Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Cortul Capitalei culturale europene - Sibiu 2007, la fier vechi. N-are cine să-l monteze și s-a uzat

Cortul Capitalei culturale europene - Sibiu 2007, la fier vechi. N-are cine să-l monteze și s-a uzat

Închiriat cu aproape un milion de euro și amplasat pe Cazarma 90, cortul de evenimente care a fost mai apoi donat orașului de către proprietari urmează să fie casat. De 14 ani structura care poate acoperi aproximativ 2.700 de mp a stat nefolosită într-o hală de la marginea orașului deoarece costurile de montaj erau foarte ridicate.

Pavilionul 2007, după cum a primit denumirea structura amplasată pe Cazarma 90, a fost folosit din martie 2007. 940.000 de euro, cu TVA, este suma plătită pentru închirierea acestui cort firmei Bento’s Event Tent, din Germania, care, la finalul contractului, l-a donat Sibiului: costurile de demontare și transport erau prea mari.

În vara lui 2008, cortul a fost demontat și depozitat într-o hală a Casei de cultură a municipiului. De atunci, n-a mai fost folosit. ”Casa de Cultură a Municipiului Sibiu ne aduce la cunoştinţă faptul că nu există o firmă specializată, la nivel naţional, care să realizeze montarea cortului multifuncţional cu accesorii (în prezent fiind depozitat) şi sunt necesare costuri foarte mari pentru reparaţii; accesoriile sunt inutilizabile datorită vechimii, iar pilonii şi stâlpii de susţinere prezintă fisuri la suduri”, se arată într-un raport elaborat de Primăria Sibiu pentru aprobarea casării acestui obiectiv.

Cortul a fost inaugurat în prezența lui Adrian Iorgulescu, ministru al Culturii în acea perioadă

Valoarea de inventar a cortului este de 1,08 milioane de lei, mai arată reprezentanții administrației locale, bunul fiind amortizat în 2019. Singurele elemente care, potrivit funcționarilor, mai pot fi valorificate sunt structurile metalice, care urmează a fi vândute la fier vechi. ”Ținând cont de starea avansată de uzură fizică a cortului (prelate de acoperire fiind coaptă şi lipiturile de etanşare sunt compromise) şi de faptul că nu există garanţia că poate fi folosit în condiţii de siguranţă pentru spectatori, potrivit destinaţiei sale şi nu poate primi o altă destinaţie, nu se mai poate adapta sau modifica, nemaiputând obţine avizele şi autorizaţiile necesare, precum şi de lipsa unui spaţiu care să permită montarea permanentă a acestuia, s-au încheiat procesul-verbal de propunere de casare nr. 20406/2022, Procesul-verbal de casare nr. 20407/2022 şi Anexa nr.1 la procesul-verbal de casare, în vederea scoaterii din evidenţe a mijlocului fix «cort multifuncţional, cu accesorii», aflat în administrarea Casei de Cultură a Municipiului Sibiu”.

O singură solicitare în șapte ani

Sibiul a avut nevoie cort, în 2007, pentru că una dintre cerinețele pentru a deveni Capitală Culturală a fost aceea de a dispune de cel puțin 3600 de locuri în săli de spectacole. Iar sălile din oraș nu ajungeau la această capacitate. Peste 70 de evenimente de amploare s-au organizat aici, de la Festivalului de Teatru ori cel de Jazz la cea de-A Treia Adunare Ecumenică Europeană.

Despre acest cort, Turnul Sfatului a scris ultima dată în 2015. ”Dacă vine cineva astăzi și spune că vrea să-l închirieze eu cred că s-ar putea găsi o formulă prin care să-l oferim, deși nu există stabilit un preț pentru închiriere, însă principala problemă o reprezintă oamenii care să-l monteze. Nu poate să facă asta oricine, trebuie aduși specialiști din Germania și asta presupune costuri și mai mari. În cei șapte ani de când îl avem am primit o singură solicitare pentru a fi închiriat, însă persoana respectivă a renunțat tocmai din acest motiv, nu avea suficienți oameni specializați, cu care să-l ridice. Din câte țin minte voia să facă un cinema undeva în spatele Sibiu Shopping City, pe câmp”, amintea atunci Ovidiu Dragoman, directorul Casei de cultură a municipiului.

Atunci, cortul era încă în stare bună.

Citește și FOTO Mai tineti minte cortul de la Capitala Culturala 2007? Inca exista in Sibiu si nu-l vrea nimeni

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Ion Iliescu

Acum 1 an

"bunul fiind amortizat în 2019" Cum s-a amortizat, daca nu a fost utilizat?
Raspunde

Auditoru' zice..

Acum 1 an

Daca bunul nu le apartinea , nu avea cum sa fie inregistrat in bilant si implicit amortizat.Scartzaie un pic...
Raspunde

Pintilie

Acum 1 an

Oare IOHANNIS raspunde pentru ce a facut cand a mimat functia de Primar? pur si simplu e o rusine a administratiei de dupa revolutie
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Tun nemțesc. Ca la carte
Raspunde

Un tun

Acum 1 an

Ăsta a fost printre primele mari tunuri cu parfum săsesc marca KWI & camarila.
Raspunde

Alin

Acum 1 an

pe vremuri era un domn ( sau o doamnă) Denea care se ocupa de situatii ca asta. Sau o fi fost o institutie numită așa : DNA ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus