Vineri,
25.04.2025
Partial Noros
Acum
21°C

Elevele mame din învățământul sibian: „Bine ar fi ca fetele de vârsta mea să nu facă copii”

Elevele mame din învățământul sibian: „Bine ar fi ca fetele de vârsta mea să nu facă copii”

Studiile făcute în ultimii ani arată că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul mamelor minore. În județul Sibiu, în ultimii doi ani școlari, pe băncile școlilor au învățat peste 190 de eleve care au devenit, în același timp, mame, potrivit unui studiu al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ). O parte dintre ele provin din familii destrămate sau din medii sărace, dar sunt și cazuri care ies din tipare. Mai bine de jumătate dintre aceste fete reușesc să-și continue studiile, însă, doar cu sprijinul celor din jur. Toți trebuie să fie implicați: familia, societatea și școala. Cel puțin asta spun directorii unor școli unde numărul minorelor însărcinate este de ordinul zecilor. Aura și Ștefania au două povești care arată că, deși au ajuns să fie mămici cât încă sunt eleve, viața lor nu se sfârșește aici. Ambele sunt determinate să termine școala și să le ofere micuțelor lor viitorul de care au nevoie. Dar sunt ajutate.

Rapoartele făcute în ultimii ani plasează România pe primele locuri între țările europene atunci când vine vorba despre nașteri în rândul minorelor. Spre exemplu, în anul 2019, un studiu Eurostat, situa țara noastră pe primul loc în ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul adolescentelor. Situația acestor copii cu copii este cât se poate de reală. În județul Sibiu, potrivit unei situații prezentate de Inspectoratul Școlar Județean, din anul școlar 2017 – 2018 și până în prezent, sunt aproximativ 193 de eleve care au rămas însărcinate sau sunt mămici cât încă sunt pe băncile școlii, mare parte dintre ele provenind din mediul rural. Circa jumătate dintre fete nu mai frecventează școala. De asemenea, 52 dintre ele sunt eleve de școală generală.

Situația prezentată de Inspectoratul Școlar pe ultimii doi ani arată că un număr mare de eleve însărcinate sau mame minore se află la Liceul Tehnologic „Automecanica” din Mediaș. Aici sunt 27 de eleve care au rămas însărcinate sau sunt mame. Dintre acestea, 18 și-au continuat studiile. La Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” sunt 19 eleve în aceeași situație. Dintre acestea, 11 și-au continuat studiile. 14 eleve care sunt însărcinate sau au devenit deja mame găsim și la Liceul Tehnologic Iacobeni. 10 dintre fete și-au continuat studiile. Cazuri de eleve însărcinate sunt și la școli cu renume din Sibiu. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” are două eleve care au rămas însărcinate, deși erau minore. Una dintre ele este deja absolventă, iar cealaltă a rămas în sistemul de învățământ. De asemenea, o elevă de la Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu a rămas însărcinată, însă, nu mai vine la școală.

Pe de altă parte, un raport al Direcției de Sănătate Publică pe anul 2019 arată că 23 de fete sub 15 ani au rămas însărcinate, iar patru dintre ele au renunțat la copil prin întrerupere de sarcină la cerere sau prin avort incomplet (administrare de medicamente) în spitale şi în cabinete de obstetrică-ginecologie publice și 287 de fete între 15 și 19 ani au fost luate în evidență ca fiind însărcinate, iar 74 dintre ele au renunțat la copil, 27 întreruperi de sarcină fiind la cerere și 47 prin avort incomplet, 9 dintre avorturile la cerere au fost făcute în spitale şi în cabinete de obstetrică-ginecologie private.

Automecanica

Foto: Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș

Printre motive se numără mediul de acasă și insuficienta informare

Așa arată datele statistice ale județului, dar în spatele acestor numere sunt adevărate drame ale unor copile. Atât specialiștii, cât și directorii din școlile în care învață fetele spun că printre cauze se numără mediul în care sunt crescute (familii destrămate, părinți care nu au timp să se ocupe de copiii lor, familii defavorizate) și lipsa unei informări corespunzătoare. Ele ajung să devină mame mult prea devreme și să facă față unor situații greu de descris. „Fetele provin din familii dezorganizate care nu le oferă suport emoţional, atenţie, grijă sau supraveghere. Mai sunt şi din familii sărace, preocupate de câştigarea traiului zilnic, în care nu există o apropiere autentică, reală, şi în care contactul afectiv şi comunicaţional se rezumă la împărţirea sarcinilor gospodăreşti. Avem şi fete care provin din familii dezorganizate şi sărace. Un alt motiv este manifestarea precoce a instinctelor şi curiozităţii. Menţionez şi îndemnul prietenelor, colegelor sau presiunea iubiţilor respectivi, teama de a nu-i pierde pe acei băieţi care le oferă un confort material precum şi revolta sau protestul faţă de situaţia familială. Însă, trebuie să subliniez că fiecare are o poveste a ei”, spune prof. Monica Moț, directoarea Liceului Tehnologic „Automecanica” din Mediaș.

lia

Foto: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum”

La Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” este aceeași poveste. Multe dintre fetele de acolo provin din mediul rural, după cum explică directorul, au din familie o altfel de mentalitate și ajung să aibă copii mult prea devreme. „Avem în liceu fete care se căsătoresc mai repede, pentru că așa este tradiția la ei. La liceul nostru din 650 de copii, 450 sunt din mediul rural. Nu suntem la liceele de top cum sunt Lazăr sau Goga unde este și fata mea și unde este o altă deschidere. Aici fetele vor să se mărite și să își facă o familie. Au o altă gândire și la 16 și 17 ani li se pare firesc să aibă copii. Ele rămân însărcinate și pentru că își doresc nu neapărat că se întâmplă”, spune prof. Marian Solomon, directorul liceului.

Mihai Copăceanu este unul dintre psihologii care lucrează mult cu tinerii și cu liceenii. Printre cărțile publicate de el se numără și „Dependența sexuală”, o carte în care vorbește, printre altele, și despre lipsa educației sexuale în școli și despre nevoia tinerilor de a cunoaște acest domeniu. El spune că ne lipsesc măsurile de impact pe termen lung.

„Există diferite cauze care duc la sarcini în rândul adolescentelor. Ca români, suntem pe primul loc în Europa nu doar la sarcini nedorite în rândul minorelor, cât și în rândul fetelor sub 15 ani. Cu toate acestea, nici la nivel național și nici local nu se adoptă politici eficiente și sănătoase, măsuri cu impact pe termen lung. Câteva ONG-uri au inițiativă. Atât.

Vreau să elimin un mit: cine crede că doar în mediul rural, doar în unele familii disfuncționale, cu nivel scăzut de educație și cultură au loc nașteri nedorite se înșală. Statistic, între 40-60% (conform unui studiu realizat de ”Salvați Copiii”) dintre minore nu au resurse financiare pentru a se întreține, nu au fost monitorizate de medicul ginecolog pe perioada sarcinii, trăiesc în sărăcie și fără susținere. Restul nu. Restul sunt minore din mediul urban, care pot proveni din familii aparent funcționale și sănătoase. În primul caz este obligația comunității de la primar (prin asistență socială), preot, medic, vecini, etc să sprijine mama pe perioada sarcinii și câțiva ani după naștere”, spune psihologul.

Orele de dirigenție și dacă există ONG-uri care să se implice

În momentul de față, în sistemul de învățământ din România nu există niciun program de implementare a educației sexuale, nici măcar la nivel de liceu. Misiunea de a face educație sexuală tinerilor noștri revine, de cele mai multe ori, pe umerii diriginților sau a ONG-urilor care mai dezvoltă programe în acest sens.

În liceul din Mediaș, de exemplu, directoarea, prof. Monica Moț spune că în școală „...sunt proiecte educaţionale care ating şi problematica sexuală: activităţi la orele de dirigenţie, intervenţii ale consilierului şcolar, activităţi desfăşurate de ONG-uri partenere, Crucea Roşie”. De asemenea, la liceul Terezianum din Sibiu, tot consilierul școlar și voluntarii se ocupă de acest aspect. „ Discutăm la orele de dirigenție și nu numai. Sunt studenții de la Facultatea de Medicină care fac programe în școala noastră în fiecare an. Au ei un program special cu Direcția de Sănătate Publică. O avem și pe colega noastră care este consilier școlar și este foarte dedicată. Au fost de la fundație cei care au discutat cu elevii măsuri de contracepție, le-au fost distribuite prezervative și, individual, au fost învățați să le folosească. La noi se fac tot felul de cursuri”, spune și prof. Marian Solomon.

Prof. Vasile Zămăcău, directorul Colegiului Tehnologic din Iacobeni spune că la orele de dirigenție se ating aceste subiecte. „La noi ține de diriginți. Ei sunt cei care mai discută pe această temă cu elevii. Este mult mai ușor atunci când sunt doamne diriginte, pentru că sunt mai apropiate de fete și pot discuta în alt mod. Din punctul meu de vedere, educația sexuală ar trebui introdusă în toate unitățile școlare. Doar așa putem preveni sarcini nedorite și mult prea devreme. Prin aceste cursuri copiii ar primi un suport informațional, până la urma urmei. În astfel de situații, din păcate, elevii sau elevele nu prea au discuții cu părinții pe această temă acasă, deși ar fi firesc să o facă. De asemenea, și părinții ar trebui să aibă o deschidere mult mai mare”, spune directorul.

gravida mama liceu (1)Mame și eleve în clasa a XI-a

Aura și Ștefania sunt două fete de la Liceul din Iacobeni care, de cinci luni de zile sunt mămicile a două fetițe. Fetele sunt eleve în clasa XI-A, deși Aura are 20 de ani și Ștefania 17 ani. Ambele au născut în timp ce erau eleve, dar sunt sprijinite de părinți, de tații fetițelor și, nu în ultimul rând, de directorul școlii care le este și profesor de română. Ele își continuă studiile și vor termina profesionala.

Aura avea 19 ani când a rămas însărcinată și era elevă în clasa a X-a. A ajuns la această vârstă doar în clasa a X-a, la profesională, pentru că șapte ani a fost plecată și a studiat în Italia și nu i s-au echivalat în România. Întoarsă în țară a încercat la Liceul din Agnita unde nu a reușit să se integreze, după care a ajuns la Iacobeni. Aici spune că a găsit înțelegerea de care avea nevoie. Spune că sarcina n-a făcut-o să renunțe la școală. Colegii și profesorii au sprijinit-o, iar familia i-a fost alături. A mers la școală până în luna a șasea și s-a reîntors imediat după ce a născut. Între timp s-a căsătorit cu tatăl fetiței, iar de copil au grijă părinții ei, cât timp ea este la școală.

„Rolul de dascăl se întinde și după școală, nu numai în orele de curs”

La Ștefania a fost puțin mai greu. Ea a rămas însărcinată la 16 ani, dintr-o întâmplare, dar a decis să păstreze copilul. Fata spune că a fost panicată în momentul în care a aflat de sarcină. Părinții ei sunt despărțiți și nu locuiesc împreună. La fel și părinții tatălui fetiței. Inițial n-a știut ce să facă, dar apoi s-a decis să vorbească cu ei. N-au fost fericiți. Ștefania era mult prea tânără și ei își doreau pentru ea să-și termine studiile. Dar fata a reușit. A mers la școală până în luna a șaptea, când a avut nevoie de spitalizare, pentru că a început să se simtă rău și a reluat cursurile imediat după ce s-a refăcut în urma nașterii. Acum părinții ei s-au împăcat cu gândul de a avea o nepoțică și o iubesc mult, spune fata. Cel mai mult însă, o ajută nașa fetiței, care stă cu micuța cât Ștefania merge la ore.

În cazul celor două fete a contat mult sprijinul primit de la toți cei din jur.

„Colegii fetelor au elaborat un stik pe care au pus materia și proiectele de la școală sau le-au urcat în format electronic, iar fetele au avut acces la informații, pentru a nu pierde ce aveau de învățat. Așa le-a fost mai ușor. Considerăm că școala trebuie să intervină în mod benefic pentru a fi finalizat ciclul de învățământ. Nu cred că este un capăt de țară situația în care se află fetele. Din contră, trebuie să le sprijinim și să le ajutăm să își finalizeze acest ciclu de învățământ. Amândouă fetele învață foarte bine și sunt printre primele din clasă. La Aura este de remarcat cât de repede s-a integrat, pentru că după șapte ani de școală în Italia nu i-a fost ușor. Acolo totul era diferit. A progresat enorm și scrie foarte frumos. Eu spun că tot ceea ce s-a întâmplat la ele nu a fost în necunoștință de cauză, pentru că diriginții chiar își fac treaba. Și apoi noi suntem foarte apropiați de elevi. Îi vedem ca pe copiii noștri și le știm problemele, iar împreună căutăm să găsim cele mai bune soluții. Discutăm și cu părinții, separat, pentru a lua deciziile corecte. Este foarte important să fim deschiși și să discutăm, să nu ascundem sub preș și să nu credem că problemele dispar de la sine. Toți elevii știu că există deschidere din partea noastră, pentru că până la urmă, rolul de dascăl se întinde și după școală, nu numai în orele de curs”, spune directorul Vasile Zămăcău.

Aura a născut prin cezariană, iar Ștefania natural, la distanță de cinci zile una de cealaltă. Ambii bebeluși s-au născut la termen și au fost sănătoși. Fetele sunt decise să-și termine școala și să le ofere fetițelor un viitor sigur. Dacă Aura știe că vrea să devină asistentă medicală, Ștefania nu s-a decis încă.

„Bine ar fi ca fetele de vârsta mea să nu facă copii. Este greu cu un copil mic să-l îngrijești, mai ales dacă nu ai sprijin, pe cineva care să fie cu tine, să te ajute. Mai bine ar fi să nu fie așa cum am făcut eu. Este greu, dar asta e. Mergem înainte. Fetița deja a crescut și mi-e drag acum să fiu mamă. Vreau să le spun tuturor celor care rămân însărcinate mult prea devreme să nu se dea bătute. Să meargă înainte, pentru că un copil, în fond și la urma urmei, este o bucurie. Nu m-am gândit niciodată să renunț la școală, pentru că vreau să îmi termin studiile, să fac ceva în viață. Dacă nu ai școală nu poți să mergi nicăieri”, spune Ștefania.
Directorul școlii din Iacobeni spune că în fiecare an a avut eleve însărcinate, câte două, trei eleve pe ciclu de învățământ, dar niciuna dintre ele nu și-a abandonat școala. „Sunt întâmplări care au urmări, spun eu, dar nu am avut cazuri în care să abandoneze școala. Fetele stau până se refac după naștere, beneficiază de adeverințe medicală întotdeauna, pentru a le motiva absențele, iar când le este copilul bolnav și sunt nevoite să stea acasă, sunt înțelese. Soluții există întotdeauna, trebuie doar să vrei să le găsești”, mai spune directorul din Iacobeni.

„Avem adulți care nu sunt pregătiți pentru a deveni părinte. Cu atât mai mult minorele”

Toți cei trei directori de la licee din județul Sibiu spun că este esențial sprijinul acordat fetelor pentru ca acestea să nu abandoneze școala.

„Liceul Tehnologic Automecanica este un mix educaţional care oferă servicii educaţionale tuturor membrilor comunităţii. Din acest motiv, am dezvoltat în timp un mediu şcolar incluziv, pliabil şi adaptabil nevoilor beneficiarilor noştri. Prin urmare, susţinem tinerele cărora li se întâmplă să rămână însărcinate să-şi găsească forţa de a crede în ele şi de a continua şcoala până la finalizare. Fără o politică incluzivă a şcolii, aceste fete ar abandona, cu siguranţă. Toţi elevii simt în şcoala noastră că sunt respectaţi, îngrijiţi, că ne pasă de problemele lor, dar şi că aplicăm sancţiuni, atunci când situaţia o cere. Cel mai de preţ lucru pe care îl avem cu toţii la şcoală este încrederea. Şi astfel, încercăm să nu pierdem nici un elev”, spune prof. Monica Moț, directoarea Liceului Tehnologic „Automecanica” din Mediaș.

Mihai-Copaceanu-Studiu (2)

Psihologul Mihai Copăceanu

De asemenea, psihologul Mihai Copăceanu vorbește despre trauma acestor fete. „Avem adulți care nu sunt pregătiți pentru a deveni părinte. Cu atât mai mult minorele. Întregul univers al unei minore are alte priorități, ea nu este pregătită nici psihic, nici emoțional, nici social pentru a deveni mamă. Și dacă tatăl este de aceeași vârstă, cu atât mai mult. De responsabilitatea tatălui și a familiei lui (uneori și el este minor) se discută prea puțin. Personal, am văzut câteva cazuri de succes, chiar la licee de top din Sibiu, când fetele minore au rămas însărcinate, au născut înainte de finalizarea clasei a XII-a și în mod deosebit au reușit să meargă la cursuri, să învețe în timp ce-și cresc bebelușul și să obțină una dintre cele mai mari medii la examenul de Bacalaureat.

Ce contează cel mai mult este susținerea constantă, susținerea din partea iubitului (soțului) și a părinților, susținerea colegilor, a profesorilor și a conducerii. Din fericire, avem modele de înțelegere, sprijin și solidaritate. De cele mai multe ori o mamă minoră naște în afara unei relații de căsătorie când stigma socială, blamare, critica și mai ales sentimentele de vinovăție sunt prezente. În unele cazuri apar violențe fizice grave, amenințări și teroare. Astfel că un copil nu se naște într-un mediu sănătos emoțional, ci într-un mediu plin de stres, cu nevoi financiare și respins”, spune acesta.

Care sunt soluțiile?

Potrivit rapoartelor, România anului 2020 se confruntă cu cel mai mare număr de mame minore din Europa. În cele mai fericite cazuri, fetele primesc sprijinul de care au nevoie și reușesc să-și termine studiile pentru a putea merge mai departe în viață. Dar toate acestea ar putea fi prevenite. Cum?
„Soluțiile sunt multiple. Cred cu tărie în rolul educațional al familiei, în legătura afectivă și suportivă din partea părinților (mamă și tată) care își educă fiicele, le investesc cu abilități și cu încredere și le asigură de întreaga iubire, indiferent de provocările vieții. Băieții au nevoie de educație din partea părinților, de a învăța să respecte deciziile unei fete minore, că nu înseamnă nu. Ca români, încă ne confruntăm cu superioritatea și autoritatea abuzivă a bărbatului față de femeie. El cu drepturi depline, ea supusă și vinovată. A avea cunoștințe nu e suficient, a te informa nu schimbă comportamente, ci a deține abilități de a refuza o relație abuzivă, un șantaj emoțional, de a observa semnele unei dependențe emoționale sau a evita agresiunile sexuale. Școala, medicul de familie, cât și comunitatea întreagă de la primar la servicii sociale au obligația de a ne educa tinerii. În studiul meu cu peste 10.000 de adolescenți, aproape jumătate nu folosesc prezervativul în prezent, motivele fiind de la vrem să simțim plăcere până la nu avem la îndemână, etc. Vreau să văd în Sibiu ore de educație sexuală de la gimnaziu, la liceu și facultate, tonomate cu prezervative în cluburi sau la universitate, pliante cu informații despre sănătatea sexuală la avizierul școlii, vreau să văd cabinete unde fetele să meargă cu încredere și să învețe despre o viață sexuală sănătoasă. Vreau să se vorbească liber și deschis despre viața sexuală ca despre orice alt aspect firesc al vieții noastre”, este de părere psihologul Mihai Copăceanu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

carcotasul de serviciu

Acum 4 ani

A fost hulita politica pronatalista a lui Ceausescu. Acum exista contaceptie, poti sa intrebi si sa afli depre contraceptie. Pilulele si preze.... sunt la liber si totusi se nasc atatia copii din intamplare si sunt abandonati ca pe vremea cealalta. Ce dovedeste asta? Ca cine n-are glagorie poate trai si in democratie ca si in dictatura, ca nu invata nimic...
Raspunde

LaFlemme

Acum 4 ani

Pai un vinovat e BOR. CIne se lupta din rasputeri ca elevii sa fie educati cum sa se protejeze?
Raspunde

profu

Acum 4 ani

Nu stiu daca va amintiti parlamentarul PSD care a propus inchisoare pentru profesorii care se ocupa de educatia sexuala. ”Sa nu rapim inocenta copiilor”.... Sunt copiii de care parinti nu se ocupa, nu se intereseaza, nu discuta niciodata cu ei. Eu cu toate generatiile de elevi discut (inclusiv mijloace contraceptive) si totusi am avut o eleva care a devenit mama. Stiti care a fost raspunsul ei la intrebarea de ce a facut-o? Am fost curioasa.
Raspunde

dr.mamos

Acum 4 ani

Bat-o norocu de prostuta! Doamne.. sa faci copii de curioasa...
Raspunde

///

Acum 4 ani

La Liceul LIA a venit intr-un an, la Scoala Altfel, un medic care a incercat sa se exoplice ce inseamna una-alta... rezultatulȘ toti radeau si faceau misto... Rezultatul rezultatului: in fiecare an, cel putin 3-4 mamici eleve... Nu vorbiti de educatie... In primul rand trebuie sa constientizeze ce e educatia...
Raspunde

///

Acum 4 ani

Si probabil multe altele fac avort de 16- 17 ani.... Va
Raspunde

Moi

Acum 1 an

Educatia porneste de acasa. Educatia porneste de la prima intrebare pe care o pune copilul, la care primeste un raspuns potrivit varstei si nu i se inchide gura cu texte de genul "lasa, n-ai tu treaba, esti prea mic" sau "vai, mama, e rusine sa te gandesti la asa ceva". Nu e treaba profesorilor sa faca educatie sexuala la scoala, ei ar trebui sa completeze informatiile pe care copiii ar trebui sa le primeasca de acasa. Sau, ma rog, asa ar fi normal...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus