Marţi,
27.09.2022
Ceata
Acum
9°C

Programul Anghel Saligny: Sibiul a cerut aproape un miliard de euro și a primit aproape un miliard de lei. Primar PNL: ”Ne-am așteptat ca liderii noștri politici de la Sibiu să se bată mai mult pentru noi”

Programul Anghel Saligny: Sibiul a cerut aproape un miliard de euro și a primit aproape un miliard de lei. Primar PNL: ”Ne-am așteptat ca liderii noștri politici de la Sibiu să se bată mai mult pentru noi”

Județul Sibiu a cerut 4,8 miliarde de lei, din cele 52 de miliarde de lei, totalul banilor alocați Programului Anghel Saligny, destinați infrastructurii. Din acești bani, județul nostru a primit doar 19,31%. Puțin peste 930 de milioane de lei.

Mai puțini bani decât Sibiul nu au primit decât județele Brașov, Brăila, Ilfov și Municipiul București, astfel că județul nostru ocupă locul 38 din 42 de județe.

”Ne-am așteptat ca liderii noștri politici de la Sibiu să se bată mai mult pentru noi”

Președintele Asociației Comunelor, filiala Sibiu, primarul din Sadu, Valentin Ivan, se arată total dezamăgit de această alocare.

”Sunt dezamăgit de ce bani are Sibiul alocați. Suntem în coada clasamentului. Nu mă așteptam să văd asta, nici pomeneală. După criteriile de acordare ale banilor noi ne-am așteptat să fim în prima parte a clasamentului, nu la coadă.

Nu am calculat cât ar reveni pe localitate, dar dacă scoți alocările pe județ, pe municipii și orașe, la comune rămâne o medie de undeva la 7 milioane de lei.

Marea majoritate a proiectelor depuse depășește suma de un milion de lei, așa că diferența de cofinanțare nici nu se poate lua în calcul să fie acoperită din bugetul local”, spune primarul.

Liberalul Valentin Ivan spune clar că se aștepta la mai multă susținere din partea conducerii județene.

”Nu știu exact care este cauza pentru care s-a ajuns aici. Ne-am așteptat ca liderii noștri politici de la Sibiu să se bată mai mult pentru noi. Acest program era unul dintre principalele motoare de dezvoltare ale județului”, spune primarul din Sadu.

Atât Raluca Turcan, președinta PNL Sibiu, cât și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, s-au abținut în a face comentarii pe acest subiect.

Ce a cerut Sibiul

Din cele 59 de localități, câte au depus cel puțin un proiect pe Anghel Saligny, primele zece au solicitat aproape 760 de milioane de lei, iar separat, Consiliul Județean Sibiu a cerut încă 3,061 de miliarde de lei. Împreună, aceste 10 localități plus Consiliul Județean voiau 78,9% din întreaga sumă solicitată de UAT-urile din județ.

Între aceste 10 localități și-au făcut loc și patru comune. E vorba de Șeica Mare (91,84 milioane de lei), Jina (80,39 milioane de lei) și Poiana (62,9 milioane de lei).

Municipiul Sibiu e devansat de orașul Cisnădie. Dacă reședința de județ cere 93,30 milioane de lei, Cisnădia solicită cu aproape 30 de milioane mai mult.

O surpriză în acest clasament este Jina, localitate care a depus un singur proiect, de 80,69 milioane de lei, fiind vorba de o lucrare de apă, canalizare și o stație de epurare.

Dar așteptările au fost temperate odată cu publicarea alocărilor.

Ce a primit Sibiul

Sibiul a primit 930 de milioane de lei, 531,8 milioane de lei merg pe proiecte de drumuri și poduri, iar 398,88 de milioane de lei sunt destinați proiectelor de apă și canalizare.

Conform calculelor făcute de guvern, Sibiul se află în topul județelor care dau cei mai mulți bani la bugetul de stat, are printre cei mai puțini locuitori care nu au locuințe racordate la rețele de apă și canal și are, de asemenea, puțini kilometri de drumuri județene și comunale nereabilitate, drept pentru care a fost în coada clasamentului la alocări.

După aceste date, Sibiul se află pe locul 11 după banii predați la bugetul statului la capitolul impozit pe venit, cu aproape un miliard de lei (930,7 milioane).

Totodată, Sibiul e printre județele cu cei mai puțini kilometri de drumuri județene (545 de kilometri), aflându-se pe locul 37 la nivel național din acest punct de vedere.

Totodată, doar 18,8% din populația județului a rămas cu locuințele în afara sistemelor de apă și canalizare, locul 38 la nivel național. În comparație, județul Teleorman are un procent de 68%, populație fără apă și canalizare, iar alte județe sunt în aceeași zonă (Giurgiu – 65%, Botoșani – 65%, Suceava – 64%, Vaslui – 62%, Călărași – 58%, Olt – 57%).

Citește și: Aproape 1 miliard de euro, banii ceruți de Sibiu din ”Anghel Saligny”: 9,6% din toată suma alocată

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Sibian neimbecil

Acum 4 luni

Șovăială, Tamaian, Turcan,Neagu, Cazan, doar câteva din valorile liberale din vatra obștească a Sibiului, sânge din sânge românesc ortodox, care au muncit și și-au dat viata pentru sibieni! Noi, în calitate de sibieni născuți, votăm PNL și saxoni până mergem pe Dumbravii!!!
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 4 luni

Se dovedeste inca o data ca liderii politici din Sibiu lucreaza doar pentru interese personale nu pentru cetatenii judetului. Asa ca votati la fel si asteptati rezultate diferite.Poate doar daca sunteti idioti.
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

Liderii nostri distrug si fura de usuca doar pentru ei si copiii lor, nu pentru noi. Doar talharii rosii vorbesc ca inapoiaza mica parte din prada pagubasilor nevoiasi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus