Duminică,
17.08.2025
Cer Senin
Acum
19°C

90 de ore de practică în Grecia pentru câțiva elevi de la Liceul Automecanica în cadrul unui proiect Erasmus+

90 de ore de practică în Grecia pentru câțiva elevi de la Liceul Automecanica în cadrul unui proiect Erasmus+

15 elevi de la Liceul Tehnologic Automecanica din Mediaș au fost timp de două săptămâni într-un schimb de experiență în Grecia, în cadrul unui proiect Erasmus +. Elevii acestui liceu au făcut 90 de ore de practică în bucătăria unui hotel, specializarea acestora fiind tehnician în gastronomie. Directorul liceului consideră proiectul unul de succes din care elevii au avut ce învăța, drept urmare intenționează ca din luna septembrie a acestui an să ceară acreditarea acestuia pentru cinci ani. 

Citește și: „Absolvenții primei promoții de învățământ dual de la Liceul Automecanica Mediaș au semnat contractele de muncă”

În perioada 3 – 16 aprilie, un număr de 15 elevi de la Liceul Tehnologic Automecanica, specializarea Tehnician în gastronomie, calificarea Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, au participat la un stagiu de mobilitate în cadrul unui proiect Erasmus+  „Stagii de practică la operatori economici din Europa pentru un viitor profesional de succes”. Obiectivele proiectului au fost formarea deprinderilor în domeniul ospitalier la un nivel european, dezvoltarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație națională, engleza în cazul elevilor de liceu și îmbogățirea culturală prin activități și vizite culturale.

Stagiul de practică s-a desfășurat în cadrul HOTEL AKTI MUSSON în localitatea Paralia Katerini, Grecia. Pe durata stagiului de practică, elevii au fost îndrumați și supravegheați de mentori/traineri greci și doi mentori români, respectiv doi monitori.

Directorul unității de învățământ și totodată inițiatorul acestui proiect, prof. Monica Moț este de părere că elevii s-au întors acasă mai pregătiți pentru a face față cererilor de pe piața muncii, dar și cu un bagaj al cunoștințelor mai bogat despre țările și culturile mediteraneene.

„Scopul acestor stagii de practică este acela de a oferi elevilor o alternativă validă pentru instruirea practică. Totodată, se urmărește creșterea calității formării profesionale, în vederea unor șanse sporite în carieră, dar și o mai bună angajabilitate”. Proiectul a urmărit, în afara dezvoltării competențelor tehnice generale (precum lucru în echipă, igienizarea spațiilor de lucru, respectarea normelor de protecția muncii și a mediului) și creșterea încrederii în sine a elevilor. Pe lângă toate acestea, frumusețea locurilor vizitate și posibilitatea ca elevii să se îmbogățească cultural și lingvistic s-au împletit, cu siguranță, cu o experiență de neuitat, ce a constat în descoperirea unor oameni calzi și primitori, a unor locuri încărcate de istorie și legende dar și șansa de a crește cultural și profesional”, spune Monica Moț.

În opinia d-nei director, Erasmus + este un „deschizător de drumuri” pentru munca într-o echipă internațională. „Ne dorim ca acesta să fie începutul unui proiect care se va desfășura pe o perioadă mai îndelungată. În acest sens, împreună cu partenerul grec, vom depune în luna septembrie o cerere de acreditare a acestuia pentru următorii 5 ani”, mai spune directorul.   

Conform profesorului însoțitor Ioan Aldea, în cadrul acestui proiect elevii au fost împărțiți pe grupe formate din 4 elevi la calificarea Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație și câte 2 elevi la specializarea Tehnician în gastronomie, conduși de către operatorul economic grec.

„Elevii noștri au făcut 90 de ore de practică în bucătăria și salonul hotelului Akti Musson din stațiunea Paralia Katerini, în condiții de calitate superioară, coordonați de mentori greci. Pe lângă stagiul de practică, elevii au beneficiat de excursii, putând admira obiectivele turistice ale Greciei, îmbogățindu-și astfel universul cunoașterii. Patru elevi au primit propunerea de angajare pe perioada vacanței mari, în Grecia, la hotelul unde au desășurat practica”, declară și profesorul. 

Coordonatorul proiectului, prof. Adina Moga, spune că proiectul a însemnat o mare provocare, multă muncă, cunoaștere, dezvoltare personală, interculturală, responsabilitate și reușită.  

”Pornind de la îmbunătățirea competențelor, împreună cu elevii, am reușit să învățăm și să realizăm multe produse și tainele acestui domeniu. Totodată am reușit să ne îmbunătățim competențele transculturale prin cunoașterea tradițiilor, obiceiurilor, cultura și gastronomia Greciei”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Muresan

Acum 3 ani

S-au plimbat si profesorii si au acumulat punctaj pt. gradatia de merit!
Raspunde

@muresan

Acum 3 ani

Cred ca profesorii au dat dislike. Va ofticati domnior care va tineti numai de proiecte si nu faceti carte si educatie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus