Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

FOTO Ultima casă românească din lemn a Sibiului este restaurată cu ajutorul studenților de la AFT

FOTO Ultima casă românească din lemn a Sibiului este restaurată cu ajutorul studenților de la AFT

18 studenți militari ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au desfășurat o zi de muncă voluntară, vineri, 9 aprilie, pentru reabilitarea unei gospodării românești vechi, Casa românească Gușterița, acolo unde preotul Alexandru Ioniță își dorește să pună bazele unui muzeu viu al comunității locale. Este vorba despre o casă românească din lemn, veche de 200 de ani. În primă etapă casa va fi restaurată în vederea creării unui muzeu viu în situ. A fost a doua intervenție a studenților la reabilitarea casei, prima fiind în data de 2 aprilie.

18 studenți ai Academiei Forțelor Terestre din Sibiu care fac parte din „Corpul cadeților Gl. Mr. Nicolae Uscoi” s-au implicat trup și suflet în proiectul „Reconstruim casa românească din Gușterița”. Este vorba despre reabilitarea unei case românești din lemn veche de 200 de ani. Studenții au fost coordonați de sd. frt. Rareș Andrei Păuna. Aceștia spun că s-au alăturat acestei misiuni prin intermediul unui proiect American Councils și au decis să-l ajute pe părintele Alexandru Ioniță în reabilitarea casei. Preotul își dorește să transforme această casă românească din lemn într-un muzeu. Până la acest moment studenții militari au făcut muncă voluntară timp de două zile, în 2 și 9 aprilie. 

Gusterita casa romaneasca studenti militari

„A fost un proiect făcut de American Councils care se numește „For friends”, adică timp de zece zile în luna aprilie să faci fapte bune pentru prieteni. Astfel, noi cei din corpul cadeților din cadrul academiei am văzut proiectele părintelui și că vrea să reconstruiască acea casă românească din bârne și acolo ne-am dus și am scos-o puțin la lumină. Este de lucru mult, dar am început să mișcăm. Mai sunt zile de mers acolo și de muncit, dar este ultima casă românească în totalitate din lemn din Gușterița pe care părintele vrea să transforme într-un spațiu de expoziții, ca un muzeu. Vrem să o facem în forma inițială, adică inclusiv acoperișul va fi din lemn. Am ales acest proiect pentru că acel cartier este aproape de locul de instrucție din Daia și cu toții, am urmărit entuziasmul părintelui de a transforma un grajd într-o șură culturală. Pentru că a reușit să facă asta, noi suntem convinși că va reuși să restaureze și această casă și chiar are nevoie de ajutor”, a declarat sd. frt. Rareș Andrei Păuna pentru Turnul Sfatului.

Gusterita casa romaneasca studenti militari

Alături de studenții militari au fost col. (rz.) Marius Popența și col. Adrian Teodorescu. Ziua de muncă din 9 aprilie s-a încheiat cu ateliere de creație pentru copii și un recital de muzică folk susținut de studentul militar fruntaș al academiei din Sibiu, Rareș Andrei Păuna.

Gusterita casa romaneasca studenti militariGusterita casa romaneasca studenti militariGusterita casa romaneasca studenti militariGusterita casa romaneasca studenti militariPr Alexandru Ionita

Preotul Alexandru IonițăGusterita casa romaneasca studenti militari

sd. frt. Rareș Andrei Păuna

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Nnn

Acum 2 ani

Este ultima casa pentru ca incompetentii din primarie si cj, nu sunt capabili sa ingrijeasca nimic

Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Proiectul e lăudabil și activitatea în sine, asemenea. Însă, titlul este (cel puțin) bombastic. Îi adresez redactorului o invitație la o plimbare scurtă prin Sibiu unde vom găsi cel puțin 10 case românești de lemn... Înțeleg că trebuie să "vindeți", însă câteodată trebuie să vă mai și documentați.

Raspunde

Rob

Acum 2 ani

Ai remarcat corect dar știrea nu are legătură cu documentarea, e o știre de imagine care să balanseze ultima mizerie despre traficul de substanțe din AFT. Probabil vor mai fi vreo 2-3 știri pozitive fără spate în următoarele zile.
Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

E de admirat implicarea AFT în renovarea acelei case, dar, partea cu arderea deșeurilor e și urâtă și ilegală.

Raspunde

HaHaLOL

Acum 2 ani

Marea evoluție sibiana sub FDRG!!! Cocioabe și grajduri de lemn...! Bănuiesc că voluntarii se simt că la ei acasă!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus