Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Piața Rahova, aproape goală înainte de Paști. Comerciant: „Venim cu bani de acasă ca să plătim chiria meselor”

Piața Rahova, aproape goală înainte de Paști. Comerciant: „Venim cu bani de acasă ca să plătim chiria meselor”

Primele roșii și castraveți românești au apărut zilele trecute în Piața Rahova. Producția este din Oltenia și un kilogram de roșii costă 35 de lei, iar unul de castraveți 15 lei. Producătorii din Oltenia și comercianții din Sibiu spun că vânzările au scăzut considerabil și justifică prețurile ridicate spunând că lumina, căldura, dar și transportul costă acum mai mult spre deosebire de anul trecut, de exemplu. Totodată, o scădere a cumpărărilor se observă și la verdețuri, deși nu s-au mai scumpit de ani de zile. În această situație, mulți dintre ei aduc bani de acasă pentru a plăti chiria meselor.

În Miercurea din Săptămâna Mare, Piața Rahova din Sibiu era aproape goală. Deși prima recoltă de roșii și castraveți românești a ajuns la noi în oraș, sibienii nu se îngrămădesc să cumpere din produsele aduse în majoritatea lor din Oltenia.

Georgeta vine de ani de zile în Piața Rahova și spune că anul acesta vânzările merg cel mai greu de până acum. A adus produse din Oltenia și spune că scumpirea roșiilor este justificată pentru că solariile au nevoie de lumină și de căldură, necesități ale căror prețuri au crescut în ultimul an.

„Vă spun că nu se merită. Merge foarte, foarte greu. Ca anul acesta nu a fost niciodată. Avem roșii, salată, ceapă, ridichii. Nici noi nu înțelegem de ce, dar merge foarte greu, oamenii nu mai cumpără, le este frică să cheltuiască banii. Cu roșiile se consumă foarte mult, lemnele pentru încălzirea solariilor s-au scumpit, lumina s-a scumpit, motorina, toate s-au scumpit. La ceapă, la ridichi, prețurile sunt aceleași de ani de zile, roșiile sunt mai scumpe, 35 de lei față de 30, cât erau anul trecut. Castraveții sunt 15 lei, anul trecut au fost la fel. Suntem în pierdere. Nu e vorba neapărat că nu cumpără roșiile pentru că sunt mai scumpe, dar în general se cumpără foarte, foarte puțin”, a explicat Georgeta, comerciantă din Sibiu.

„E Miercurea din Săptămâna Mare, iar piața este aproape goală”

Elena este din Craiova și vine în Sibiu de peste 20 de ani. După prima zi petrecută în Piața Rahova, spune că situația este dezamăgitoare. Oamenii nu cumpără, marfa se strică, iar câștigurile nu pot fi comparate cu munca care este în spatele fiecărui produs românesc pe care l-a adus la Sibiu.

„De 20 de ani venim la Sibiu. Motorina este scumpă, toate s-au scumpit. La verdețuri, prețurile sunt aceleași de ani de zile. Nu se scumpește nimic la ele. Roșiile au nevoie de căldură, iar anul acesta lemnele s-au scumpit, gazul s-a scumpit, așa că s-au scumpit și roșiile. De ieri am venit și stăm până sâmbătă. Uitați-vă, e Miercurea din Săptămâna Mare, iar piața este aproape goală. Noi stăm cu marfa pe masă și nu o vindem. În București sunt și 50 de lei, aici e prețul mai bun. Ne pare rău că nu vin clienți, se duc în supermarket-uri și cumpără de acolo, pe la noi nu mai trec, stăm și ne uităm că nu avem pe cine ruga cu ele. Sunt și pierderi foarte mari pentru că marfa, de la o zi la alta, stând pe masă, se strică și nu o mai putem vinde. Ce câștig avem? Nu avem nimic”, a explicat Elena.

