Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Doi tineri au lăsat Bucureștiul pentru un sat din județul Sibiu. „Este un vis realizat”

Doi tineri au lăsat Bucureștiul pentru un sat din județul Sibiu. „Este un vis realizat”

Satul Alma Vii din județul Sibiu a devenit casă pentru Alin și Bianca Boldea, doi tineri care au lăsat Bucureștiul în urmă și au găsit aici liniștea de care aveau nevoie. De aproape un an, cei doi s-au mutat, alături de mai mulți prieteni, în Alma Vii. Și-au cumpărat o căsuță în care se văd trăind în viitor deoarece au găsit un loc drag sufletului lor, dar și o comunitate de oameni care i-a făcut să se simtă „acasă” încă din primele zile pe care le-au petrecut în sat. 

Alin este de profesie Web Developer, iar Bianca este arhitect. În urmă cu șase ani, cei doi au început să facă o tradiție din a călători și a vizita satele din Transilvania. În fiecare toamnă, alături de un grup de prieteni, plecau în drumeții după un traseu bine stabilit.

„Am început cu grupul de prieteni să facem o tradiție. Mai exact, mergeam în mici excursii în perioada toamnei. Ne place să spunem că natura este cea mai spectaculoasă toamna. Vizitam satele din Transilvania și, cu precădere, ne-a interesat arhitectura bisericilor fortificate. Totul a început de la ideea de a face o excursie în această parte a țării pe care nu prea reușisem să o vizităm”, își începe Bianca povestea.

Prima vizită în Alma Vii

Întâmplarea a făcut ca cei doi tineri să viziteze satul Alma Vii într-un moment în care nici ei nu se prea așteptau. Locația era trecută pe itinerariul traseului, dar nu era chiar în drumul lor. Deși era seară și erau obosiți, au decis totuși să facă o vizită scurtă prin sat.

„Pur și simplu ne-am plimbat prin toate satele. Cu Alma Vii a fost o poveste haioasă aș spune eu. Eu eram cea care făcea itinerariul de vacanță și găsisem niște informații interesante despre Alma, biserica mi se părea foarte spectaculoasă. Așa am pus Alma Vii pe itinerariul nostru de călătorie, dar nu era tocmai în drum. Deși era seară și eram obosiți, am dat de drumul către Alma și așa am vizitat satul. Mi-ar fi părut rău să fiu atât de aproape și să nu ajung să vizitez”, detaliază Bianca. 

De la oraș la sat 

Începutul pandemiei i-a găsit pe cei doi tineri la București, izolați într-un apartament. Acela a fost momentul în care au decis să schimbe ceva și în care și-au dat seama că vor să găsească un loc al lor, la țară.

„Ideea de a ne muta din București o aveam de mai mult timp. Pentru noi Bucureștiul devenise foarte aglomerat, foarte agitat, deja din ce în ce mai obositor. Startul a fost venirea pandemiei când dintr-o dată nu ne mai puteam bucura de lucrurile faine dintr-un oraș mare. Nu puteam să ieșim sau să ne vedem cu prietenii, ne-am trezit izolați într-un apartament și am vrut să găsim o soluție”, explică tânăra.

Cei doi nu sunt singuri la Alma Vii, ci împreună cu câțiva prieteni apropiați. Fiecare cuplu și-a cumpărat câte o căsuță și a început să se ocupe de restaurarea ei. Alma Vii a devenit foarte ușor satul cel mai îndrăgit dintre toate cele pe care le-au vizitat.

 „Am început să ne gândim la ce vom face noi în viitor, iar planurile noastre s-au suprapus cu cele ale prietenilor noștri. Prietena noastră avea o idee despre ce înseamnă aceste căsuțe pe care urma să le cumpărăm. S-a întâmplat să găsească trei căsuțe învecinate la Alma Vii și așa am decis să facem acest pas”.

Joburile pe care le au cei doi le permit lucrul de la distanță, așa că Bianca nu ezită să se implice și în proiectele locale de la Alma Vii.  „E un pic mai complicat în arhitectură, dar am norocul că una dintre familiile cu care ne-am mutat aici este formată din colaboratorii noștri și atunci ei înțeleg această situație. Am reușit să lucrăm la multe proiecte și în zona Alma Vii, local. Sunt persoane care și-au cumpărat căsuțe și ne-au abordat pentru proiectare”.

„Ne-a plăcut să descoperim aici foarte multă populație activă”

De aproape un an, cei doi s-au mutat în Alma Vii. Au lucrat la partea interioară a casei, iar în viitor își propun să se ocupe și de partea exterioară. Deși căsuța lor a fost modernizată de vechii proprietari, cei doi tineri lucrează la restaurarea caselor folosind tehnici și materiale tradiționale și își doresc să readucă la suprafață imaginea veche a căsuței.

„Suntem foarte impresionați de arhitectura săsească. Din păcate, căsuța noastră a fost modernizată de foștii proprietari și asta înseamnă că am găsit-o cu termopane, cu uși PVC, fațada nu e în cel mai bun stadiu, au tencuit-o și au vopsit-o portocaliu. Dar am făcut acest compromis pentru că ne-a plăcut poziția casei. Ceilalți prieteni au avut norocul să cumpere căsuțe care și-au păstrat farmecul și sunt neumblate cumva. Noi am reușit să facem anul trecut interiorul locuibil, iar în viitor ne vom ocupa de exterior”, mai arată Bianca.

Pe lângă peisajul superb, cei doi tineri apreciază modul în care sunt construite legăturile comunității din Alma Vii. Au găsit aici oameni frumoși, povești interesante și, mai mult, s-au regăsit pe ei.

„Multă lume se teme să facă o astfel de schimbare. Cadrul natural este superb, a avut foarte mare impact în alegerea noastră faptul că aici fundația Mihai Eminescu Trust s-a implicat foarte mult. Locul are un iz turisitic, iar surpriza mare a fost că am reușit să ne împrietenim cu localnicii, sunt niște oameni minunați, au povești interesate, ne-a plăcut să descoperim aici foarte multă populație activă cu care am putut să ne împrietenim și să și lucrăm împreună”, mai arată Bianca.

Se simt acasă și sunt bucuroși de tot ceea ce au reușit să realizeze în ultimii ani. Este un vis pe care îl trăiesc și de care profită în fiecare zi pe care o petrec în Alma Vii, căci aici pot spune că sunt acasă.

„Cu siguranță acum suntem acasă, este un vis realizat. Ne-ar plăcea să trăim aici pentru tot restul vieții”, concluzionează tânăra.

Sursă foto: Facebook/Mihai Eminescu Trust

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

L

Acum 1 an

Unii isi permit asemenea extravagante boeme, datorita profesiei....altfel nu isi permiteau sa paraseasca urbea... Cand ai o meserie care se cauta la greu pe piata muncii atat in exterior cat si in interiorul tarii , altfel privesti viata.....si este si bine platita...
Raspunde

Croco-diliul

Acum 1 an

Important e sa le placa lor, restul nu mai conteaza. La inceput pornesti cu mult entuziasm, dupa un timp incepi sa vezi si chestiile mai putin placute din aceste sate, mai ales cele din nordul judetului. Eu, ca si vechi sibian, legat de oras dpdv profesional, scoli, etc., atunci cand am decis sa parasesc orasul, am avut doar doua localitati in zona de interes: Rasinari (exclus vatra satului) si Cisnadioara. Orice alta localitate venea cu mai multe dezavantaje decat avantaje. Oricum, mult succes tinerilor !
Raspunde

Camelia

Acum 1 an

daca au părăsit Bucureștiul asta nu înseamnă ca au parasit lumea :) ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus