Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Sibiul pe locul 6 în România după numărul mamelor sub 15 ani

Sibiul pe locul 6 în România după numărul mamelor sub 15 ani

Aproape 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în statele UE provin din România, potrivit unui studiu realizat de Salvați Copiii. Într-un top al județelor, Sibiul se află pe locul 6 la nivel național având aproape 30 de fete sub 15 ani care au devenit mame. Majoritatea acestora provin din zone rurale defavorizate. Pentru a preveni astfel de situații și pentru a sprijini aceste mame minore, Salvați Copiii a lansat caravana Sănătate pentru fiecare comunitate.

Citește și: „Elevele mame din învățământul sibian: „Bine ar fi ca fetele de vârsta mea să nu facă copii”

44,44% dintre fetele din statele UE care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România. Județele care se află pe primele locuri la nivel național sunt Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj  (câte 52) și Brașov (40), Argeș (29) și Sibiu (28. Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.

salvati copiii

Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).

În ceea ce privește distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, pe primele locuri se situează:

  • Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani)
  • Bihor (52) și Dolj (52)
  • Brașov (40)
  • Argeș (29)
  • Sibiu (28)
  • Bacău (26)
  • Constanța (24)
  • Satu Mare (23)
  • Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

La polul opus se găsesc județele:

  • Gorj (4 mame cu vârsta sub 15 ani)
  • Mehedinți, Tulcea și Brăila (6 nașteri la o vârstă sub 15 ani, pentru fiecare)
  • Vâlcea, Neamț, Botoșani, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud (câte 7 fete care au devenit mame înainte de 15 ani, în 2020).

Multe fete, cu precădere din zonele rurale defavorizate, recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii și nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvatӑ a sarcinii.

Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.

„Accesul la servicii medicale și la educație pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei și a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o țară a disparităților sociale, iar populația vulnerabilă, în special copiii și femeile gravide, se confruntă cu situații de marginalizare. De aceea Salvați Copiii România merge în comunități și asigură asistență medicală gravidelor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Intervenția integrată în comunitățile dezavantajate

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat, din 2010, o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate, din 16 județe, cu 74.880 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 an

Programul ,,Romania educata" de la Sibiu a început.

Raspunde

Alex

Acum 1 an

O tara credincioasa in care punem mare accent pe famelia tradițională...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus