Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

VIDEO A murit maior Elena Țega, îngerul în alb, unul dintre ultimii veterani de război ai Sibiului

VIDEO A murit maior Elena Țega, îngerul în alb, unul dintre ultimii veterani de război ai Sibiului

Mâine, 29 aprilie, este Ziua Veteranilor de Război. O veste tristă învăluie însă Sibiul. Maior Elena Țega, unul dintre ultimii veterani de război, s-a stins din viață la venerabila vârstă de 101 ani. Avea puțin peste 20 de ani când a fost trimisă în infernul de pe front, în Cel de-al Doilea Război Mondial ca soră medicală. Acum, „îngerul în alb”, cum îi spuneau, a părăsit această lume. Astăzi, 28 aprilie, la Cercul Militar din Sibiu i-a fost adus un omagiu în cadrul unei ceremonii emoționante.  

Citește și VIDEO/ Îngerul în alb, Elena Țega, la 100 de ani: Mi-am pus traista, aparatele pentru injecții și am plecat pe front

Elena Țega s-a născut chiar în ziua Sfântă de Crăciun, pe 25 decembrie 1920, la Drăgășani, într-o familie cu nouă copii. Pentru că îi plăcea să ajute, își petrecea mult timp în spitalul din Drăgășani. Așa a fost remarcată de doctori și trimisă să facă o școală de asistente.

Pe front a ajuns la sfârșitul lunii august 1944 și a stat opt luni. Avea puțin peste 20 de ani și era singura fată din cele care au făcut cursurile de asistente la Drăgășani, care pleca în infernul războiului și al șaselea membru al familiei sale. Alți cinci frați ai ei erau pe front.

La Sibiu s-a mutat cu familia după terminarea războiului, în anul 1947 și a ieșit la pensie de la fabrica „Drapelul Roșu”. An de an membrii Academiei Forțelor Terestre din Sibiu să-au amintit de ea, la fel ca și de ceilalți veterani, au vizitat-o, iar în ultimii ani, de Crăciun, i-au împodobit brad în fața apartamentului ei și i-au cântat colinde cu toată dragostea. A trăit aici, fiind iubită de prieteni, de membrii academiei și de vecini până ieri, 27 aprilie, la ora 22.30 când Dumnezeu a chemat-o la el lăsând Sibiul fără una dintre comorile istoriei. Elena Țaga își continuă menirea de înger, iar amintirea ei va inspira și va domni mult timp printre toți cei care au cunoscut-o rememorând cuvintele maiorului: „Am fost în Munții Tatra. Noi am fost pe jos, ordonați ca o armată, nu așa, în dorul lelii... am fost până în Munții Tatra. Am fost cea mai bună soră medicală de pe front”.

Astăzi, 28 aprilie, la Cercul Militar, în cadrul vernisajului expoziției fotografice „Veniți de luați lumină de la sfinții care au ales să umble încă pe Pământ!”, a artistului Ionuț Văidean și dedicată veteranilor de război, maiorul Elena Țega a fost comemorată printr-un moment emoționant în care s-a vorbit despre ceea ce înseamnă ea pentru tinerele generații.

Dumnezeu să o odihnească în pace!   

Sursa foto: Academia Forțelor Tereste „Nicolae Bălcescu” Sibiu

Elena Tega

Panourile dedicate Elenei Țega în cadrul expoziției

Elena Tega

Elena Țega

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 an

Dragasanii a dat si oameni buni, nu doar escroci ca Isarescu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus