Un pas pe care așteptau să-l facă deja de o vreme bună, mutarea în România a venit firesc pentru membrii trupei Alternosfera, după ce a început războiul din Ucraina. Băieții aveau două variante – București sau Sibiu – și au ales-o pe cea din urmă. Și iată că deja de câteva luni, îndrăgita trupă din Republica Moldova trăiește aici, în micul oraș din centrul țării.
Marcel Bostan, liderul trupei de rock alternativ Alternosfera, a acceptat să stea de vorbă cu Turnul Sfatului despre motivele care i-au împins pe toți membrii trupei să se mute la Sibiu, dar și despre cum văd ei piața evenimentelor locale și impactul pe care inaugurarea Stadionului Municipal îl va avea asupra orașului.
Trupa a avut primele concerte în Sibiu în 2011, iar de atunci a fost o prezență cunoscută și așteptată de localnicii care sunt fani Alternosfera. Moldovenii au cântat pentru prima dată în Oldies, apoi la ArtMania, în Liquid și apoi la Focus Festival.
Ne-am întâlnit chiar înainte de sărbătorile de Paște, la un ceai, în centrul orașului. Marcel este, pentru mine cel puțin, un sibian get-beget. Molcom, cu un chip puțin obosit dar blând și zâmbitor, la ora întâlnirii mă aștepta pe Podul Minciunilor.
Mi-a părut puțin timorat la început, însă odată ce a început să vorbească, cu greu s-a mai oprit. Povestea cu mare înflăcărare despre activitatea trupei și despre ce a însemnat mutarea aici. Pentru că ea nu a fost făcută în urma unei decizii spontane.
„Noi de mai mult timp discutam despre mutarea noastră în România, dar de fiecare dată ceva a intervenit – că a fost pandemia, concerte sau sărbătorile. Subiectul acesta de fapt de mult era discutat, eu mai am și un copil care cam într-un an de zile va merge la școală, așa că aveam și un deadline. În cazul trupei, problema nu e unde stăm, unde dormim, ci unde e studioul. Concertele în proporție de 90% sunt cântate în România, dar locul nostru de muncă, studioul, e problema”, mi-a explicat moldoveanul de 39 de ani.
Aveau nevoie de un studio cel puțin la fel de bun
La Chișinău aveau un studio frumos pe care cu greu l-au părăsit, cu atât mai mult cu cât era evident că vor avea nevoie de cel puțin aceleași condiții, dacă nu chiar de ceva mai bun. „În studio nu sunt doar pereții, ci și foarte mult echipament.”
Odată cu toată povestea din Ucraina, situația a devenit incertă și în republică, mai ales n primele zile de război, spune Marcel. Așa că au făcut câteva bagaje, au pregătit și echipamentul lângă ușă, iar la primul semn de pericol, ar fi plecat. Așa era ideea inițial. „Nimeni nu se aștepta ca Ucraina să răspundă atât de prompt agresiunii rușilor și în cazul în care cădea Odessa, cum era planificat de către ruși, imediat se întâmplau chestii urâte și în Transnistria, respectiv în Rep. Moldova.”
„Ne-am strâns valizele, apoi era important pentru noi ce vom face cu echipamentul din studio. Am pus totul în cutii pe care le-am pus la intrare și am spus că dacă măcar un tanc rusesc intră în republică, noi plecăm. Au fost două-trei zile petrecute în fața știrilor și pe Telegram, până când am decis cu fetele din management că nu mai are sens să așteptăm, dacă tot spuneam că odată și odată ne mutăm în România, asta era varianta ideală, să ne pornim la drum.”
Și uite-așa, la sfârșit de februarie au încărcat remorca, microbuzul și au plecat.
Au avut de ales între Sibiu și București
Capitala ori burgul medieval din centrul țării? Aceasta a fost întrebarea pe care multă vreme și-au pus-o cei de la Alternosfera. Însă atunci când a venit momentul plecării, decizia a fost ușoară – aici au mai mulți prieteni, au liniște.
„Eram destul de panicați cu tot ce se întâmpla. Tu pleci și practic părinții, rudele, prietenii rămân acolo, am zis că aducem echipamentul la Sibiu și dacă e ceva ne întoarcem. Am hotărât să mergem într-un loc mai liniștit. Toamna trecută, având concerte prin România, de câteva ori mi-am luat familia și am rămas prin diverse orașe, ca să înțelegem în ce parte a țării ne-ar plăcea să stăm.
Sibiul ne-a plăcut foarte mult, să trăiești aici e bine.
E foarte liniștit, ritmul vieții e frumos, calitatea oamenilor este extraordinară, dar cred că totuși într-un final o să ajungem la București, pentru că trebuie să fim acolo pe baricade”, spune Marcel.
Tot prietenii au fost cei care i-au ajutat să găsească și loc pentru studio și e un spațiu care îi mulțumește. Au găsit și unde să locuiască – o clădire cu mai multe apartamente, în care stau cu toții ca o mare familie. „E interesant. Și așa petreceam mult timp împreună, acum practic de dimineața până noaptea stăm toți la un loc. Dimineața ne trezim, ne zicem bună dimineața, urcăm în mașină, plecăm la studio, terminăm treaba, apoi hai la bere, hai încolo și uite tot așa”, spune artistul.
Acasă nu e un loc anume
L-am întrebat dacă nu i-a fost greu să plece așa, pur și simplu, din Republica Moldova. Mi-a spus că acasă pentru el nu este un loc, lucru pe care l-a înțeles abia după ce, deja mutat la Sibiu, a fost nevoit să meargă până la Chișinău cu niște treabă.
„10-15 ani aflându-mă tot pe drumuri, pentru mine nu era o problemă mutarea. Însă după ce am venit la Sibiu, a trebuit să revenim la Chișinău să mai încheiem niște acte, iar familiile au rămas la Sibiu. A fost foarte ciudat. Nu am simțit că mai eram acasă în Moldova.
Casa e acolo unde ți-e familia și unde te așteaptă cineva.
De când am intrat în republică, apoi când am intrat în Chișinău, am avut un sentiment ciudat. M-am uitat la Marin, colegul meu, iar el avea aceeași senzație. Așa că nu pot să spun că a fost imposibilă plecarea, pentru că iată casa e acolo unde e copilul meu, unde e iubita mea... și unde e studioul, desigur!” – râde.
Sibiul are o problemă cu concertele gratuite
În luna mai, trupa o să aibă un nou concert în Sibiu, iar în curând se pregătește să înceapă un nou proiect, care implică mutarea reprezentațiilor din cluburi în teatre. Este o idee de suflet care se numește Theatroll.
Dar să revenim la Sibiu. Marcel crede că în orașul nostru există o cultură a evenimentelor gratuite care ar trebui să dispară. Mai ales în contextul inaugurării Stadionului Municipal care va atrage numeroase evenimente mari.
„În Sibiu știu că este o mare problemă cu concertele gratuite. Sunt foarte multe evenimente gratuite, festivaluri, la care am participat și noi, nu o dată, la Focus spre exemplu, iar publicul din Sibiu este deprins cu evenimentele în piața publică, lucru care cumva dă peste cap mai multe lucruri. În primul rând, în acest fel mai puțini artiști mari ar ajunge să cânte în Sibiu. În Sibiu știu că se deschide și stadionul care e un lucru major pentru municipiu.
Din exemplele pe care le avem din orașe precum București sau Cluj, acolo unde sunt stadioane bine puse la punct, aceste orașe ajung în cartea concertelor pentru artiștii mari.
Cumva Sibiul ar trebui să-și revadă puțin poziția față de evenimentele gratuite fiindcă eu cred că în curând îi așteaptă multe concerte care nu se vor baza neapărat doar pe locuitorii Sibiului”, spune artistul din Rep. Moldova.
Despre timpul pe care îl vor petrece locuind în Sibiu, Marcel Bostan nu mi-a putut spune prea multe, pentru că nici ei nu sunt încă hotărâți. Însă crede că există șansa ca, într-un final, să ajungă să locuiască în București, acolo unde se întâmplă majoritatea evenimentelor. Între timp însă, dacă îi vedeți pe membrii trupei pe străduțele din Sibiu, nu ezitați să îi salutați și să le urați bun venit!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 10866
Ultimele comentarii
Acum 5 minute
Sandokan
Acum 19 minute
Pol-Pot
Acum 23 minute
Emil
Acum 24 minute
John Doe
Acum 31 minute
@BMW