Sâmbătă,
25.03.2023
Partial Noros
Acum
9°C

Prețul cărnii de miel de Paște: ”S-au scumpit toate: va fi 40-45 lei/kg”

Prețul cărnii de miel de Paște: ”S-au scumpit toate: va fi 40-45 lei/kg”

Anul trecut, de Paște, carnea de miel ajungea la 30-35 de lei kilogramul, iar oierii anunțau că au scumpit cu 5 lei, față de 2020.  Anul acesta, ciobanii din Mărginime spun se mai pun 5 lei pe fiecare kilogram de carne din cauza scumpirilor la carburanți.

S-a scumpit porumbul, scumpim și carnea

Un cioban sibian spunea în ianuarie 2021 că din cauza scumpirilor la cereale se vede nevoit să crească prețul carcasei de miel, înaintea sărbătorilor pascale de anul trecut.

”Anul acesta, prețul la carnea de miel va fi cam 30-35 de lei pe kilogram, în carcasă, pentru că toate s-au scumpit, porumbul s-a scumpit, anul trecut a fost 50-55 de bani, iar acum e un leu. Deci, per kilogram, anul ăsta mai punem 5 lei la kilogram și dăm cu 30 de lei kilogramul de carne de miel, în carcasă. Dacă nu vindem cu 30 de lei per kilogram suntem în gaură”, estima în ianuarie 2021 un cioban din Mărginime, conform Agrointeligența.

Anul acesta, se anunță prețuri și mai mari.

Prețul va ajunge la 40-45 lei/kg, din cauza scumpirii carburanților

Fermierii susțin acum că un kilogram de carne de miel va fi cu 30% mai mare, față de 2021.

Florin Dragomir, preşedintele Asociației Eco Miorița spune că prețurile vor fi mai mari din cauza scumpirii motorinei şi benzinei, dar și a cerealelor. ”S-au scumpit şi grâul, şi porumbul, şi furajele, toate s-au scumpit, motorină, benzină, toate au mărit preţurile. Preţul la carnea de miel va fi 40 şi 45 de lei tăiat, carcasă, şi în jur de 20 de lei la viaţă. Aşa preconizăm altfel nu o să putem să ne acoperim cheltuielile de peste iarnă”, spune fermierul citat de Observatornews.

”Preţurile la miei sunt în prezent la 18,5 lei plus TVA. Nu ştim cât va ţine preţul. La Paşti un kilogram va fi de 40-45 de lei. Majorarea costurilor este principala vinovată pentru un meniu de Paşte mai scump cu până la 20-30 de procente faţă de anul trecut. Şi de două ori mai mare decât este acum”, confirmă și Mihai Şopa, crescător de ovine din Sibiu.

Florin Dragomir susține că din cauza scumpirii motorinei şi benzinei şi preţul la carnea de miel în viu va creşte.

”S-au scumpit şi grâul, şi porumbul, şi furajele, toate s-au scumpit, motorină, benzină, toate au mărit preţurile. Preţul la carnea de miel va fi 40 şi 45 de lei tăiat, carcasă, şi în jur de 20 de lei la viaţă. Aşa preconizăm altfel nu o să putem să ne acoperim cheltuielile de peste iarnă”, spune fermierul.

Prețul e stabilit de piață. Dacă nu există cerere la un preț, acesta va scădea

Marius Badea, președintele Asociației Crescătorilor de Animale Avrig, a declarat pentru Turnul Sfatului că e greu de făcut o evaluare acum a prețului mieilor de Paște, însă spune că e puțin probabil să se ajungă la 40 de lei kilogramul.

”Prețul pieței e stabilit de piață, e greu de anticipat acum ce se va întâmpla de Paște. E normal ca acum producătorii să aibă așteptări mari, însă prețul va trebui corelat cu cererea. Degeaba îți propui un preț dacă nu ai cerere pentru el.

Acum, în viu, prețul este undeva între 18 și 20 de lei, dar mai aproape de 18 lei. De aici putem deduce că prețul la carne este undeva la 35 de lei, dar asta nu e o certitudine.

Da, creșterea prețului motorinei se va vedea și în agricultură. Furajele se produc cu consum de combustibili, porumbul, toate cerealele, la fel”, a explicat Marius Badea, președintele Asociației Crescătorilor de Animale Avrig.

Prețul e făcut de intermediari

Gheorghe Dănulețiu, cunoscut sub numele Ghiță Ciobanu, spune că prețul nu ar trebui să depășească 40 de lei, însă avertizează că prețul final e stabilit în principiu de intermediari.

”Prețul în viu e undeva între 18 și 20 de lei kilogramul. Carnea va ajunge atunci pe la 38, 40 de lei. Dar nu cred că sare de prețul ăsta. Dacă iei direct de la fermier ar fi ceva mai ieftin, dar noi în România avem foarte mulți intermediari, și toți vor să câștige ceva de pe urma asta. Dacă ar exista posibilitatea vânzării directe, atunci prețul ar fi ceva mai ieftin decât e acum”, spune oierul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Aci Duțu

Acum 1 an

"Fermierii susțin acum că un kilogram de carne de miel va fi cu 30% mai mare, față de 2021." Bratule, dacă aplici 30% la prețul de anul trecut, îți iasă cât scrii în titlu? aritmetica asta ...
Raspunde

Marioara

Acum 1 an

S-o tot scumpeaca! Mai buna e o fripura de pulpa de porc la tava! Carnea de miel, asa gelatinoasa cum e, provoaca indigestii! Se umplu iar sectiile de urgenta de cei care au dat iama prin tocana de miel!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus