Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
24°C

Ioan Clămparu dă în judecată penitenciarul Aiud pentru că nu poate să se înscrie în clasa a XI-a. Dacă s-ar reapuca de școală ar putea beneficia de liberare condiţionată

Ioan Clămparu dă în judecată penitenciarul Aiud pentru că nu poate să se înscrie în clasa a XI-a. Dacă s-ar reapuca de școală ar putea beneficia de liberare condiţionată

Ioan Clămparu, un proxenet condamnat la 25 de ani de închisoare, a dat în judecată închisoarea Aiud, plângându-se că nu se poate înscrie în clasa a 11-a, relatează Ziarul Unirea.

Clămparu a petrecut până acum aproximativ 15 ani la închisoare după ce a fost condamnat la 25 de ani de detenție.

Foarte probabil, interlopul în vârstă de 53 de ani nu va executa întreaga pedeapsă, dacă nu va avea fapte negative în închisoare. Ar putea beneficia de liberare condiţionată, după ce va executa cel puţin două-treimi din pedeapsă şi a dat suficiente exemple de îndreptare. Un avantaj pentru liberarea condiţionată sunt şi studiile realizate în penitenciar. Clămparu a urmat, tot la Aiud, primele două clase de liceu şi acum vrea să se înscrie în clasa a XI-a.

Dar în anul şcolar 2021 – 2022 nu s-a putut realiza o clasă de deţinuţi. Reprezentanţii Penitenciarului au motivat situaţia creată prin faptul că nu au fost suficiente cereri din partea deţinuţilor pentru a fi formată o clasă cu minimum şase persoane încarcerate.

”Pentru anul şcolar 2021 – 2022 nu s-a solicitat anul III, întrucât nu existau suficiente cereri pentru a forma o clasă. Având în vedere faptul că în perioada mai-iulie 2021 nu s-au înregistrat un număr de 6 cereri ale persoanelor private de libertate de a urma cursurile anului III, Penitenciarul Aiud a făcut demersuri pentru organizarea acestei clase, atât către şcoala colaboratoare Liceul Tehnologic Agricol Ciumbrud prin adresă scrisă, cât şi către Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, prin discuţie telefonică”, au susţinut reprezentanţii Penitenciarului.

Ioan Clămparu a precizat că după liberare intenţionează să se axeze pe activităţi de agricultură care să îi permită să îşi asigure traiul. ”Studiile pe care le derulează în prezent sunt strâns legate de agricultură, acesta fiind şi motivul pentru care acesta a optat pentru această variantă educaţională (deţine un teren agricol pe care doreşte să îl exploateze ulterior eliberării)”, se menţionează în dosar.

Ioan Clămparu este considerat a fi fost şeful uneia dintre cele mai mari reţele de proxenetism din Europa ultimelor decenii.

Potrivit Rise Project, Clămparu şi-a început cariera infracţională în 1988, când a omorât în bătaie o persoană întâlnită întâmplător pe străzile oraşului lui natal, Botoşani. Pentru această faptă a stat la închisoare zece ani, între 1988 şi 1998. Aici şi-a cunoscut o parte dintre asociaţii de mai târziu, împreună cu care, între 2001 şi 2004, a pus pe picioare o reţea de proxenetism care exporta sute de femei din România şi Republica Moldova în capitala Spaniei.

Multe dintre tinerele care au ajuns să lucreze pentru reţea erau, iniţial, induse în eroare, spunându-li-se că merg la Madrid pentru a se angaja ca dansatoare, cameriste, chelneriţe etc. Abia după ce ajungeau acolo, erau confruntate cu adevăratele lor responsabilităţi şi constrânse să se prostitueze în parcul madrilen Casa de Campo.

Reţeaua a fost parţial destructurată în 2004, când 13 dintre locotenenţii lui Clămparu au fost arestaţi. Acesta din urmă a reuşit să se facă nevăzut din calea poliţiei şi a fost judecat în lipsă, de către instanţele din România care l-au condamnat la 13 ani de închisoare.

Tribunalul Sibiu a pronunțat, în 20 iunie 2008, o sentință de condamnare a opt inculpați - membri ai clanului condus de Ioan Clămparu - pentru comiterea în principal a unor infracțiuni de trafic de persoane, constituire, aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat având drept scop comiterea de infracțiuni grave, proxenetism, spălare de bani, la pedepse cu închisoarea cuprinse între cinci ani și nouă ani și șase luni.

Pedepsele au fost majorate la Curtea de Apel Alba Iulia, acestea variind între cinci și 13 ani.

Ioan Clămparu a primit o pedeapsă de 13 ani de detenție atunci, el fiind dat în urmărire de polițiștii români. Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare.

Sursa foto: Antena 3

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1284

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Gigi contra

Acum 2 luni

Sa fi facut scoala cand a trebuit! Ai umblat vagabond, ai devenit interlop, acum stai in puscarie! Ii trebuie eliberare conditionata ca sa se apuce iar de porcarii! Daca ii aproba eliberarea conditionata, inseamna ca nu mai exista lege si dreptate in tara asta! Impotriva lui Dragnea ati iesit saptamani intregi in strada, iesti si impotriva astuia care a facut numai porcarii, daca sunteti asa coercti si principiali!
Raspunde

Claus

Acum 2 luni

Din pacate pe baza legilor lui Dragnea,multi de astia aveau sa iasa din puscarii,sa nu uitam de dementul eliberat,care a violat si incendiat o minora,un altul care a atacat cu bestialitate alta femei langa un lift,au fost eliberati 9000 nebuni,sper ca acest nebun,sa ramana acolo,sau poate karma sanatatii sa ii mai scurteze din ani.
Raspunde

@Claus

Acum 2 luni

Ai dreptate, insa cei care marsaluiau seara de seara doreau in primul rand, ca Dragnea sa ajunga scriitor in puscarie, mai putin se gandeau ca vor fi eliberati si infractori periculosi. De altfel, pentru ingractorii f. periculosi n-ar trebui sa fie permisa gratierea asa de usor.
Raspunde

Specialist in Cod Penal?

Acum 2 luni

La care lege va referiti?
Raspunde

Muresan

Acum 2 luni

Ce mutra! Nu degeaba i se spune "cap de porc". Sper sa nu iasa curand, sa iasa doar cand ii va muri la intrare...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 luni

De ce nu incearca un doctorat la ULBS?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus