Joi,
07.07.2022
Partial Noros
Acum
24°C

Se scumpește al doilea cel mai mare parc al Sibiului. Cu patru milioane de lei

Se scumpește al doilea cel mai mare parc al Sibiului. Cu patru milioane de lei

Din cauza unor alunecări de teren și a scumpirii materialelor de construcții, lucrările de amenajare a parcului Tilișca cresc cu patru milioane de lei.

Conducerea Primăriei Sibiu propune consilierilor locali modificarea indicatorilor tehnico-economici adoptați în august anul trecut pentru construirea parcului Tilișca. Primul motiv invocat în susținerea creșterii bugetului alocat ține de apariția unor alunecări de teren în zona de nord (în partea dinspre calea ferată) a obiectivului. ”S-a recomandat întreruperea lucrărilor, elaborarea unui nou studiu geotehnic şi a unei expertize pentru stabilitatea versantului. În urma studiului geotehnic suplimentar, întocmit de GEOLOGIC-TECH S.R.L, care a fost posibil datorită îndepărtării stratului de moloz alunecat, s-a înregistrat prezența apei în substratul umpluturii în cazul tuturor celor trei foraje executate (neidentificată în cadrul forajelor anterioare)”, se arată în raportul elaborat de funcționarii Primăriei Sibiu referitor la parcul Tilișca.

Noua soluție tehnică adoptată presupune excavări suplimentare de pământ pentru modificarea pantei și realizarea de umpluturi compactate. Acest lucru duce la costuri suplimentare de aproape două milioane de lei. ”Datorită diminuării suprafeţei platoului superior, se renunţă la două puncte de belvedere suspendate, păstrându-se toate funcţiunile şi amenajările prevăzute în Proiectul tehnic. Valoarea estimată a cheltuielilor pentru investiţia de bază, ca urmare a acestor lucrări suplimentare, se majorează cu 1.634.222,23 lei fără TVA (1.944.724,45 lei inel TVA)”, se mai arată în raportul citat.

Parcul din zona intersecțiilor străzilor Preot Bacca și Islazului va fi al doilea cel mai mare din Sibiu, după Sub Arini

Scumpiri și la materiale

Contractul de execuție a lucrărilor de amenajare a parcului Tilișca a fost semnat în 26 octombrie 2020 cu asocierea Total NSA AG Construct SRL - ECO Garden Construct SRL și Hentza Business SRL pentru suma de 12,9 milioane de lei (cu TVA inclusă). De atunci au mai fost semnate două acte adiționale (în octombrie 2021 și ianuarie 2022) prin care, potrivit Primăriei, s-au stabilit modalitățile de revizuire a prețului contractului. ”Conform formulei de ajustare a preţului contractului, ţinând cont de ultimul indice de cost în co nstrucţii privind costul materialelor, publicat de Institutul Naţi onal de Statistică (luna ianuarie 2022: 155,2), valoarea estimată a actualizării materialelor de construcţii este de 1.743.415,93 lei fără TVA (2.074.664,96 lei inclusiv TVA). Această ajustare a preţului contractului se va solicita spre decontare de la Bugetul de stat, conform legislaţiei în vigoare”, se mai arată în raportul amintit.

Actualizarea sumelor necesare parcului care va avea o suprafață de mai bine de șase hectare urmează să fie supusă votului într-o ședință extraordinară programată miercuri, la prânz.

Termenul de finalizare a lucrărilor este 15 iunie 2022, conform contractului inițial. Sumele necesare amenajării acestui parc sunt asigurate din fonduri europene nerambursabile alocate direct municipiului Sibiu.

Citește și Primăria Sibiu: Începe amenajarea Parcului Tilișca, al doilea cel mai mare parc al Sibiului

Sursa fotografiilor: Primăria Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

2cents

Acum 2 luni

Articolul precedent (Primăria Sibiu: Începe amenajarea Parcului Tilișca, al doilea cel mai mare parc al Sibiului) e datat 26 Octombrie 2020! Acum in Aprilie 2022, dupa lucrari serioase facute cu viteza melcului, normal ca au crescut costurile. Si peste inca vreo 2 ani tot asa ne vor anunta ca mai trebuie niste milioane ca sa ajunga la un procent de finalizare de vreo 75%... Si tot asa
Raspunde

Consultata ghicitoare

Acum 2 luni

care a facut studiile geo sa aiba grija ca data viitoare s-ar putea sa n-o mai creada primaria. si dorel cu buldozerul sa aiba grija cand sapa dealul la baza sa nu i se surpe-n cap. in rest, cu rabdare si multi bani totul se rezolva, pentru ca nu-i asa, cum spunea Orban, sa vorbim doar de lucrurile care ne apropie si nu de cele care ne despart.
Raspunde

S

Acum 2 luni

Un parc care deserveste ciobanii de catre Poplaca si pe madam Cimpean. Sa plantati iarba buna pt mioare
Raspunde

Flo

Acum 2 luni

Dar ce treaba are Câmpean cu parcul, ca nu locuieste in zona?
Raspunde

Che

Acum 2 luni

Aoleu ! Or fi dat peste gunoiul aruncat acum zeci de ani in groapa aia !! Dar cine a făcut studiul de fezabilitate ?? A stai ca am uitat ca îl face o firma din nu mai știu ce oraș cu măsurători din satelit ! Ups ! Primărie de doi cenți ‘
Raspunde

Dan

Acum 2 luni

ok, e bine. Dar sa vedem cu 0,0 cat % creste suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor?? Pentru ca Sibiul sta jalnic la suprafata pe cap de locuitor, mult sub media europeana. Parcul asta aflat intr-un colt al orasului usor accesibil (fara auto) doar locatarilor din zona, e doar de 6 hectare. Pe cand un nou parc comparabil cu Sub Arini in zona Campsor dupa 150 de ani de la infiintarea Sub Arinilor? E simplu si se poate face prin exproprieri. Trebuie doar vointa si pus in paranteza o singura data interesul imobiliar.
Raspunde

No hi!

Acum 2 luni

De ce se face o asemenea investiție intr-o fostă groapă de gunoi???
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

acelasi FIASCO TOTAL ca si la stadion!!! acolo au cheltuit extra 10 mil € din banii platitorilor de impozite!!! "d-na Fodor" trebuie sa dispara cat mai repede din peisajul politic impreuna cu echipa de INCOMPETENTI de la directia tehnica!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus