Marţi,
27.09.2022
Innorat
Acum
14°C

Închisoare pentru ciobanii care vor să scape de lână dându-i foc sau îngropând-o. ”Munca din România a ajuns unde a ajuns...”

Închisoare pentru ciobanii care vor să scape de lână dându-i foc sau îngropând-o. ”Munca din România a ajuns unde a ajuns...”

Lâna care rămâne după tunsul oilor este o problemă încă nerezolvată de foarte mult timp, spune Gheorghe Dănulețiu. El susține că a primit 500 de lei pe lâna de la 1500 de oi, în timp ce operațiunea de tundere a oilor a costat 7.500 de lei. Iar el este un oier norocos pentru că, având oi multe, a putut găsi pe cineva dispus să vină după o cantitate mare de lână.

Alții, cu oi mai puține, riscă să intre la închisoare dacă vor încerca să scape de lână așa cum au făcut-o în ultimii 30 de ani.

Guvernul a decis că incendierea și îngroparea deșeurilor sunt fapte penale și se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 5 ani.

Ce se întâmplă cu lâna?

Societatea de salubrizare SOMA spune că oierii din Mărginime nu mai scot lâna să fie dusă la gunoi pentru că au învățat că nu va fi luată. Așa că fie o drămuiesc și o bagă în pubele treptat, fie găsesc alte variante pentru a scăpa de ea.

”Da, mai există cantități de lână aruncată în pubelă, însă sunt cantități mici. Nu știm dacă o dozează cantitatea de lână în mai multe tranșe, pentru a fi aruncată, e foarte posibil. Dar nu e o alarmă prezența lânii în colectarea gunoaielor, din punctul nostru de vedere. A fost la început, dar oamenii s-au obișnuit să nu mai pună cantități mari pe lângă pubelă, pentru că știu că nu le luăm”, susțin reprezentanții SOMA Sibiu.

Gheorghe Dănulețiu spune că ciobanii care vor să scape de lână o aruncă în râpe departe de civilizație, fie îi dau în continuare foc.

”Cu lâna nu s-a rezolvat nimic, sunt numai povești. Noi și anul ăsta am dat lâna de pe 1500 de oi cu 500 de lei. Am muncit în bătaie de joc. Numai tunsul, depozitat, manevrat, totul a fost muncă. Lâna pot spune că am dat-o gratis. Munca din România a ajuns unde a ajuns.

Restul, cu mai puține oi, fac fiecare ce pot. Unii îi dau foc, alții o aruncă prin râpe, sunt care o mai depozitează că se gândesc poate, poate o vor putea da cuiva. Dar e o problemă foarte mare pentru noi de ani de zile și nu s-a făcut nimic.

S-a ajuns să dai cu 5 lei să tunzi o oaie, noi cheltuim peste 7000 de lei. Ne-am lovit de tot felul de probleme, nici să o speli nu poți pentru că vine mediul peste tine. Nu se găsește apă în țara asta să o poți spăla? În țara asta nu se vrea să se mai facă nimic”, spune revoltat oierul cunoscut sub numele Ghiță Ciobanu.

Dacă acum 30 de ani, cu lâna vândută de la 1.000 de oi ciobanii făceau avere, acum pot rezolva, în cel mai rău caz, un dosar penal.

Citeșe și:

Prețul cărnii de miel de Paște: ”S-au scumpit toate: va fi 40-45 lei/kg”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Claus

Acum 5 luni

Orice oferta e jignitoare si da omul prefera sa arunce munca la gunoi decat sa ii rada in nas ceva bișnitar. Frica si sentimentul asta de izolare fata de alti oameni din domeniu duce aici deasemenea,pai nu toti doresc asociere si sa gaseasca un administrator comun care sa se ocupe de acest aspect,de ex,mai nou mai sanatos si mai cautat azi,sunt izolatiile caselor la interior,cu lana,si e destul de scump,dar n avem spirit de cercetare si implementare,ne invartim in jurul cozii,de frica sa nu fim tepuiti,ce e drept,pe buna dreptate.
Raspunde

Nepot de cioban

Acum 5 luni

Eu nu inteleg de ce se vaita atat? Mai demult un cioban bun daca avea peste 200 de ori era considerat bogat. Si atunic nu primea nimic de la stat ...platea la stat o gramada si tot se descurca. Acum primesc de la stat(UE) bani pe cap de oaie, pe pamant cosit (arunca fanul ca e mai bun porumbu) isi perimt iau de la ue banii. Acum se vaita ca nu au ce face cu lana nu primeste de la UE nimic pe ea. Acum o luna ziceau ca ei nu dau miei cu mai putin de 40 lei Kg. pai nici carnea de Angus nu are pretul ala...suntem nebuni?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus