Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

Sfaturile Super-eroilor: la ce trebuie să fiți atenți când sortați deșeurile

Sfaturile Super-eroilor: la ce trebuie să fiți atenți când sortați deșeurile

Colectarea selectivă a deșeurilor a devenit posibilă în Sibiu și localitățile învecinate de aproape șase ani. Cu toate acestea, mulți dintre sibieni încă mai fac greșeli atunci când împart deșeurile în cele cinci fracții. PETrică, Mărie Hârtie, Miticlă, BIOrel și Tanti Rezi vă prezintă situațiile în care este recomandat să alocați un pic mai multă atenție, pentru a ajuta la păstrarea unui mediu mai curat.

Principalele erori pe care sibienii le fac în sortarea deșeurilor sunt în ceea ce privește deșeurile depozitate în recipientele galbene, destinate deșeurilor din plastic și metal. “De multe ori, în aceste recipiente sunt depozitate și deșeuri reziduale. Dar, în același timp, observăm și faptul că în recipientele negre, destinate deșeurilor reziduale, mulți cetățeni depozitează și deșeuri reciclabile, precum PET-urile din plastic. Totodată, în recipientele pentru deșeurile reziduale sunt aruncate adesea și deșeurile electrocasnice, care se colectează gratuit în cadrul unor campanii separate. Practic, mulți cetățeni aruncă la rezidual toate deșeurile, inclusiv cele reciclabile și biodegradabile. Ar trebui mai multă atenție în sortarea acestora“, arată operatorii din domeniul colectării selective.

La Stația de sortare de la Șura Mică se vede cel mai bine cât de corect sortează sibienii deșeurile

Nerespectarea semnificației culorilor recipientelor de colectare a deșeurilor constituie, prin urmare, principalele greșeli ale cetățenilor, care afectează funcționarea sistemului de gestiune integrată a deșeurilor.

Totodată, există încă un grad mare de cetățeni care preferă să arunce deșeurile rezultate din lucrări de amenajare a imobilelor în recipientele pentru deșeurile reziduale. În acest caz, sibienii pot fie solicita alocarea unui container destinat deșeurilor rezultate din construcții fie, în cazul unor lucrări de mai mică amploare, pot solicita ridicarea acestor deșeuri precolectate în saci.

Reguli minime de sortare a deșeurilor biodegradabile și reciclabile

În recipientele de culoare maro (pentru deșeurile biodegradabile) se vor depune doar deșeuri precum frunze, iarbă, crengi, resturi de fructe și legume, pliculețe de ceai sau zaț de cafea, coji de fructe și legume.

În recipientele de culoare galbenă (pentru deșeurile din plastic și metal) se vor depune doar deșeuri precum pahare și tacâmuri de unică folosință, sticle de plastic (PET-uri), jucării vechi, pixuri stricate, doze de băuturi, cutii de conservă.

În recipientele de culoare albastră (destinate deșeurilor din hârtie și carton) se vor depune doar deșeuri precum cutii de pantofi, cutii de aparatură electrocasnică, plicuri, fotografii, pahare de carton, etichete de haine, pungi de cadouri etc.

În recipientele de culoare verde(pentru deșeurile din sticlă) se vor depune doar deșeuri precum sticle și borcane goale, resturi de geamuri etc.

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu

Proiect sprijinit de:

 

 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus