Duminică,
26.06.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Analiză. Județul rămâne pustiu. Cel mai mic număr de nașteri și de căsătorii de după 1990. Cele mai multe decese

Analiză. Județul rămâne pustiu. Cel mai mic număr de nașteri și de căsătorii de după 1990. Cele mai multe decese

„Avem o singură clasă în școală, pentru tot ciclul primar. De la clasa zero, la a IV-a sunt de toți doar 21 de copii”, spune Daniel Minea, primarul comunei Râu Sadului, localitate care în 2020 au fost organizate doar două nunți, au apărut trei nou-născuți și au fost 13 înmormântări.

În 1990, aici erau doar la grădiniță 41 de copii. Acum toată populația școlară a comunei e compusă din 59 de copii.

În Apoldul de Jos, după trei căsătorii, nouă botezuri și 25 decese, acum doi ani, primarul spune că nu mai e nicio speranță. „Nu știu cum va fi viitorul. Să aducem tinerii! Dar la ce să-i aducem? Agricultură nu se mai face, investitorii nu vin, toată lumea migrează la oraș”, spune Ioan Florin Barbu.

În 1990, se nășteau aici 24 de copii. În 2020, doar nouă. ”Când eram eu copil eram două clase de câte 30 de elevi în anul nostru. Acum toți anii sunt comasați într-o singură clasă”, spune primarul.

Populația județului a scăzut drastic din 1990, până în 2000, când a început să crească încet. Din 2007, creșterea s-a văzut în fiecare an, până în 2021.

Această creștere, însă, se vede mai mult însă în jurul localităților din jurul Sibiului, pentru că în restul județului scăderile demografice sunt deja alarmante. Sunt orașe care devin mult mai mici decât Șelimbărul, de exemplu, iar multe comune rămân fără școli, pentru că nu mai sunt copii.

 

Îmbătrânește Sibiul

1.634 de căsătorii s-au oficiat în 2020, în tot județul. Ce la mic număr de după 1990. Veți spune că tinerii n-au mai ajuns în fața altarului din cauza restricțiilor impuse de Covid. Dar nu au fost nici nou-născuți, măcar cel puțin tot atâția câți au fost cu un an înainte. 4.220 de copii s-au născut în județ în 2020, bifând recordul negativ din ultimii 30 de ani. 6.215 de copii se nășteau în tot anul 1990. Creșterea populației județului e explicată prin sosirea aici a familiilor din alte județe.

În 1992, județul Sibiu avea 106.484 de elevi. La începutul anului trecut erau înmatriculați 81.055. Iar marea majoritate sunt comasați în școlile din Sibiu și Mediaș. Mai mult de jumătate, peste 46 de mii erau înscriși doar în școlile din municipiul reședință de județ.

Citește și: Scade populația Sibiului după 17 ani de creștere. Care sunt localitățile cele mai căutate în județ

„Să ne lase cu opt copii în clasă, să rămânem cu două clase în toată școala, măcar”

În restul județului, clasele se tot comasează până se închide întreaga școală din cauza lipsei copiilor.

„Cred că anul trecut au fost mai multe înmormântări, vreo 18 chiar, decât în 2020, pentru că ne-a lovit și Covidul mai tare. Nașteri, într-adevăr, nu știu dacă au fost trei, tot anul. Da, e într-adevăr o mare problemă demografică. Și cu școala avem probleme.

Până acum au fost simultan tot câte două, a V-a cu a VI-a și a VII-a cu a VIII-a, într-o singură clasă, dar acum ni se cam strânge șurubul de la Inspectoratul Școlar și vor să facă una singură pentru toți anii. Să avem o singură clasă pentru ciclul V-VIII și una singură de la clasa zero până la a IV-a. Vă dați seama că e complicat.

Am tot făcut demersuri, părinții au făcut petiții la inspectorat, am fost și pe la minister, am vorbit cu un secretar de stat, am găsit niște derogări legislative, să ne lase cu opt copii în clasă, să rămânem cu două în toată școala, măcar. Anul acesta, poate, poate vom rămâne ca și anul trecut cu două clase la câte doi ani, dar următorul an nu cred că se mai poate”, spune resemnat primarul din Râu Sadului.

„E palpabilă scăderea. Se vede. E greu pentru că nu mai e tineret”

Apoldul de Jos se află deja în situația în care există doar o singură școală pentru tot ciclul primar. Copiii de la clasa zero, până într-a IV-a studiază în aceeași clasă. Dar și asta e varianta optimistă, pentru că sunt 14 copii în clasa a VIII-a care părăsesc acum școala din comună, iar de la grădiniță vor intra la școală, de la anul, doar doi.

„E palpabilă scăderea. Se vede, o simți. E greu pentru că nu mai e tineret. E foarte greu și la școală. Acum îmi pleacă elevii de clasa a VIII-a, o clasă de 14, dar intră de la grădiniță doar 2. Nu știu ce vom face, ăstea sunt timpurile pe care le trăim. Când eram eu copil eram aici două clase de peste 30 de elevi într-un an. Acum sunt toate comasate. De la clasa zero, clasa I, a II-a, a III-a și a IV-a sunt toate într-o singură clasă. Dar și așa sunt doar 21 de elevi. Și am închis și școala din Sângătin, ca să mai aducem copii. Chiar nu mai aveam de ce să o ținem.

Nu știu cum va fi viitorul. Să aducem tinerii, la ce să-i aducem? Agricultură nu se mai face, toată lumea migrează la oraș. Majoritatea tinerilor care mai sunt iau microbuzul la Continental, la fabrică.

Situația e generală, nu numai noi. Nu avem noi putere să mai schimbăm ceva. Ce să facă administrația locală, ne depășește situația. Eu încerc și sper să ne dezvoltăm la nodul rutier, să aducem investitori. Dar și acum e moment greu, situația e incertă cu războiul din Ucraina nimeni nu investește, nu mișcă. Vremuri grele, din toate punctele de vedere”, spune primarul Ioan Florin Barbu.

Fără speranțe. „Vom rămâne un sat din ăsta sezonier”

Localitate care se confruntă cu migrarea locuitorilor, Râu Sadului, aflată la 33 de kilometri de Sibiu, a avut anul trecut un record al tranzacțiilor imobiliare. Peste 20 de vânzări și cumpărări într-o localitate din care locuitorii vor să fugă. Primarul Daniel Minea spune că localitatea se va transforma în viitor într-un sat de vacanță.

„Vom rămâne un sat din ăsta sezonier. Anul trecut cred că au fost 20 de tranzacții imobiliare, nu știu de când s-a mai întâmplat asta. Sunt mulți interesați, dar nu vin să stea, vin să stea vara, o vacanță, în cel mai bun caz, un week-end”, spune primarul.

E supărat că nici pe zona de turism nu se poate investi, pentru că nu are cine.

”A plecat tineretul, au plecat toți. I-am tot încurajat să facă fonduri europene, să fie atașați de loc, să rămână în comună, dar din păcate e greu. Încercăm să dezvoltăm partea de turism, tot cu pensiuni agroturistice, pentru a avea și oamenii un loc de muncă, pentru că asta e problema de fapt, locul de muncă și oamenii migrează la oraș.  S-a întors acum două familii din Spania, una din Italia, dar e puțin.

Încercăm să facem partea asta de turism, să-i încurajăm pe producătorii pe care-i mai avem să meargă și pe partea asta turistică să-și multiplice și ei activitățile turistice ca să poată să rămână în comună.

Locuri de muncă e greu să găsești aici. Am încercat să atragem și investitori dar e departe de oraș și de autostradă. Sunt tare curios câți mai rămân oficial pe statistică după ce se termină recensământul ăsta. Oficial apăream 607 locuitori, mai avem 500 și ceva. Anul trecut și anul acesta vin oameni interesați să cumpere aici, dar nu să și rămână”, spune primarul.

 

Record de tranzacții în județ, pe fondul crizei prețurilor și situației din Ucraina

Situația din Râu Sadului se observă și la nivelul întregului județ, în ceea ce privește efervescența imobiliară. Proaspăt ieșită de sub pandemie, societatea se confruntă acum cu insecuritatea legată de conflictul din Ucraina, dar și cu consecințele ce se nasc de aici. A crescut mult costul energiei, iar de aici toate prețurile la bunuri, inclusiv la materialele de construcții.

Cu toate acestea, numărul tranzacțiilor imobiliare este în creștere în Sibiu, după o lungă perioadă în care s-a stagnat la sub 1.000 de tranzacții pe lună.

În luna martie s-a produs în județul Sibiu recordul de tranzacții din ultimele 25 de luni. Cele 1.432 de tranzacții din luna martie ridică foarte mult nivelul pieței. Până acum, din ianuarie 2020, cu mici excepții s-a trecut de 1.000 de tranzacții, iulie 2020, octombrie 2020 și februarie 2021 fiind lunile în care s-a trecut de această cifră, însă niciodată nu s-a trecut de 1.400 de tranzacții.

Sibiul, județ aflat în primele 6-7 în mai multe domenii ce țin de economie, se află în luna martie pe locul 14 în privința tranzacțiilor imobiliare. Peste Sibiu sunt, din acest punct de vedere, Buzău, Galați, Dolj, Bihor, Prahova, Arad, județe mult sub Sibiu la cifre legate de dezvoltarea economică.

Citește și: Cum afectează războiul din Ucraina piața imobiliară din Sibiu. ”Am clienți care vor să investească 600-700 de mii de euro. Banii nu mai sunt de ținut în bancă”

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Kukuruku

Acum 1 lună

Atat alarmism, daca populatia judetului nu scade , care e problema ca scade in unele sate? Nu poate creste peste tot, lumea care vine in judet nu vrea sa se mute in orice localitate. Doar in Ilfov creste populatia in aptoape toate localitatile ca sunt toate suburbii. Si ba da, si natalitatea a scazut din cauza restrictiilor: o data ca nu s-au mai format atatea cupluri probabil si apoi ca macar o parte din familii au zis ca viitorul era prea nesigur. Nu e normal de tras concluzia ca daca unii au zis ca nu se casatoresc, altii au zis ca nu fac copii?
Raspunde

Sibian din marginime

Acum 1 lună

Vâlcea noise intensifies
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un Valcean

Acum 1 lună

Sa zici merci că dacă nu eram noi erați pe cale de dispariție :))
Raspunde

Ana

Acum 1 lună

De frica si deznadejde in sprijinul satului avem natalitate scazuta. Parintii nu au locuri de munca sau (daca gasesc sunt ca sezonierii). La gradinite si crese spun ca nu au locuri!.... Iar daca au nu ajunge oricine!
Raspunde

Radu G

Acum 1 lună

Nu-i nimic..... vor avea grija globalistii sa aduca niste salbatici din Africa, peste noi. Cum au adus peste fra ncezi sau nemti sau toti din vest.
Raspunde

Babylon

Acum 1 lună

Multumim UE si SUA. Dupa 33 de ani de corupt tot in Romania, de furat si distrus cu ajutorul vostru..... de Bechtel si alte mizerii. De furat sau pardon, privatizat toate santierele navale si tot ce mai era de "privatizat"..pentrom, gazul, cfr distrus, etc etc. Multumim ca ne-ati facut tigani in toata presa si in toata lumea.... mii de multumiri. Astea sunt rezultatele, dupa 33 de ani de globalism. Sa imi fie cu iertare, dar oricum te-ai uita la ele, dupa 33 de ani de URSS, datele aratau mai bine iar populatia era in crestere.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus