18 studenți militari ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au desfășurat o zi de muncă voluntară, vineri, 9 aprilie, pentru reabilitarea unei gospodării românești vechi, Casa românească Gușterița, acolo unde preotul Alexandru Ioniță își dorește să pună bazele unui muzeu viu al comunității locale. Este vorba despre o casă românească din lemn, veche de 200 de ani. În primă etapă casa va fi restaurată în vederea creării unui muzeu viu în situ. A fost a doua intervenție a studenților la reabilitarea casei, prima fiind în data de 2 aprilie.
18 studenți ai Academiei Forțelor Terestre din Sibiu care fac parte din „Corpul cadeților Gl. Mr. Nicolae Uscoi” s-au implicat trup și suflet în proiectul „Reconstruim casa românească din Gușterița”. Este vorba despre reabilitarea unei case românești din lemn veche de 200 de ani. Studenții au fost coordonați de sd. frt. Rareș Andrei Păuna. Aceștia spun că s-au alăturat acestei misiuni prin intermediul unui proiect American Councils și au decis să-l ajute pe părintele Alexandru Ioniță în reabilitarea casei. Preotul își dorește să transforme această casă românească din lemn într-un muzeu. Până la acest moment studenții militari au făcut muncă voluntară timp de două zile, în 2 și 9 aprilie.
„A fost un proiect făcut de American Councils care se numește „For friends”, adică timp de zece zile în luna aprilie să faci fapte bune pentru prieteni. Astfel, noi cei din corpul cadeților din cadrul academiei am văzut proiectele părintelui și că vrea să reconstruiască acea casă românească din bârne și acolo ne-am dus și am scos-o puțin la lumină. Este de lucru mult, dar am început să mișcăm. Mai sunt zile de mers acolo și de muncit, dar este ultima casă românească în totalitate din lemn din Gușterița pe care părintele vrea să transforme într-un spațiu de expoziții, ca un muzeu. Vrem să o facem în forma inițială, adică inclusiv acoperișul va fi din lemn. Am ales acest proiect pentru că acel cartier este aproape de locul de instrucție din Daia și cu toții, am urmărit entuziasmul părintelui de a transforma un grajd într-o șură culturală. Pentru că a reușit să facă asta, noi suntem convinși că va reuși să restaureze și această casă și chiar are nevoie de ajutor”, a declarat sd. frt. Rareș Andrei Păuna pentru Turnul Sfatului.
Alături de studenții militari au fost col. (rz.) Marius Popența și col. Adrian Teodorescu. Ziua de muncă din 9 aprilie s-a încheiat cu ateliere de creație pentru copii și un recital de muzică folk susținut de studentul militar fruntaș al academiei din Sibiu, Rareș Andrei Păuna.
Preotul Alexandru Ioniță
sd. frt. Rareș Andrei Păuna
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Rares Andrei pauna , sdudenti militari , pri Alexandru Ionita , Academia Forțelor Terestre , Gușterița , Casa Românească
Vizualizari: 4326
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Sibian
Acum 13 ore
Y
Acum 14 ore
Gica contra
Acum 14 ore
Aci Duțu