Lâna care rămâne după tunsul oilor este o problemă încă nerezolvată de foarte mult timp, spune Gheorghe Dănulețiu. El susține că a primit 500 de lei pe lâna de la 1500 de oi, în timp ce operațiunea de tundere a oilor a costat 7.500 de lei. Iar el este un oier norocos pentru că, având oi multe, a putut găsi pe cineva dispus să vină după o cantitate mare de lână.
Alții, cu oi mai puține, riscă să intre la închisoare dacă vor încerca să scape de lână așa cum au făcut-o în ultimii 30 de ani.
Guvernul a decis că incendierea și îngroparea deșeurilor sunt fapte penale și se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 5 ani.
Ce se întâmplă cu lâna?
Societatea de salubrizare SOMA spune că oierii din Mărginime nu mai scot lâna să fie dusă la gunoi pentru că au învățat că nu va fi luată. Așa că fie o drămuiesc și o bagă în pubele treptat, fie găsesc alte variante pentru a scăpa de ea.
”Da, mai există cantități de lână aruncată în pubelă, însă sunt cantități mici. Nu știm dacă o dozează cantitatea de lână în mai multe tranșe, pentru a fi aruncată, e foarte posibil. Dar nu e o alarmă prezența lânii în colectarea gunoaielor, din punctul nostru de vedere. A fost la început, dar oamenii s-au obișnuit să nu mai pună cantități mari pe lângă pubelă, pentru că știu că nu le luăm”, susțin reprezentanții SOMA Sibiu.
Gheorghe Dănulețiu spune că ciobanii care vor să scape de lână o aruncă în râpe departe de civilizație, fie îi dau în continuare foc.
”Cu lâna nu s-a rezolvat nimic, sunt numai povești. Noi și anul ăsta am dat lâna de pe 1500 de oi cu 500 de lei. Am muncit în bătaie de joc. Numai tunsul, depozitat, manevrat, totul a fost muncă. Lâna pot spune că am dat-o gratis. Munca din România a ajuns unde a ajuns.
Restul, cu mai puține oi, fac fiecare ce pot. Unii îi dau foc, alții o aruncă prin râpe, sunt care o mai depozitează că se gândesc poate, poate o vor putea da cuiva. Dar e o problemă foarte mare pentru noi de ani de zile și nu s-a făcut nimic.
S-a ajuns să dai cu 5 lei să tunzi o oaie, noi cheltuim peste 7000 de lei. Ne-am lovit de tot felul de probleme, nici să o speli nu poți pentru că vine mediul peste tine. Nu se găsește apă în țara asta să o poți spăla? În țara asta nu se vrea să se mai facă nimic”, spune revoltat oierul cunoscut sub numele Ghiță Ciobanu.
Dacă acum 30 de ani, cu lâna vândută de la 1.000 de oi ciobanii făceau avere, acum pot rezolva, în cel mai rău caz, un dosar penal.
Citeșe și:
Prețul cărnii de miel de Paște: ”S-au scumpit toate: va fi 40-45 lei/kg”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1599
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Pentru barosanu
Acum 1 oră
1989
Acum 1 oră
John Doe
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Gigi