Chiria meselor e mare, vânzările sunt mici

Despre aceeași situație povestește și Maria, comerciantă din Sibiu care are la vânzare produse oltenești. Chiria pe care o dă pentru mese pe o lună este mai mare decât câștigurile, și, de multe ori, aduce bani de acasă ca să plătească cheltuielile.

„Merge foarte, foarte rău și plătim o grămadă de bani. Este 40 de lei chiria pe masă. Avem patru mese, plătim 160 de lei pe zi. Pe lună ajungem la o mie de euro. Suntem foarte mult pe minus. Marfa se strică, o aruncăm la gunoi, venim cu bani de acasă ca să plătim chiria meselor. Lumea spune că sunt scumpe. Este diferență de cinci lei la kilogram la roșii față de anul trecut. În rest, toate prețurile sunt la fel față de magazine care au scumpit tot”, a spus Maria, o altă comerciantă.

Teodor Birț, directorul general al SC Piețe Sibiu SA, spune că lipsa clienților din Piața Rahova are legătură atât cu prețurile mai mari ale comercianților și producătorilor de aici, cât și cu faptul că în apropierea pieței se află mai multe supermarket-uri.

„Problema în Piața Rahova este dată în primul rând de faptul că târgul de la Sala Transilvania în loc să fie deschis sâmbătă, s-a deschis și astăzi, va fi deschis și mâine. O parte dintre cumpărătorii din zona respectivă se duc acolo. De ceva timp, Piața Rahova a început să meargă mai rău pentru că în imediata apropiere sunt foarte multe supermarketuri, iar oamenii au și alte variante, ia în al treilea rând sunt oameni puțini pentru că ani la rând Piața Rahova a fost mult mai scumpă decât piața Cibin și încet oamenii s-au reorientat. Fluxul de cumpărători nu este foarte mare, dar totuși oamenii vin și pleacă”.

Chiar și așa, mai există totuși și sibieni care-și fac cumpărăturile de la piață. „Eu vin aici pentru că produsele au un gust care nu se compară cu cel al produselor luate din magazin. Și în supermarket dacă mergem dăm pentru o caserolă de roșii 15-20 de lei și are câteva sute de grame. Tot acolo ajungem în ceea ce privește prețul, dar aici măcar știm că dăm banii pe ceva românesc și bun și îi ajutăm și pe producători”, a spus Alina.

Citește și: Au apărut roșiile și castraveții românești în Piața Rahova. Oltenii cer 35 de lei pe kg de roșii și 15 pe cel de castraveți

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

MIrcea

Acum 1 an

No, oltenii afla si ei cum e cu economia de piata. Daca au costuri prea mari trebuie sa le reduca daca pur si simplu nu fac fata concurentei. Uita un lucru esential, totul a crescut mai putin salariile, asa ca oamenii restrang cheltuielile si mananca mai prost, nu neaparat mai putin asa ca trufandalele raman pt multi un vis.
Raspunde

UK

Acum 1 an

majoritatea sunt revanzatori care nu vor sa plateasca taxe si impozite. La magazinele unde primesti bon preturile sunt la fel
Raspunde

Chibrit

Acum 1 an

Si care cumpara ?
Raspunde

Sparrow, Jack Sparrow

Acum 1 an

Ca sā nu mai vorbim de o altā problemā in zona Pietii , n-ai unde parca BMW-ul !!!!!!!!!! Unde sā lasi mândrete de "septar" când te duci sā cumperi niste andive pentru " pisi " ????? Unde? Dati-o incolo de treabā !
Raspunde

Contra

Acum 1 an

Este goala Piata Rahovei pt. ca pensionarii iau autobuzul 1 si se duc la Cibin..
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Primaria este de vine de cind au deschis parcarea au plecat comerciantii,iar clientii nu mai pot parca aproape de piata! Pentru majoritatea este greu sa pacheze mai departe si sa mearga putin pe jos,prefera sa mearga la magazinele mari care au parcarea aproape de intrare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus