Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

2 mil. de euro: Camera de Comerț Sibiu vrea să își cumpere drept sediu un monument istoric

2 mil. de euro: Camera de Comerț Sibiu vrea să își cumpere drept sediu un monument istoric

Rămasă fără sediul din centrul Sibiului, Camera de Comerț a județului anunță că vrea să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru a-și amenaja un nou sediu într-una din cele mai frumoase clădiri din oraș, clasată drept monument istoric.

Este vorba de vila de pe strada Constituției din Sibiu (în vecinătatea parcului Tineretului), care poartă semnătura arhitectului Alfred Hugo Cernea. Casa a fost scoasă, în trecut, la vânzare de către Casa Artmark, cu un preț de pornire de mai bine de două milioane de euro. Conducerea Camerei de Comerț Sibiu, al cărui director general este urmărit penal pentru deturnare de fonduri publice, anunță că a negociat direct cu proprietarii imobilului, o companie din Sibiu, semnarea unei promisiuni de vânzare pe o perioadă de un an. An în care cei de la Camera de comerț să încerce să obțină fonduri europene pentru achiziție, dar și pentru investițiile necesare reabilitării clădirii care este clasată și ca monument istoric.

”[Colegiul de conducere al Camerei] a aprobat semnarea promisiunii ferme de vânzare de către proprietari pentru termenul de un an de zile în favoarea Camerei de Comerț a acestei clădiri, pentru includerea în proiectele europene a achiziției, renovării și dotării imobilului. În acest sens, în urma adresei de intenție a Camerei de Comerț, compania care deține imobilul a transmis oferta fermă cu prețul minim de vânzare de două milioane de euro și acordul de semnare a promisiunii ferme de vânzare valabil un an de zile”, se arată într-un comunicat de presă remis cititorilor Turnul Sfatului, dar neasumat de vreo persoană din cadrul Camerei de comerț. 

Notă: În forma inițială a articolului a apărut, în mod eronat, faptul că negocierea promisiunii de vânzare a fost făcută cu reprezentanții Casei Artmark. Drept urmare, textul a fost modificat.

Sursa de finanțare a planurilor pe care le anunță ”cu bucurie” comunicatul emis de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu ar urma să fie fondurile europene nerambursabile. Care să fie atrase prin intermediul a două proiecte. ”S-a aprobat cu unanimitate de voturi începerea demersurilor de încheiere a contractării proiectelor de finanțare din fonduri europene pentru proiectul «Centru de afaceri cu zona expozițională» și proiectul «Platformă expozițională virtuală» și plata contravalorii elaborării proiectelor cu garanție de succes! În cazul in care nu se obține finanțarea, consultantul va rambursa integral sumele și va constitui în acest sens o garanție sub formă de bilet la ordin avalizat, astfel încât riscul Camerei pentru aceste proiecte să fie zero”, se mai anunță în comunicatul citat.

Sediul în care încă funcționează Camera de comerț Sibiu a fost vândut în 2018 pentru suma de 2,05 milioane de euro unui cetățean român, emigrat în Germania în vremea comunistă. Banii încasați nu se mai regăsesc în conturi, situația acestora fiind departe de a fi clară. Iar Eugen Iordănescu, directorul general al Camerei, aflat în concediu de odihnă de anul trecut, este urmărit penal într-un dosar deschis pentru delapidare și spălare de bani.

Citește și FOTO – Una dintre cele mai frumoase clădiri din Sibiu, scoasă la vânzare cu peste 2 mil. de euro

Sursa fotografiei principale: www.artmarkhistoricalestate.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Xxx

Acum 1 an

Îmi spune cineva ce rol are camera de comerț în afară de a toca bani???
Raspunde

Sib

Acum 1 an

E dragut ca se investeste in renovarea acestei cladiri. Mai putin faptul ca se face sediu pentru C.C.I.A. care nu prea are alte "reusite" in afara de recentul scandal cu directorul Eugen Iordanescu, care si-a facut de cap cu fondurile de la Sibiu Regiune Gastronomica. Ar fi bine daca s-ar renova pentru darea in folosinta publicului, pentru diverse evenimente.
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Cred ca totusi trebuie sa trecem la alt nivel,sa incepem a construi zone speciale pt astfel de domenii,cum exista zone industriale,ar trebui si zone birocratice,un parc unde le gasesti toate la un loc,asa scutesti timp,nu mai blochezi trafic nu mai poluezi orasul nu mai pleci de la Ana la Caiafa daca birocratul are nevoie de o copie de buletin sa citeasca un CNP...ca din ce am auzit,nu vor o centralizare in cloud deci ramanem tot in evul mediu.
Raspunde

BON

Acum 1 an

Cel mai bine o cumpăra Primăria şi amenaja acolo un centru pentru recreerea bătrânilor, organizând pentru ei diferite activităţi coordonate de personal specializat. Deasemeni se putea amenaja o bibliotecă pentru cei care vor să mai intre în astfel de lăcaşe. Iar în curte un parc cu flori în care să se relaxeze persoanele în vârstă.
Raspunde

Antonio

Acum 1 an

Se pare ca vor sa obtina bani prin intermediul altor chestii ,ca sa isi faca sediu .mi se pare mie sau e o problema aici .oricum renovarea unei putreziciuni va costa mai mult ca una noua ca asa e la noi .poti sa o varuiesti xat vrei tot e mucegai va mirosi .mie nu mi se pare cine stie ce opera de arta si daca stai prea mult in ea sigur te imbolnavesti .de cate ori intru in vreo cladire veche imediat se simte un miros putred .daca ar fi muzeu ceva macar stai 10 min nu cateva ore .
Raspunde

Picard

Acum 1 an

Primaria doarme sau e nevoie de o petitie pentru a-i destepta si a achizitiona aceasta cladire pentru a fi utilizata in folosul comunitatii? Orice e mai bun acolo decat aceasta organizatie mafiota, cu nume fandosit, fara nici un fel de utilitate publica...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus