Duminică,
06.10.2024
Light Intensity Drizzle
Acum
13°C

Pentru că nu înțeleg de vorbă bună, autoritățile vor să-i ”lovească” pe fermierii care ard câmpurile acolo unde-i doare mai rău: la bani

Pentru că nu înțeleg de vorbă bună, autoritățile vor să-i ”lovească” pe fermierii care ard câmpurile acolo unde-i doare mai rău: la bani

Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură Sibiu, care an de an achită fermierilor sibieni sume uriașe de bani în cadrul politicilor agricole europene, a prins 151 de agricultori care au dat foc câmpurilor, afectând peste 300 de hectare. Toți riscă să rămână fără subvenții, poate chiar pe mai mulți ani. Decizia vine în contextul în care autoritățile, alături de Pompieri, au făcut numeroase apeluri publice ca populația să nu mai dea foc câmpurilor, practica – deși tradițională, fiind nocivă și periculoasă.

Experții APIA Sibiu au explicat pentru Turnul Sfatului că beneficiarii subvențiilor trebuie să respecte niște criterii clare de bază, precizate în Politica Agricolă Comună la nivelul statelor Uniunii Europene.

”Bunele condiții agricole și de mediu prevăd că este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Obiectivul acestui standard este menținerea materiei organice în sol, prevenirea și reducerea poluării atmosferei”, spun specialiștii APIA Sibiu.

Normele detaliază foarte clar că fermierii care exploatează teren arabil, inclusiv pajiști temporare, nu trebuie să ardă miriștile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartofi, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiștilor).

Nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiționalitatea conduce la reducerea plăților sau excluderea de la plată a uneia sau mai multor scheme de sprijin, accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulți ani, cu excepția cazurilor de forță majoră sau circumstanțe excepționale.

”APIA a încheiat un protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu și cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale de pe terenuri arabile și la arderea pajiștilor permanente. Potrivit acestui protocol, GNM ȘI IGSU transmit APIA-Centrul Județean, în termen de 24 de ore, informații privind locul unde se produc arderile și momentul în care s-au produs. Inspectorii din cadrul APIA se deplasează la fața locului, efectuează verificări în teren și fac fotografii”, a explicat pentru Turnul Sfatului, într-un răspuns scris, Liviu Ștefan-Mihai, directorul executiv al APIA Sibiu.

Concret, până la această dată, APIA Sibiu a primit un număr de 360 de sesizări din partea IGSU. În urma acestor sesizări au fost identificați un număr de 151 de fermieri, iar suprafața afectată de arderi, constatată de inspectorii APIA prin controlul la fața locului, este de circa 319 hectare.

Important de precizat că acești fermieri nu sunt încă penalizați cu nimic, ei doar riscă să simtă la buzunar peste mai bine de o lună. Asta deoarece campania de primire de cereri pentru subvenții pentru anul 2022 se finalizează în data de 16 mai și doar atunci experții APIA pot ști dacă printre cei care au fost prinși că au dat foc la câmp se numără și dintre cei care au cerut bani. La aplicarea sancțiunilor se va ține cont de amploarea, gravitatea, persistența și repetarea faptelor respective.

”În cazul unei neconformități deliberate, cu intenție, procentul reducerii este de minim 20% și poate ajunge până la excluderea totală”, concluzionează specialiștii APIA Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Claus

Acum 2 ani

Puscarie ca pe 1 ha nu ei cine stie ce bani,puscarie pt atentat la siguranta celor din jur,poluare foc necontrolat si distrugerea mediului inconjurator...parnăița vreo 5 ani si nu la dormit in celula,pus la munca,cum dealtfel se face ca sa tii mediul propice.
Raspunde

Xdzxdfgzf

Acum 2 ani

un fel de praf in ochi.. sunt curios dupa data de 16mai cati vor fi afectati si in ce masura. poate faceti un material dupa aceea cu sumele primite de fiecare agricultor si care au fost penalizati si cu cat anume...
Raspunde

Ccc

Acum 2 ani

Ce gluma proasta! Daca suni la 112, sa anunti incendiul de vegetatie, esti luat la misto si ti se spune:” Si cum anume vreti sa curete campul?”
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Sint sute de incendii de vegetație pe terenuri mai mici care oricum nu au legătură cu Apia. Trebuie data o lege clară și fiecare proprietar pe care are sau a avut loc un incendiu de vegetație amendat de la miliard in sus! Daca incendiul s a extins pe alte proprietăți și nu se poate constata de unde și cine l a provocat trebuie amendați toți cei 10 proprietari cu cite un miliard! Daca se poate constata de unde ..amendat ... piromanul respectiv cu 10 miliarde!!!! Sa vedeți apoi cum au grijă toți! Altfel niciodată nu vom scăpa de flagelul asta!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus