Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
2°C

Drepturile celor care lucrează în zilele libere de Paște: Alte zile libere sau spor de 100%

Drepturile celor care lucrează în zilele libere de Paște: Alte zile libere sau spor de 100%

Angajații care trebuie să lucreze în minivacanța de Paște au dreptul, potrivit legislației în vigoare, la anumite compensații, anunță avocatnet.ro.

Cu ocazia Paștelui Ortodox, bugetarii și alte categorii de salariați au patru zile libere: vineri, 22 aprilie, sâmbătă, 23 aprilie, duminică, 24 aprilie și luni, 25 aprilie, adică Vinerea Mare, Sâmbăta Mare, prima și a doua zi de Paște, însă sunt și persoane care trebuie să lucreze în această perioadă.

”Din 2020, salariaţii care primesc zile libere pentru Paştele catolic şi apoi primesc liber și pentru cel ortodox trebuie să recupereze liberele primite suplimentar, pe baza unui program stabilit de angajator. Dacă angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.

Chiar dacă în Codul muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi de Paşte. Concret, vorbim aici despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității”, scrie Avocatnet.ro.

Salariaților care lucrează în aceste zile, trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Pentru neacordarea de timp liber în sărbătorile legale sau pentru nerecompensarea muncii în aceste zile, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Zile libere rămase în anul 2022

1 mai (Ziua Muncii) – duminică

1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri

12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an

15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile

30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri

1 decembrie (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul

25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Kukuruku

Acum 11 luni

Pasti, nu Paste
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus