Luni,
27.06.2022
Partial Noros
Acum
25°C

Spitalul Județean cere aprobarea a 143 de noi posturi. 10 sunt pentru medici specialiști

Spitalul Județean cere aprobarea a 143 de noi posturi. 10 sunt pentru medici specialiști

Organigrama şi statul de funcții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu urmează să se modifice după ce reprezentanții unității au trimis spre aprobare Consiliului Județean un număr de 143 de posturi. Cele mai multe posturi, 103, au fost cerute pentru Compartimentul Medici și Farmaciști rezidenți. În ceea ce privește secțiile cele mai multe posturi cerute sunt pentru Secția Clinică Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) unde sunt supuse aprobării cinci posturi de medici specialiști și două posturi de kinetoterapeuți. Potrivit normativului, multe dintre secțiile spitalului funcționează cu jumătate din efectivele de angajați sau chiar mai puțin.

Citește și „Peste 300 de posturi ar putea fi suplimentate la Spitalul Județean Sibiu”

Pe masa consilierilor județeni se va afla la Ședința Ordinară din 28 aprilie un proiect de hotărâre care supune spre aprobare organigramele şi statele de funcţii ale instituţiilor şi serviciilor publice de sub autoritatea consiliului judeţean, în raport cu necesităţile impuse de obiectivele şi acţiunile pe care trebuie să le realizeze potrivit competenţelor conferite de lege. Printre acestea se numără și adresa trimisă de managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu care propune aprobarea a 143 de noi posturi. Prin această aprobare spitalul ar ajunge de la un total de 2.866 posturi la 3009 posturi. 103 posturi sunt cerute pentru Compartimentul Medici și Farmaciști Rezidenți întrucât conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 2693/13.12.2021 au fost confirmați ca medici rezidenți cu pregătire la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu un număr de 203 medici rezidenți și au finalizat pregătirea în cursul anului 2021 un număr de 100 medici rezidenți.

Secția ATI are mai puțin de jumătate din numărul de posturi minim dat de lege

În adresa făcută de reprezentanții spitalului majoritatea cererilor este posturi este justificată prin lipsa de personal conform normativului aprobat de Ministerul Sănătății raportată la volumul mare de muncă. Astfel la spital mai este nevoie de medici specialiști pe secțiile ATI, Bloli Infecțioase, Secția Clinică Medicină internă I și II și Secția Clinică Prematuri, de asistenți medicali, ingineri specialiști, pompieri, registratori medicali, brancardieri, infirmiere, îngrijitoare, psihologi și kinetotarapeuți.  

Astfel, la Compartimentul Protecția muncii și PSI sete nevoie de 1 post de inginer specialist, gr.IA și 4 posturi de pompier, având în vedere faptul că legea spune că echipa specializată de intervenție este formată din minim 1 post de șef echipă cu studii superioare și 2 posturi de pompieri pe tură, respectiv 3 șefi de echipă cu studii superioare și 6 pompieri, iar în prezent sunt aprobate 1 post de inginer, 1 post de referent cu studii superioare și 2 posturi de

pompieri. În adresa către CJ se menționează faptul că spitalul fiind pavilionar, cu construcții vechi, personalul existent nu poate asigura activitatea de prevenire și stingere a incendiilor în condiții optime.

Cea mai mare cerere de posturi este pentru Secția Clinică Anestezie și Terapie Intensivă unde este nevoie de încă 5 medici specialiști și doi kinetoterapeuți. Aceasta solicitare este motivată de faptul că activitatea secției se desfășoară în trei locații diferite, iar în contextul epidemiologic actual, numărul

de pacienți a crescut considerabil. Și în acest caz legea spune că normarea minimă de medici pentru secția ATI este de 26 posturi de medici, în prezent fiind aprobate 12 posturi, iar normativul minim de kinetoterapeuți este de 3 posturi, în prezent fiind aprobat un post.

De doi medici specialiști este nevoie și la Secția Clinică Boli Infecțioase acolo unde în ultimii ani a crescut activitatea secției și de numărul de pacienți

în stare gravă care necesită supraveghere continuă. La această secție ar trebui să existe opt posturi și în prezent sunt aprobate 4,5 posturi de medici.

Cererea de aprobare de posturi continuă cu Serviciul Statistică Medicală unde este nevoie de trei registratori, cu Secția Clinică Dermatovenerologie unde este nevoie de un brancardier, în prezent nefiind aprobat nici un post, Secția Clinică Medicină internă I cu un post de medic specialist, Secția Clinică Gastroenterologie cu două posturi de infirmiere, Secția Clinică Cardiologie II cu un post de îngrijitoare, Bloc Operator Urologie cu un post de infirmieră și un post de brancardier, în prezent nefiind aprobat niciun post de brancardier, Secția Clinică Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie I cu un post de kinetoterapeut și un post de psiholog în prezent nefiind aprobat niciun post de psiholog, Secția Clinică Medicină internă II cu un post de medic specialist, un post de infirmieră, un post de îngrijitoare și un post de brancardier, Secția Clinică O.R.L. cu un post de brancardier, în prezent nefiind aprobat nici un post, Secția Clinică Neonatologie I – Compartiment Terapie intensivă cu două posturi de asistent medical (PL) și două posturi de infirmiere și cu Secția Clinică Prematuri, cu un post de medic specialist și un post de infirmieră, Compartimentul A.T.I. Obstetrică Ginecologie, cu două posturi de asistent medical (PL) și 1 post de îngrijitoare.

Se urmărește creșterea calității actului medical

În cererea depusă spre aprobare la CJ se află și propunerea de transformare și de mutare a unor posturi vacante. Medicul Daniel Chelcea, managerul spitalului spune că aprobarea acestor posturi este importantă, având în vedere intensificarea activității în contextul pandemic și creșterea volumului de muncă.

„Acordăm o atenție sporită resurselor umane, ținând cont că acestea au un rol decisiv în asigurarea unor servicii medicale prompte și de calitate. Sunt multe secții unde a crescut numărul de pacienți, unde activitatea s-a intensificat în contextul epidemiologic pe care l-am traversat, unde gradul de dificultate în acordarea îngrijirilor e unul ridicat, unde e necesară supravegherea continuă a pacienților etc.. Prin urmare, acoperirea cu personal, fie că este vorba de medici, de asistente sau personal auxiliar, reprezintă un obiectiv esențial pe termen scurt. Suntem în permanentă legătură cu medicii șefi de secții, cu coordonatorii compartimentelor și încercăm să răspundem solicitărilor acestora pentru a crea cadrul optim de desfășurare a activității, la toate nivelurile, acesta fiind motivul pentru care am solicitat Consiliului Județean Sibiu modificarea statului de funcții și sunt convins că vom găsi, ca de fiecare dată, deschidere și sprijin”, a declarat pentru Turnul Sfatului Dr. Daniel Chelcea, managerul Spitalului Județean Sibiu.

Sursa foto: Arhiva TS

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus