Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
8°C

Peste 50.000 de sibieni se milogesc la UE

Prost să fii, noroc că eşti, că au alţii grijă de tine! Cam aşa sună motto-ul după care se ghidează în viaţă zeci de mii de sibieni. Asta pentru că statul român şi mai nou Uniunea Europeană are grijă de fundul lor.
Chiar în timp ce citiţi aceste rânduri, prin satele, comunele şi oraşele din judeţ mii de sibieni fac cozi la primării pentru a primi ajutoare de la Uniunea Europeană. Uniunea Europeană a trimis deja ţării noastre ajutoare alimentare care provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate, iar primăriile au început încă de săptămâna trecută să le împartă. Pe lângă persoanele cu handicap grav şi accentuat sau pensionarii cărora poştaşul le aduce lunar o pensie mai mică de 400 de lei, începând de anul acesta la ajutoare au mai fost incluse şi persoanele considerate defavorizate şi şomerii indemnizaţi. Dacă tragem linie şi adunăm, numai pe judeţul Sibiu au strigat prezent exact 51.214 sibieni. Mai mult de jumătate sunt sibieni care se declară handicapaţi sau defavorizaţi.
Conform reglementărilor UE toţi vor primi, dacă nu au luat deja, câte 15 kilograme de făină şi aproximativ 5 kilograme de zahăr. De buna împărţeală a alimentelor se ocupă Agenţia pentru Intervenţii în Agricultură Sibiu. Şi au avut ce gestiona: peste 800 de tone de făină până acum şi urmează alte vreo 320 de tone de zahăr. „Încă nu am primit şi zahărul, urmează să-l primim pe la jumătatea lunii noiembrie. Deocamdată am primit făina, 800 de tone, şi ea a fost deja repartizată în judeţ”, spune Teodor Haţegan, directorul Apia Sibiu.
Ca să vă faceţi o idee cum sunt văzute aceste ajutoare alimentare în judeţ ar trebui să ştiţi că, în oraşul Tălmaciu spre exemplu, primăria a împărţit toţi beneficiarii după literele alfabetului şi i-a invitat pe fiecare la primărie să-şi ia sacul de făină. „Vă rugăm respectaţi graficul de distribuire a alimentelor. Listele cu persoanele beneficiare sunt afişate la sediul primăriei Tălmaciu. Distribuţia se face conform graficului anexat după următorul program: de luni pana joi între orele 08:00 - 16:00 şi vineri între orele 08:00 - 13:30”, sună anunţul primăriei sus menţionate. Distribuirea a început încă de săptămâna trecută şi astăzi, luni 28 septembrie, s-a ajuns la literele D până la G. Tot înainte!
Nici medieşenii nu o duc mai bine decât tălmăcenii. Peste zece la sută din populaţia oraşului trebuie să-şi ia porţia de alimente marca UE. În total 75 de tone de făină şi 21de tone de zahăr. La sediul Meditur se stă la coadă.
Din păcate, ajutoarele de la UE nu sunt o excepţie, ci doar o altă formă de ajutor primit din cer. În anul 2008 nu mai puţin de 200.618 sibieni au primit ajutor de la statul român printr-una din formele de asistenţă socială. Numărul celor care au solicitat ajutor a fost mult mai mare, multe cereri fiind însă şi respinse. Raportat la populaţia judeţului Sibiu aceste cifre arată că unul din doi sibieni a primit anul trecut ajutor de la stat. Mai mult decât atât, 32.762 sibieni au solicitat în 2008 şi au primit ajutor de la statul român pentru că suferă de un handicap, într-o formă sau alta.


Conform cifrelor, anul acesta Consiliului Judeţean Sibiu a avut ca principală activitate asistenţa socială. Bugetul pe anul 2009 al Consiliului Judeţean a inclus în jur de 53 la sută bani destinaţi asistenţei sociale. În cifre, 105 milioane lei dintr-un total de 195
milioane lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Scutaru Emil

Acum 13 ani

Noi, care suntem beneficiari din Sibiu cand vom primi aceste ajutoare? Stiam ca prin Consiliu judetean se distribuie alimentele astea, acum sa intrebam la Apia Sibiu, cine ne ajuta si pe noi ca ne poarta pe drumuri si la Sibiu nu se impart ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus