Scoasă la licitație pentru a fi reabilitată sub forma unu centru multicultural, clădirea-monument istoric cunoscută în Sibiu sub numele de ”Reședința de vară a mitropoliților” sau fosta clădire a Palatului copiilor nu a trezit interesul niciunei firme de construcții.
6,2 milioane de lei, cu tot cu TVA, a fost bugetul alocat pentru consolidarea, reabilitarea, restaurarea, echiparea și mansardarea în volumul podului existent a imobilului monument-istoric aflat pe bulevardul Victoriei din Sibiu, la nr. 38. Procedura de atribuire a contractului mai sus descris a fost lansată de către Compania națională de investiții. Care, după finalizarea lucrărilor, ar urma să retransmită imobilul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, proprietară a clădirii.
”Ca un element major, în acest caz, intervenția de restaurare-conservare este absolut necesară, clădirea având valori multiple, foarte clar conturate în documentația de clasare. Cele mai importante criterii ce susțin statutul de element valoros și monument istoric îl constituie statutul de edificiu important al comunității românilor din orașul Sibiu, un exemplu de reședință de vară din afara urbei și reprezentativă la nivel național pentru stilul eclectic. De aceea, edificiul studiat se remarcă memorial, simbolic și arhitectural”, caietul de sarcini al procedurii
Centrul Multicultural «Mitropolit Nicolae Bălan»
În urma reabilitării, această clădire cu subsol parțial, parter și etaj ar urma transformată într-un centru de activități cultural-artistice și de cercetare cu o suprafață utilă totală de 664 de mp (inclusiv mansarda care ar urma amenajată în volumul podului existent). La parter sunt propuse spații expoziționale, de conferințe și activități culturale ”într-un cadru elegant”. ”Nivelul etajului va fi destinat activității de cercetare, de studiu al cărților vechi, de restaurare și digitalizare a cărților și manuscriselor valoroase. Se va asigura o încăpere de rezidență pentru cercetători în care vor fi condiții de odihnă în imediata apropiere a zonei de lucru”, se mai arată în caietul de sarcini al procedurii lansată în toamna anului trecut.
În mansarda care ar urma amenajată în pod este propusă o sală de activități multimedia (proiecții de film, audiții muzicale). ”Amenajările interioare ale mansardei vor fi în deplină concordanță cu aspectul general și valoarea imobilului. Volumul spațiului din pod permite realizarea unei izolări performante, atât din punct de vedere termic dar și acustic, fără a fi afectat aspectul exterior”, se mai arată în documentația elaborată.
Clădirea astfel reabilitată ar urma să primească numele de ”Centrul Multicultural «Mitropolit Nicolae Bălan»”.
Lucrări ample de consolidare
Expertiza tehnică care a stat la baza documentației de reabilitare a clădirii indică o deplasare a planșeului dintre etaj și pod de 20 de cm în plan orizontal. ”Se impune consolidarea aripii de est a imobilului, afectată de existenta in timp a unui canal de aducțiune, necesar șantierului citadelei propuse în sistem Vauban. Chiar dacă s-a renunțat la citadelă, desființarea și colmatarea acestuia a condus la o afânare pronunțată a solului din preajma fundațiilor, care au cedat, permițând deformări majore a verticalității pereților portanți”, se cere prin caietul de sarcini.
Consolidarea infrastructurii este cerută a fi realizată printr-un sistem de piloți din beton armat. Printre lucrările solicitate se număra și refacerea tuturor acceselor în clădire conform planurilor inițiale. Iar lista lucrărilor include recondiționarea tâmplăriilor din lemn, refacerea subsolului pentru a fi utilizat drept spațiu tehnic, precum și a numeroase alte detalii ale clădirii.
Propunerile pentru fațadele clădirii. Sursa: caietul de sarcini al licitației
Preț subevaluat
”Poate dacă erau alocate șase milioane de euro, nu șase milioane de lei”, arată pentru cititorii Turnul Sfatului reprezentantul unei firme de construcții specializată în lucrările de reabilitare a monumentelor istorice. El răspunde astfel întrebării ”de ce nu a depus nimeni ofertă?” la licitația mai sus descrisă, procedură anulată la finele anului trecut. ”Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită nu au existat ofertanți care au depus ofertă”.
Potrivit constructorului care a studiat documentația de atribuire a lucrării, prețurile au fost mult subevaluate raportat la listele de cantități solicitate. ”Cel mai probabil aici a fost intervenția vreunui decident care a crezut că va face astfel economii. Iar acesta este rezultatul: care constructor este dispus să vină cu bani de acasă?”.
Cea mai frumoasă clădire părăsită
Reședința de vară a mitropoliților este catalogată drept ”cea mai frumoasă clădire părăsită a Sibiului”, într-un top realizat de arhitectul Tudor Popa. ”Dacă aș fi fost mitropolit, m-aș fi mândrit să locuiesc într-o clădire istorică, restaurată exemplar”, scrie Tudor Popa în serialul său dedicat urbanismului sibian.
Palatul Justiției este considerat a doua clădire frumoasă părăsită a orașului, pe locul 3 fiind clădirea neo-românească de pe strada Constituției.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: resedinta de vara a mitropolit , Palatul Copiilor , Arhiepiscopia Ortodoxă Sibiu , Reședința Mitropoliților
Vizualizari: 4657
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Parinte
Acum 14 ore
Ramona
Acum 16 ore
Gicu
Acum 16 ore
Florin
Acum 16 ore
Canaris