Sibian și eu
Acum 7 ore
AUR
Acum 8 ore
Kokos
Acum 8 ore
Kokos